Witam.
Mam 14 lat i robię zdjęcia Olympusem C5060. Pragnę aby moje pracę były coraz lepsze wiec chcę zlikwidować popełniane obecnie przeze mnie błędy. Prosze o ocene. Bardzo mi to pomoże. Z góry dziękuje.
Żadnych zdjęć z poniższych nie przerabiałam.
Witam.
Mam 14 lat i robię zdjęcia Olympusem C5060. Pragnę aby moje pracę były coraz lepsze wiec chcę zlikwidować popełniane obecnie przeze mnie błędy. Prosze o ocene. Bardzo mi to pomoże. Z góry dziękuje.
Żadnych zdjęć z poniższych nie przerabiałam.
Witam rówieśniczkę na forum : )) Na początku przygody z fotografią zawsze jest ciężko, wyczucie aparatu, ukierunkowanie. Postaram się co nieco dopowiedzieć do przedstawionych przez Ciebie fotografii, sama jestem amatorką, więc nie musisz się sugerować moimi opiniami : )
1. Wiem, co chciałaś uzyskać, tym zdjęciem, ale MZ głębia ostrości jest zbyt mała, aby objąć większą część świeczki, a z płomieni zostały tylko przepalenia, zamysł był, ale zabrakło techniki, niestety bardzo ważnej.
2. Strasznie szumi w tle, co psuje odbiór zdjęcia, także nieciekawe kadrowanie. Następnym razem postaraj się, aby nie ucinać tak brutalnie kwiatka i kompozycja za centralna. Nie bój się obrabiać zdjęcia. Kadrowanie, odszumianie, podstawa poprawa techniczna jest dość ważna : ) Głębia całkiem niezła : )
3. Bardzo podoba mi się tutaj głębia ostrości. Dobrze zagospodarowana. Szkoda tylko, że jest dużo miejsc za jasnych i za ciemnych w tym obrazie. Kompozycja całkiem, całkiem : )
4. Czy to było z lampą błyskową? Dość mocne kontury wyszły. Zamysł niezły, naprawdę! Zmieniłabym perspektywę, jeżeli będziesz miała jeszcze okazję, na troszeczkę niższą, i pokazała takiego kwiatka, żeby cały budynek w tle był widoczny i może ciut bardziej ostry (podniosła wartość przysłony). Tak to nieźle, ale nie używałabym w plenerze lampy błyskowej, szczególnie bez dyfuzora, światło nie jest plastyczne, a ostre. Chyba, że to zdjęcie po prostu zostało wykonane przy takim świetle? Jednak zamysł tego zdjęcia jest najlepszy z serii. : )
Ogółem, czytaj, ćwicz, czytaj i jeszcze raz ćwicz, jest masa artykułów w internecie, książek o fotografii, a niedługo będziesz mogła się pochwalić świetnymi zdjęciami w swoim portfolio : ) Może nieświadomie, ale dostrzegasz kadry otaczającego świata, a to spory + : ) Mam nadzieję, że jeszcze ktoś wypowie się, co do Twoich zdjęć, bo moja opinia jest no cóż, nie musisz się nią sugerować, próbuję pomóc, tylko : )
Pozdrawiam i życzę udanych kadrów i ładnego światła! : )
dla mnie jak na poczatek moze byc,szczegulnie 3eczkapozdrawiam.
Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
pozdrawiam reszte !
http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk
Subtelly choć twierdzisz że lepsza byłaby rada bardziej doświadczonego fotografa twoje rady są bardzo ale to bardzo cenne. Dziękuje
Tobie Judaszu również .
Witaj,
Jak dla mnie kurczak najciekawszy, mleczyk chyba w samo poludnie uchwycony a to niedobrze. Owad - straszne ziarno wyszlo na zdjeciu i szkoda ze dol uciety.
Wrzucaj kolejne, pozdawiam
"Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
Pozdrawiam, Nataszach
Witam ! też jestem nowa. No i w twoim wieku tak mniej więcej. Cieszę się że jednak nie jestem jedyna najmłodsza.Co do zdjęć:
Pierwsze zdecydowanie za mała GO - jak pisała Subtelly.
W drugim straszne ziarno... I owad nieostry.
Trzecie byłoby dla mnie najlepsze. Tyle że w kilku miejscach przepalone. A z drugiej strony sporo cienia : (.
Czwarte ok tylko za ostre światło.
Ja też nie jestem za przeróbkami, głównie dlatego, że trzeba umieć je robić. Jednak kontrast, jasność, półcień, a zwłaszcza kadr poprawiam często jeśli nie zawsze.
Pozdrawiam !
Olympus SP 565 UZ
1. nie bardzo widac glowny plan zdjecia, czyli zle uchwycona ostrosc, moze daloby sie z mniejszej odleglosc cyknac zdjecie i postarac sie o mala glebie ostrosci
2. wydaje mi sie, ze lepiej by to wygladalo gdyby ostrosc byla na pajaczku a nie na pajeczynie, ale ciezko powiedziec bo tak do konca nie wiem gdzie tu jest w pelni ostre miejsce. Jesli dobrze widze i jest mniedzy odwlokiem a odnuzami to stanowczo za mala glebia ostrosci zostala dobrana
Ale jak juz pisalem tez zaczynamwiec powodzenia zycze i mam nadzieje ze cosik podpowiedzialem.
e-420, ZUIKO 14-42, ZUIKO 40-150; canon eos300, canon 28-80; Zenith TTL, helios 2/50;
Nauka w las nie idzie - pomysły na fotografię wg. mnie b dobre. Zdjęcie nr 2 - faktycznie też miałem problem żeby znaleźć miejsce, gdzie skupiła się ostrość. Na początek - tak jak radzą starsi koledzy i koleżanki - dużo czytać, czytać i eksperymentować.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nauka w las nie idzie - pomysły na fotografię wg. mnie b dobre. Zdjęcie nr 2 - faktycznie też miałem problem żeby znaleźć miejsce, gdzie skupiła się ostrość. Na początek - tak jak radzą starsi koledzy i koleżanki - dużo czytać, czytać i eksperymentować.
Czy E-400 ma podgląd na żywo? W trybie manualnym można wtedy bardzo ładnie zostrzyć dowolny fragment zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez arcik112 ; 13.09.10 o 20:20 Powód: Automatyczne scalenie postów
Olympus E-520 : Zuiko Digital 14:42, Helios 44M-5, Auto Makinon 135mm 1:2.8
Dziekuje za porady. Naprawde chyba muszę się za siebie wziąść i poczytac na ten tamat ;D
Wzkazanie innych rzeczy które nadają sie do natychmiastowej poprawy. Mile widziane.)