Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Wyzwalacz radiowy i szybka synchronizacja?

  1. #1

    Dołączył
    Mar 2009
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Wyzwalacz radiowy i szybka synchronizacja?

    Witam serdecznie.
    Poszukuję wyzwalaczy radiowych do lamp, które przenoszą tzw. High Speed Sync. Chodzi o to aby stosować przy błysku lamp krótsze czasy naświetleń niż standardowy czas synchronizacji np. 1/1000s. Dla Canona napewno take są (np. Pocket Wizard Flex), przenoszą one TTL co pozwala uruchomić HSS (odpowiednik PF Olympusa). Spotkaliście się z tym dla Olka?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Aha, zapomniałem..... są też takie wyzwalacze: YongNuo RF-602. Testował ktoś je może z Olkiem? Zadziałają w ten sposób o który mi chodzi?
    Ostatnio edytowane przez deus ; 29.07.10 o 07:41 Powód: Automatyczne scalenie postów

  2. #2
    | OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2004
    Mieszka w
    Zabłudów
    Posty
    612
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

    Z tego co się orientowałem to nie ma takich wyzwalaczy radiowych z FP.
    O RF-602 możesz poszukasz na forum. Sam prezentowałem testy niedawno. Chyba 1/160 maksymalnie.
    Najszybsze jakie znalazłem to Radiohopper-y. Synchronizują PowerLux-y do E-3 na 1/400s. i prawdopodobnie FL-kę jeszcze szybciej ale nie mam kostki żeby sprawdzić.
    Pozdrawiam.

    Sebastian

  3. #3

    Dołączył
    Mar 2009
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki.
    1/160 to standard. Teraz tak właśnie mam, ale potrzebuję coś żeby to przeskoczyć.

  4. #4
    | OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2004
    Mieszka w
    Zabłudów
    Posty
    612
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Właśnie zauważyłem literówkę w swoim poście. Moje wyzwalacze to Radiopopper.
    O takie:
    http://www.radiopopper.com/products/jrx-transmitter/
    http://www.radiopopper.com/products/jrx-receiver/
    Pozdrawiam.

  5. #5

    Dołączył
    Mar 2009
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hmmm...... A może ma ktoś do pozbycia się jakąś uszkodzoną lampę do Olka z funkcją PF? Albo sprawną, ale tanią

  6. #6
    | OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2004
    Mieszka w
    Zabłudów
    Posty
    612
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Chcesz przerobić na IR? Bo normalnie to niestety będzie wypełniać studio niechcianym światłem. Do niektórych zastosowań się nadaje. Można np. "zamrozić" krople ale do większości niestety nie.
    Tak. BTW: po co Ci to synchro? Też za tym goniłem, ale w praktyce okazało się nieprzydatne w studio.
    Na zewnątrz to co innego, ale wtedy fotocela z IR nie da rady. Nawet z normalnego błysku nie zawsze złapie.
    Pozdrawiam.

  7. #7

    Dołączył
    Mar 2009
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chodzi własnie o plener, żeby pobawić się głębią ostrości i ustawiać przysłonę jak się tylko podoba. Gdy znów chcemy wyeliminować sporą częsć światła zastanego przy obecnym czasie synchronizacji trzeba mocno przymknąć przysłonę przez co ostrość szkła spada. Myślałem też o filtrze szarym, ale zawsze on przyczynia się do spadku jakości. Poza tym mamy większe możliwości.
    Lampę postaram się przerobić na radiówkę i po problemie będzie oczywiście elektronika musi w niej działać.
    Właśnie- jaka jest najtańsza lampa do Olka z PF na rynku? Inni producenci niż Olympus mają taką kompatybilną funkcję?

  8. #8
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moozg
    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    Bielawa
    Posty
    148
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    witam
    Mial ktos do czynienia z Pocket Wizardami?
    Wiem ze niestety nie ma TT5/1 pod nasz system i tracimy TTLa na czym akurat nie zalezy mi szczegolnie (a moze kiedys pojawi sie firmware obslugujacy e-system i FL-ki??), ciekawi mnie natomiast wspolpraca takich nadajnikow-odbiornikow pod system C/N podpietych pod E-3 i np FL-50 albo lampe studyjna, generalnie powinno chyba działać bez problemu... ale najbardziej mi zalezy na szybkiej synchronizacji, czy to w ogole jest osiagalne?

    Jesli nie to jakie rozwiazania proponujecie w plener? Bo w studiu to na kablu mam FL50 na szybkiej synchronizacji, a reszta lamp odpala z fotoceli i problem z glowy, a w sloneczny dzien niestety fotocela odpada, poki co moje 1 lampa dzialac na kablu.
    Na standardowym czasie sync mozna w plenerze zawsze przymknac przyslone - gorsze rozwiazanie, bo tracimy GO - lub uzywac b. dobrych filtrow ND (to tez wydatek, tanie masakruja foto:/) - ale oba rozwiazania pozeraja swiatlo i w sloneczny dzien podejzewam ze nawet 1000ws moze byc malo, nie wspominajac o lampach systemowych...
    E-M1 mk II, worek słoików, Lumix GH4 | www.ahojmedia.pl

  9. #9
    | OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2004
    Mieszka w
    Zabłudów
    Posty
    612
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

    W Olku tylko z Radiopopper PX. Z tym, że musisz mieć systemową lampę na body, bo nadajnik ma detektor błysku i przez błyskacz w odbiorniku, przenosi błysk na fotocelę w lampie studyjnej czy innej. Efekt jest taki, jakby wyzwalało się z fotoceli w studio, tylko światło słoneczne nie przeszkadza.
    Ewentualnie można sobie przerobić jakiś zwyczajny system pod tą modłę. Są schematy na sieci.
    Pozdrawiam.

Podobne wątki

  1. Wyzwalacz radiowy
    By utoplec in forum Studio
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 2.10.11, 20:10
  2. Wyzwalacz radiowy do E-510.
    By Zbig2011 in forum Akcesoria systemu 4/3
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 14.02.11, 10:52
  3. Wyzwalacz radiowy
    By Maestro1984 in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 16.08.10, 10:01
  4. Radiowy wyzwalacz lamp
    By robert1088 in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 30
    Ostatni post / autor: 26.01.10, 00:02
  5. fl36r+radiowy wyzwalacz - nie trybi :(
    By obiv4n in forum E-System
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 13.06.09, 07:35

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.