Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: ZD 70-300 uszkodzony pierścień zmiany ogniskowej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

ZD 70-300 uszkodzony pierścień zmiany ogniskowej

No i stało się..
    po prawie rocznej przygodzie ze szkłem Zuiko Digital 70-300 mm, podczas wymiany obiektywów w moim Oly E-510, szkło to doznało upadku z wysokości ponad 1 metra. Początkowo myślałem, że nic się nie stało, jednak po podpięciu 70-300 do aparatu od razu zauważyłem, że nie działa prawidłowo ten szeroki pierścień do zmiany ogniskowej, który powoduje też wysuwanie się przedniej części obiektywu. Co dziwne, w druga stronę pokrętło działa i chowa obiektyw.Co prawda zdjęcia mogę robić nadal, jednak tylko wtedy kiedy pomogę sobie "ręcznie" i wyciągnę przednią część obiektywu chwytając za przód przedniej części obiektywu. Obawiam się, że nie działa ten mechanizm ( silniczek ?) odpowiedzialny za wysuwanie obiektywu. Działa natomiast prawidłowo w drugą stronę czyli jak zmniejszam ogniskową i chowa się obiektyw. Dzwoniłem do serwisu Olympusa ale tam śpiewają sobie za naprawę ponad 600 PLN. Co prawda mam jeszcze 3 dni gwarancji ale - według słów serwisanta- tego typu przypadki nie są uwzględniane do naprawy gwarancyjnej. Stąd moja prośba do forumowiczów- może ktoś z użytkowników obiektywów Olympusa spotkał się z podobną usterką i poradził sobie inaczej, nie koniecznie wydając na naprawę prawie połowę kwoty wartości obiektywu?
    "Po co mi rozum, skoro mam dresik"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jest to uszkodzenie mechaniczne z twojej winy,więc nie spodziewaj sie naprawy gwarancyjnej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Edi Zobacz posta
    ... nie działa prawidłowo ten szeroki pierścień do zmiany ogniskowej, który powoduje też wysuwanie się przedniej części obiektywu. Co dziwne, w druga stronę pokrętło działa i chowa obiektyw.Co prawda zdjęcia mogę robić nadal, jednak tylko wtedy kiedy pomogę sobie "ręcznie" i wyciągnę przednią część obiektywu chwytając za przód przedniej części obiektywu. Obawiam się, że nie działa ten mechanizm ( silniczek ?) odpowiedzialny za wysuwanie obiektywu. Działa natomiast prawidłowo w drugą stronę czyli jak zmniejszam ogniskową i chowa się obiektyw...
    Obstawiam, że do zmiany ogniskowej jest jeden silnik. Jeśli działa przy chowaniu obiektywu to może padło coś w układzie przekazywania informacji o pozycji pierścienia? Tam jest taki laminat z kodem gre'ya i zestaw sprężynek obracany razem z pierścieniem. Gdyby to oglądnąć może odgięła się któraś z sprężynek?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jeśli nie żal Ci na wysyłkę i chcesz spróbować, że "a nuż w serwisie się uda", to próbuj Jak nie to np. może OK Serwis w Gdańsku, może taniej zrobią niż ryczałt u O.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zrobiłem podobnie, przymocowałem 70 - 300 podpięty po puszkę, wtedy jeszcze e-520 na statywie, tylko statyw nie był dobrze rozstawiony, obiektyw walną przodem o glebe. W rezultacie uszkodził się pierścień zoom. Wysłałem do serwisu...naprawili, i chwała im za to. Pewnie dzięki temu wciąż inwestuje w system Olego i zyski obopólne.

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichalS Zobacz posta
    Obstawiam, że do zmiany ogniskowej jest jeden silnik. Jeśli działa przy chowaniu obiektywu to może padło coś w układzie przekazywania informacji o pozycji pierścienia? Tam jest taki laminat z kodem gre'ya i zestaw sprężynek obracany razem z pierścieniem. Gdyby to oglądnąć może odgięła się któraś z sprężynek?
    Zmiana ogniskowej jest stricte mechaniczną czynnością w której obrotowy moment siły jest przekształcany w prostoliniowy poprzez mechaniczne tryby. Nie ma jakiegokolwiek silnika, enkodera itp.

Zmiana ogniskowej to nie tylko ruch przedniej soczewki ale i pozostałych grup soczewek. Więc takie "reczne" rozwiązanie niekoniecznie świadczy o tym, że układ optyczny funkcjonuje prawidłowo.