Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Amortyzacja lustra w OM1n

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Amortyzacja lustra w OM1n

Przyglądnąłem się dokładniej mojej OMce i doszedłem do wniosku, że amortyzujące lustro gąbeczki już nie istnieją. Będę chciał reanimować ten ficzer, bo lustro wyraźnie kłapie. Macie może jakieś doświadczenia w tym względzie? Może jakieś szablony kształtu tych gąbeczek? A może ktoś wymieniał u siebie i pro publico bono zrobiłby zbliżenie amortyzatorów?
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Jesli masz na mysli te w ksztalcie grubej litery "L", to na jutro postaram sie cos przygotowac. Jakis rysunek znaczy. I jakis opis.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Trwalo troche dluzej, ale w koncu zmajstrowalem rysunek
    Rozmiary pi razy drzwi, bo w chalupie nie mam nawet jednej normalnej linijki-same calowki.
    A teraz konkrety:
    Stare gabki najpierw delkatnie zdejmujemy. Uzywam do tego drewnianego zaostrzonego patyczka- cos na ksztalt malego dlutka- ale kazdy moze dopasowac sobie co mu wygodniej. Zeskrobuje co sie da tym narzedziem, a reszte staram sie zmyc. Do zmywania uzywam dwoch srodkow- jedno sluzy do usuwania naklejek- ale jest dosc slabe i delikatne w dzialaniu. Drugi to ciezka chemia-spray do czyszczenia gaznikow, silnikow, odtluszczacz do wszystkiego. Z tym trzeba jak najbardziej ostroznie- potrafi skonsumowac plastik, zjesc farbe albo wypalic oczy. Pryskam troche na patyczek do uszu (z papierowym patyczkiem- nie plastikowym) i czyszcze w newralgicznych miejscach.
    Po "dokopaniu" sie do warstwy farby wycieram do sucha jakas sciereczka.
    Potem juz tylko przycinanie na odpowiedni rozmiar uszczelki i po robocie.
    Czasami zdaza sie, ze lustro jest ubrudzone stara gabka- tu tylko plyn do szyb i nic wiecej. Najlepiej sciereczka do okularow.

A jako material na uszczelki i amortyzator lustra uzywam takiej pianki jak sa zabawki dla dzieci robione- takie literki, wzorki, ksztalty. Nie wiem, jak to sie w Polsce nazywa. Tutaj moge to kupic w kazdym kolorze i kazdej grubosci. Do tego z jednej strony jest samoprzylepne. No wiecie co mam na mysli
    O! maty takie do zabawy sa z tego- taka pianka
    I tyle
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	amortyzator.jpg
Wyświetleń:	243
Rozmiar:	10,8 KB
ID:	37288  
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    K@czy jesteś wielki! Jeszcze jedno pytanie - jaka grubość tej amortyzacji? Czy nada się do tego gąbka z podkładki pod myszkę?
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    No i zapomnialem o najwazniejszym
    Nie wiem jaka grubosc ma twoja, ale ja uzywam pianki gruboksci ok 1-1.5mm

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    można do tego uczy czegoś co się nazywa mikroguma, widziałem o grubości 1mm. Do kupienia w sklepie szewskim albo u producenta tylko ze w tym 2 to w arkuszach 1 x 2 m
    Ostatnio edytowane przez taztaz ; 2.08.10 o 16:32
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar pmfoto
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Hmm u mnie też się w OM1 guma pod lustrem nie wygląda najlepiej na ściance z tyłu aparatu rowniez. Póki co zobaczę, czy komora filmu jest szczelna bo jeszcze nie miałem okazji wypstrykać żadnej rolki. Może się pobawię z tymi gumami od lustra ale póki co nie wyrywa mi z rąk aparatu kłapanie lustra. Bardziej mnie martwi bateria 1,5 w moim OM1 (o czym pisałem już w innym poście).

Pozdr.
    OM1

| OlyJedi Awatar bigziii
    Mieszka w
    49°39'47''N; 20°36'45''E
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Witam,
    Odkopię stary temat, żeby nie być posądzony o dublowanie - mam podobny problem.
    Z racji, że mój aparat to już prawie czterdziestolatek, wszystkie gąbki zamieniły się w smolistą maź. Miałem dziś trochę czasu, więc postanowiłem się tym zająć. Odkleiłem te które amortyzują lustro - ostrożnie i powoli, udało się bez szkody dla matówki. I tu moje pierwsze pytanie: może ktoś z was przyklejał już i ma doświadczenie?? Boję się, że jeśli spróbuje przyklejać gąbkę gołymi palcami, zrobię to na tyle niedokładnie, że pobrudzę matówkę a tego bym nie chciał. Wiadomo... dużo miejsca tam nie ma a przy wkładaniu tam palców zasłania się wszystko. Może pęseta?? Ktoś ma jakiś wypróbowany sposób?? No i jakiego kleju najlepiej użyć?? Jaka gąbka??

Drugie pytanie: uszczelnianie komory na film. Czym najlepiej to zrobić?? Czytałem trochę i znalazłem dwie możliwości: włóczka lub wstążka. Może ktoś próbował?? Jak takie rozwiązanie się sprawuje??

Ogólnie zależy mi na każdej radzie dotyczącej tego tematu.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    polecam gąbkę od pokładki na mysz. Dobrze jak jest czarna i cienka. Tniesz najpierw w paski, później zrywasz okleinę tą śliską. I wtykasz w szpary bez uzycia kleju. uszczelniłem tak z 50 aparatów bez problemu. Do amortyzacji lustra pocięte paski podklejam taśma dwustronną.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja zaś uszczelniam komorę włóczką i taką tasiemką z pasmanterii. Mam jednak zawsze problem z klejem, bo superglue się nie nadaje - za szybko zasycha i robi się twardy. Uszczelniłem tak ze cztery aparaty i działa niby, ale mogłoby byc lepiej. Sposób czmielka wydaje się lepszy.