Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Amatorskie zdjęcia. Proszę o ocenę.

Awatar gaik
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Amatorskie zdjęcia. Proszę o ocenę.

Witam.
    Mam 14 lat i robię zdjęcia Olympusem C5060. Pragnę aby moje pracę były coraz lepsze wiec chcę zlikwidować popełniane obecnie przeze mnie błędy. Prosze o ocene. Bardzo mi to pomoże. Z góry dziękuje.
    Żadnych zdjęć z poniższych nie przerabiałam.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	q.JPG
Wyświetleń:	141
Rozmiar:	673,8 KB
ID:	37490   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	w.jpg
Wyświetleń:	145
Rozmiar:	926,7 KB
ID:	37491   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	e.JPG
Wyświetleń:	156
Rozmiar:	868,6 KB
ID:	37492   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	r.JPG
Wyświetleń:	152
Rozmiar:	1.006,1 KB
ID:	37496  

| OlyJedi Awatar Subtelly
    Mieszka w
    Radomsko
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam rówieśniczkę na forum : )) Na początku przygody z fotografią zawsze jest ciężko, wyczucie aparatu, ukierunkowanie. Postaram się co nieco dopowiedzieć do przedstawionych przez Ciebie fotografii, sama jestem amatorką, więc nie musisz się sugerować moimi opiniami : )
    1. Wiem, co chciałaś uzyskać, tym zdjęciem, ale MZ głębia ostrości jest zbyt mała, aby objąć większą część świeczki, a z płomieni zostały tylko przepalenia, zamysł był, ale zabrakło techniki, niestety bardzo ważnej.
    2. Strasznie szumi w tle, co psuje odbiór zdjęcia, także nieciekawe kadrowanie. Następnym razem postaraj się, aby nie ucinać tak brutalnie kwiatka i kompozycja za centralna. Nie bój się obrabiać zdjęcia. Kadrowanie, odszumianie, podstawa poprawa techniczna jest dość ważna : ) Głębia całkiem niezła : )
    3. Bardzo podoba mi się tutaj głębia ostrości. Dobrze zagospodarowana. Szkoda tylko, że jest dużo miejsc za jasnych i za ciemnych w tym obrazie. Kompozycja całkiem, całkiem : )
    4. Czy to było z lampą błyskową? Dość mocne kontury wyszły. Zamysł niezły, naprawdę! Zmieniłabym perspektywę, jeżeli będziesz miała jeszcze okazję, na troszeczkę niższą, i pokazała takiego kwiatka, żeby cały budynek w tle był widoczny i może ciut bardziej ostry (podniosła wartość przysłony). Tak to nieźle, ale nie używałabym w plenerze lampy błyskowej, szczególnie bez dyfuzora, światło nie jest plastyczne, a ostre. Chyba, że to zdjęcie po prostu zostało wykonane przy takim świetle? Jednak zamysł tego zdjęcia jest najlepszy z serii. : )
    Ogółem, czytaj, ćwicz, czytaj i jeszcze raz ćwicz, jest masa artykułów w internecie, książek o fotografii, a niedługo będziesz mogła się pochwalić świetnymi zdjęciami w swoim portfolio : ) Może nieświadomie, ale dostrzegasz kadry otaczającego świata, a to spory + : ) Mam nadzieję, że jeszcze ktoś wypowie się, co do Twoich zdjęć, bo moja opinia jest no cóż, nie musisz się nią sugerować, próbuję pomóc, tylko : )
    Pozdrawiam i życzę udanych kadrów i ładnego światła! : )
    Olympus E-400. 17-latka z zamiłowaniem do fotografii.
    Mój wątek
    Zapraszam!!! : )))

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dla mnie jak na poczatek moze byc,szczegulnie 3eczka pozdrawiam.
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

Awatar gaik
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Subtelly choć twierdzisz że lepsza byłaby rada bardziej doświadczonego fotografa twoje rady są bardzo ale to bardzo cenne. Dziękuje
    Tobie Judaszu również .

| OlyJedi Awatar nataszach
    Mieszka w
    Kraków (PL)
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witaj,
    Jak dla mnie kurczak najciekawszy, mleczyk chyba w samo poludnie uchwycony a to niedobrze. Owad - straszne ziarno wyszlo na zdjeciu i szkoda ze dol uciety.
    Wrzucaj kolejne, pozdawiam
    "Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
    Pozdrawiam, Nataszach

Awatar Mariee
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam ! też jestem nowa. No i w twoim wieku tak mniej więcej. Cieszę się że jednak nie jestem jedyna najmłodsza.Co do zdjęć:
    Pierwsze zdecydowanie za mała GO - jak pisała Subtelly.
    W drugim straszne ziarno... I owad nieostry.
    Trzecie byłoby dla mnie najlepsze. Tyle że w kilku miejscach przepalone. A z drugiej strony sporo cienia : (.
    Czwarte ok tylko za ostre światło.
    Ja też nie jestem za przeróbkami, głównie dlatego, że trzeba umieć je robić. Jednak kontrast, jasność, półcień, a zwłaszcza kadr poprawiam często jeśli nie zawsze.
    Pozdrawiam !
    Olympus SP 565 UZ

Awatar gaik
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dawno tu nie byłam. Czas nadrobić stracony czas.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9120047.jpg
Wyświetleń:	94
Rozmiar:	303,6 KB
ID:	38903   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9120038.jpg
Wyświetleń:	109
Rozmiar:	271,0 KB
ID:	38904  

Awatar Eklekto
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witaj, tez jestem nowy (fotograficznie) ale wydaje mi sie ze :
    1. nie bardzo widac glowny plan zdjecia, czyli zle uchwycona ostrosc, moze daloby sie z mniejszej odleglosc cyknac zdjecie i postarac sie o mala glebie ostrosci
    2. wydaje mi sie, ze lepiej by to wygladalo gdyby ostrosc byla na pajaczku a nie na pajeczynie, ale ciezko powiedziec bo tak do konca nie wiem gdzie tu jest w pelni ostre miejsce. Jesli dobrze widze i jest mniedzy odwlokiem a odnuzami to stanowczo za mala glebia ostrosci zostala dobrana

Ale jak juz pisalem tez zaczynam wiec powodzenia zycze i mam nadzieje ze cosik podpowiedzialem.
    e-420, ZUIKO 14-42, ZUIKO 40-150; canon eos300, canon 28-80; Zenith TTL, helios 2/50;

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nauka w las nie idzie - pomysły na fotografię wg. mnie b dobre. Zdjęcie nr 2 - faktycznie też miałem problem żeby znaleźć miejsce, gdzie skupiła się ostrość. Na początek - tak jak radzą starsi koledzy i koleżanki - dużo czytać, czytać i eksperymentować.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Nauka w las nie idzie - pomysły na fotografię wg. mnie b dobre. Zdjęcie nr 2 - faktycznie też miałem problem żeby znaleźć miejsce, gdzie skupiła się ostrość. Na początek - tak jak radzą starsi koledzy i koleżanki - dużo czytać, czytać i eksperymentować.
    Czy E-400 ma podgląd na żywo? W trybie manualnym można wtedy bardzo ładnie zostrzyć dowolny fragment zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez arcik112 ; 13.09.10 o 20:20 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Olympus E-520 : Zuiko Digital 14:42, Helios 44M-5, Auto Makinon 135mm 1:2.8

Awatar gaik
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuje za porady. Naprawde chyba muszę się za siebie wziąść i poczytac na ten tamat ;D
    Wzkazanie innych rzeczy które nadają sie do natychmiastowej poprawy. Mile widziane. )