Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Co kupić? 14-54, 70-300?

Awatar tiburon
    Mieszka w
    największa wioska w PL
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nieśmiało popieram kolegę powyżej, jak nie wiesz co wybrać to chyba jeszcze nie wiesz czego potrzebujesz, może dla ułatwienia sprawdź sobie w swoich zdjęciach do tej pory zrobionych jak wygląda udział obu obiektywów które masz...może coś Ci to pomoże....

zwykle statystyczny fotoamator raczej potrzebuje 14-54 niż dłuższego ale nikt nie jest w stanie zgadnąć za Ciebie co Cię kręci bardziej

qbic
    Gość
    Jak chcesz coś zupełnie innego niż masz do tej pory, to polecam kupić obiektyw stałoogniskowy np Sigma 30mm 1.4

Zyskasz możliwość robienia zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych oraz inne ciekawe możliwości....

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jarek69 Zobacz posta
    Witam!
    Jakiś czas temu kupiłem E-520 + kity chciał bym dokupić jeszcze jeden obiektyw i mam teraz dylemat który myślę nad 70-300 albo 14-54 używane na allegro są prawie w podobnych cenach. Moje zdjęcia to na ogół przyroda makro ale i takie z życia codziennego też.
    Bardzo proszę o jakieś rady i porady. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Po co?

Serio pytam. Wtedy najłatwiej ustalić, jaki.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    woj. łódzke
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Co kupić?

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za podpowiedzi i rady napewno macie dużo racji może faktycznie za wcześnie się napaliłem na zmiany. Na razie zostaję przy kitach a jeśli nastąpi zmiana to chyba raczej na 14-54.
    Pozdrawiam serdecznie do następnego razu.

| OlyJedi Awatar Maestro1984
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    jarek nie martw się, prawie każdy przechodził przez to co teraz Ty (ja na szczęście nie miałem w tym czasie wolnej kasy, że coś kupować ). Teraz dopiero jestem pewien (choć szczerze powiem że nadal się lekko waham) że brakuje mi trochę dodatkowego światła na krótkiej ogniskowej kita i dlatego też wypatruje właśnie wspomnianego 14-54, choć nie ukrywam że lubię portrety i ciągle "wzdycham" do 35-100 (na którego swoją drogą raczej kasy nie odłożę ).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Jak chcesz coś zupełnie innego niż masz do tej pory, to polecam kupić obiektyw stałoogniskowy np Sigma 30mm 1.4

Zyskasz możliwość robienia zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych oraz inne ciekawe możliwości....
    Jeśli AF w nim jest taki sam, jak w Sigmie 50, to ze zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych nici... Chyba, że ze wspomaganiem z zewnętrznej lampy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Jarek, 14-54mm jest bardzo uniwersalne i częściej używane zwykle niż teleobiektywy.
    Ja bym jednak zastanowił się, skoro sam nie wiesz czego chcesz, najpierw nad jakąś lampą.
    Wyjdzie Ci dużo taniej niż szkło, a na pewno przyda Ci się do malowania światłem...
    Jako dodatkowy plus dostaniesz wspomaganie AF, co przyspieszy zauważalnie 14-42mm.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jarek69, kiedyś też byłem z kitami i zastanawiałem się co dokupić. Poczytałem sobie forum i zdecydowałem się na 14-54. Teraz mogę powiedzieć, że to była najlepsza decyzja. Ten obiektyw pracuje w 80-90% i zmieniam go tylko na kit 40-150. Teraz kiedy moja świadomość nieco wzrosła widzę, że potrzebuję szerzej. Zamówiłem ZD 9-18, ale i tak zdaję sobię sprawę, że 14-54 będzie najczęściej zapięty. Kupisz 14-54 to zobaczysz dopiero dużą różnicę w stosunku do kita i to nie tylko jeśli chodzi o zakres, ale zobaczysz, że aparat szybciej łapie ostrość szczególnie widoczne w gorszych warunkach oświetleniowych. No i praktycznie zawsze jest ostro, po prostu nie mam z tym obiektywem zdjęć z przestrzeloną ostrością.

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Taki "standard" jak 14-54 to dobra rzecz. Używkę dostaniesz w dobrej cenie a jaj będziesz chciał sprzedać to niewiele stracisz. Taki uniwersalny obiektyw jest dobry bo pozwoli ci sprecyzować,patrząc po preferencji co do wykonywanych przez ciebie ujęć, twoje potrzeby:
    - jeżeli za wąsko to dokupisz coś szerokiego np. ZD 9-18
    - jak za krótko to coś długiego np. ZD 70-300
    - jak za ciemno to ZD 50 lub Sigma 50 albo 30
    Poza tym lampa fajna sprawa - samo wspomaganie AF załatwi sporo problemów.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli AF w nim jest taki sam, jak w Sigmie 50, to ze zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych nici... Chyba, że ze wspomaganiem z zewnętrznej lampy.
    Nie jest taki sam. Jest perfekcyjny. Szybki i dokładny.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||