Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Dzis zacmienie ksiezyca-jak to ugryzc?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant
    hdr z kilku plików. przy jednym naświetlaniu nie pociągniesz chyba takiego tematu.
    Z kilku? A z jednego nie da rady? Obawiam sie po prostu, ze czas naswietlania bedzie calkiem dlugi, a chmury przmieszczaja sie dosc szybko (przed chwila ustawialem ostrosc i w oka mgnieniu zaslonily mi ksiezyc chmury) i to uniemozliwi zrobienie HDR-a z kilku plikow.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    hdr z kilku plików. przy jednym naświetlaniu nie pociągniesz chyba takiego tematu.
    Z kilku? A z jednego nie da rady? Obawiam sie po prostu, ze czas naswietlania bedzie calkiem dlugi, a chmury przmieszczaja sie dosc szybko (przed chwila ustawialem ostrosc i w oka mgnieniu zaslonily mi ksiezyc chmury) i to uniemozliwi zrobienie HDR-a z kilku plikow.
    ale jak , po co to sklejać w HDR ? skoro robicie na punktowym to po złapaniu światła z księżyca będzie jasna część nieprzepalona. A najlepiej to teraz przetestować i zobaczyć jakiego czasy potrzeba przy odpowiedniej przysłonie. I w odpowiednim momencie pojechać po prostu na manualu i po ptokach. Prosto i bez nerwów
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    ale jak , po co to sklejać w HDR ? skoro robicie na punktowym to po złapaniu światła z księżyca będzie jasna część nieprzepalona. A najlepiej to teraz przetestować i zobaczyć jakiego czasy potrzeba przy odpowiedniej przysłonie. I w odpowiednim momencie pojechać po prostu na manualu i po ptokach. Prosto i bez nerwów
    Przy robieniu fotki z punktowym i dosc krotkim czasie (1/125, 1/160), ksiezyc wychodzi normalnie, ze swoimi czarnymi plamami, ale za to wszystko inne wychodzi jednolicie czarne. Nie widac chmurek, ktore ksiezyc podswietla. W tym problem, bo ja bym chcial i jedno i drugie
    Pzdr

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    fotomic: ale raczej ciężko jest mieć naświetlone jednocześnie podświetlone chmurki i tarcze księżyca.

suchar: no tylko nie wiem jak to będzie. bo jak walniesz naświetlanie na tarczę, to chmury mogą być jako czarna dziura całkiem. a jak na chmury to z kolei księżyc wypalony na maksa...
    .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    qtfa... właśnie byłem na dworze... obszedłem dom dookoła i... nie znalazłem ani jednego miejsca skąd udałoby się zobaczyć księżyc między chmurami... chmury, chmury i jeszcze raz chmury... i raczej nie ygląda to ciekawie patrząc na

Prognoza pogody na dzisiejszą noc

macie jakiś rozdmuchiwacz?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Wlasnie wywolalem jednego RAW-a w trzech roznych kombinacjac: jeden na w miare dobrze wygladajacy ksiezyc (byl i tak przeswietlony, z jednego RAW-a to sie chyba nie da), drugi na dobrze naswietlone chmurki, a trzeci na cos po srodku. Lacze, a PS mi mowi, ze te zdjecia maja zbyt mala dynamike, by mozna z nich bylo zrobic uzytecznego HDR-a. Dziwne... Chyba z tym HDR-em bedzie problem. Sprobuje jeszcze z dwoma roznymi plikami, ale obawiam sie, ze nie sa one identyczne pod wzgledem kadru :/

O dzizas, z dwoch ujec wychodzi mi jakies strasznie przesiwetlone i zaszumione ujecie... :/ Cos zle robie ewidentnie, albo to sie w tym wypadku nie da :/

Chmurki niestety geste i jest duza obawa, ze za duzo tego zacmienia nie zobaczymy... :/

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    da się, widziałem kiedyś w jakimś wątku o hdr na cyberfoto takie zdjęcie księżyca
    .

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    da się, widziałem kiedyś w jakimś wątku o hdr na cyberfoto takie zdjęcie księżyca
    No to musze poprobowac. Nie mam w HDR-ach prawie zadnego doswiadczenia, zapewne dlatego tez mi nie wychodzi. Zobaczymy. Kurde, chmury sa i ksiezyc zaslaniaja :/

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    po wywolaniu z RAWa sprobuj wyciac EXIFa z jpega- chyba zapisuje te same parametry w kazdym i dlatego PS sie gubi-byl taki temat w kompendium HDR na forum, ale nie moge jakos znalezc konkretnego posta. polecam za to ten srtykul:
    http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-197-0.php
    BTW-dziekuje za "pomogl"
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    kiedys tak zrobiłem, że naświetliłem księżyc na nastepnie niebo i tam gdzie niebo wyciełem w corelu otwór i w to miejsce precyzyjnie wstawiłem wycięty z tła księżyc całośc była nie do poznania, że to kombinacja a efekt porządny. Pozdrawiam.