Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: jaki papier?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

jaki papier?

witam,
    czy możecie podać mi jakieś linki do wojenek systemowych użytkowników różnych papierów, wiecie, Fujifilm vs Agfa vs Kodak czy co tam jeszcze. zrobiłem ostatnio kilka odbitek i widzę, że zakres dynamiczny jest mniejszy niż na matrycy 4/3 ?(wiem, czytałem o tym jak niski zakres dynamiczny ma papier, ale dopiero teraz to zobaczyłem...). byłem wywoływał (a co, właśnie taki czas mi tu pasuje ) głównie na matowych, potem przerzuciłem się na metaliki, teraz zrobiłem na błyszczącym. chciałbym poznać jakie są wady i zalety tych papierów tak abym mógł wybrać jakiś najlepiej pasujący do moich wymagań (coś na zasadzie matryc: duża ilość pikseli do dobra rozdzielczość w dobrym świetle, mniejsza lepszy zakres dynamiczny oraz większa czułość, tak z grubsza )

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    A masz lab, gdzie możesz sobie żonglować papierem?

Jak masz, to najlepiej przeprowadź sobie test organoleptyczny.

Jak nie masz, to na parametr papieru dojdzie Ci jakość wykonania odbitki w poszczególnych labach

p.s. tak czy inaczej plusik za powiew świeżości w pytaniach.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez osiołek Zobacz posta
    ...głównie na matowych, potem przerzuciłem się na metaliki, teraz zrobiłem na błyszczącym...
    Jeśli to wszystko przetestowałeś osobiście to wybierz sobie papier, który najbardziej Ci się podoba.

Ja np. najbardziej lubię matowy. Nigdy nie robiłem metalików, w sumie muszę kiedyś spróbować.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nigdy nie robiłem metalików, w sumie muszę kiedyś spróbować.
    spróbuj sepię na metaliku. taka tania podróbka miedziorytu

pozdrawiam