Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Pierwsze kroki Mariee

Awatar Mariee
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pierwsze kroki Mariee

Witam ! Mam 14 lat i fotografuję od 1.5 roku. Z tego co się orientuję będę na forum najmłodsza. Zdjęcia robię hybrydą Olympus SP 565 UZ. Mam jednak nadzieję w najbliższym ( no, stosunkowo bliskim czasie - rok, dwa) przerzucić się na lustro. Mój ulubiony temat to zdecydowanie makro - owady, rośliny itp. Czasem zdarzają się też inne zdjęcia. Oprócz fotografii lubię angielski i matematykę. Mam nadzieję na konstruktywną krytykę. W końcu dopiero zaczynam i przyda się trochę rad (byle nie za surowych ).

No to na początek kilka moich zdjęć pod ocenę ... Pierwsze dwa to muchówka bzygowata. Trzecie - pasikonik, czwarte -kuklik, piąte - mech. Zapraszam do komentowania ! PS : Dodaję na szybko... I wolałabym żeby zdjęcia były w miniaturach. Ale nie mam niestety czasu teraz się dowiedzieć jak to zrobić. Od następnego postu - poprawa : ).

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Hej

witaj na Forum ! Fajnie że coraz częściej pojawiają się młodzi ludzie z pasją

Pierwsze trzy najciekawsze z całej piątki

początek niezły !

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    za dobasem,w pierwszym i drodim bardzo mi sie kolorki podobaja ,pozdrawiam.
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witaj
    Dwójeczka mi się podoba Trzymaj tak dalej

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Witaj na forum.

Jak dla mnie nr 2. i 3. najlepsze.

Początek bardzo dobry, trzymaj tak dalej.
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    No, to chyba jest ta "nowa fala" (bo ta "z Dublina" raczej powoduje u mnie chorobę morską, jakoś jej nie czuję), w wydaniu kobiecym - już trzy w ostatnim czasie nowe młode forumowiczki, być może uratujecie to forum przed śmiercią w wojnach systemowych.

Co do fotek: pierwsze dwie za "okoliczności przyrody" - bardzo ładnie zagrało otoczenie. Poza tym: ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć (i co nieco poczytać i oglądać zdjęcia innych).

PS. Do makro dokup sobie najpierw Raynoxa DRC-250 lub 150 (plus tuleja zdaje się potrzebna) i zrób z byle kartki dyfuzor na lampę wbudowaną. Kompaktem naprawdę łatwiej "robić" robaczki, tylko dobre światło potrzebne bo nie radzę wychodzić ponad ISO200 (a na ISO100 najlepiej pozostać).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Awatar Mariee
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Moominek dziękuję za radę ! Jednak chcę zbierać na lustrzankę. Raynoxa bardzo chętnie tyle, że niestety ta tuleja (owszem potrzebna ) kosztuje 150 zł + raynox drugie 150 .... Nie szkoda byłoby mi kasy, gdyby nie to, że lustrzankę będę kupować na pewno, a do niej raynox i owszem przydatny ale już tuleja pójdzie w zapomnienie. Za kawałek aluminium/ plastiku te 150 zł na kilka (ew. naście) miesięcy to dla mnie za dużo. W związku z czym Raynoxa kupię ale dopiero do lustrzanki.
    A tak wogóle to ciesze się z powodu miłych komentarzy i przyjęcia na forum ! Choć zdaję sobie sprawę że przede mną dużo pracy, jeśli chcę robić naprawdę dobre zdjęcia. Domyślam się, że to młode pokolenie forumowiczek to na pewno ja, Subtelly (nawiasem mówiąc ujawnię sie, że to moja kuzynka ) i ... no właśnie kto jeszcze
    Olympus SP 565 UZ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    witaj

czekamy na więcej fajnych zdjęć makro. Pierwsze 3 są całkiem całkiem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mariee Zobacz posta
    Moominek dziękuję za radę ! Jednak chcę zbierać na lustrzankę. Raynoxa bardzo chętnie tyle, że niestety ta tuleja (owszem potrzebna ) kosztuje 150 zł + raynox drugie 150 .... Nie szkoda byłoby mi kasy, gdyby nie to, że lustrzankę będę kupować na pewno, a do niej raynox i owszem przydatny ale już tuleja pójdzie w zapomnienie. Za kawałek aluminium/ plastiku te 150 zł na kilka (ew. naście) miesięcy to dla mnie za dużo. W związku z czym Raynoxa kupię ale dopiero do lustrzanki.
    http://allegro.pl/item1168312360_tul...58mm_w_wa.html

Tu masz tulejkę (nie oryginalną ale po co przesadzać z kawałkiem aluminium) za 18 złotych... 150 to CIĘŻKA przesada, na Allegro jet w tej chwili CLA-10, czy jak to się tam nazywa, za niecałe 110.

A ta trzecia? Gaik, fotograficznie jak na razie najmniej zaawansowana, ale chyba każdy tak zaczynał (ja na pewno).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Awatar Mariee
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Oooo Moominek dzięki. Może namówię rodziców. Bo sama na razie finansowo leżę. Za 18 zł to nie szkoda kasy .
    A rzeczywiście jest Gaik. Zapomniałam o niej
    Olympus SP 565 UZ