Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Samsung EX1 (TL500).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaz de Wro Zobacz posta
    Pisząc moje słowa opierałem na opinii Dzemskiego oraz na jednym, z zapewne wielu porównań, http://snapsort.com/compare/Panasoni...vs-Samsung_EX1

Sam się dziwię, że model LX3 z 2008 roku tak trzyma cenę i już znudziło mi się to ciągłe wychwalanie LX3, choć za ergonomię, to inżynierom dałbym linijką po łapach
    dla mnie ergonomia w LX3 jest bardzo dobra. Joystick spisuje się świetnie, a lusterko dokupione w US także się przydaje. Ostatnio robiłem LX3ką zdjęcia na weselu (oczywiście jako 2gim aparatem) z podpiętą FL50 i czasem Metzem 48 (dedyk pod olka) i oczywiście wszystko śmigało w TTLu. Po podpięciu lampki ergonomia zdechła, bo FL50 jest sporo większa od LX3ki, ale jakie wrażenie się robi takim zestawem EX1 jest taki sobie. Ergonomia ok, ale zdjęcia już nie powalają (niestety), optyka też nie powala (przy szkle panasa wysiada niestety). No i ex1 jest już rozmiarem taka jak gf1, więc kupowanie jej trochę mija się z celem. Ciekawi mnie z jakimi lampkami współpracuje EX1, bo LX3 współpracuje w pełni z lampami do 4/3 i m4/3
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 28.07.10 o 12:13

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    dla mnie ergonomia w LX3 jest bardzo dobra. Joystick spisuje się świetnie, a lusterko dokupione w US także się przydaje. Ostatnio robiłem LX3ką zdjęcia na weselu (oczywiście jako 2gim aparatem) z podpiętą FL50 i czasem Metzem 48 (dedyk pod olka) i oczywiście wszystko śmigało w TTLu. Po podpięciu lampki ergonomia zdechła, bo FL50 jest sporo większa od LX3ki, ale jakie wrażenie się robi takim zestawem EX1 jest taki sobie. Ergonomia ok, ale zdjęcia już nie powalają (niestety), optyka też nie powala (przy szkle panasa wysiada niestety). No i ex1 jest już rozmiarem taka jak gf1, więc kupowanie jej trochę mija się z celem. Ciekawi mnie z jakimi lampkami współpracuje EX1, bo LX3 współpracuje w pełni z lampami do 4/3 i m4/3
    Nie wiem czy tak ''wymięka'' szkło jest diabelsko jasne i w miarę ostre. Poczytaj na Forum Nikona... i pooglądaj sampelki, puzniej opowiadaj
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Nie wiem czy tak ''wymięka'' szkło jest diabelsko jasne i w miarę ostre. Poczytaj na Forum Nikona... i pooglądaj sampelki, puzniej opowiadaj
    chciałem zauważyć, co z resztą napisałem, że miałem aparat w ręku i widziałem sample. Co po jego "diabelskiej" jasności, jak użyteczność jej jest taka sobie ? To tylko 0,2 działki przysłony w stosunku do LX3/LX5, a to daje już niewiele w EV (ok 0.3), kosztem jakości obrazu.

Cytujem foty z dpreviewa

Śmieszy też chwalenie Canona S90 za lepszą jakość obrazka od konkurentów (EX1 i LX3), oto przykład z RAWa:

EX1 LX3 S90
    jak widać Canon odszumia chyba nawet RAWy, bo cosik detale szlag trafił.

a tu detal na środku przy 1.8 u ex1 i 2.0 w LX3 (z RAW):
    ex1
    LX3
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 31.07.10 o 14:25

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Detal lepszy w Panasie, ale szumy na moje oko mniejsze w Samsungu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    serious compacts porównali EX1 z LX3. Może kogoś zaciekawi. Wszystko można sobie pooglądać pod tymi linkami:

http://www.seriouscompacts.com/

http://www.seriouscompacts.com/f41/s...quivalent-259/

http://www.seriouscompacts.com/f41/s...quivalent-275/

| OlyJedi Awatar qwert
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Test potwierdza dobrą opinię o EX1.http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11306

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    dla mnie ergonomia w LX3 jest bardzo dobra. Joystick spisuje się świetnie,
    Dla mnie ergonomia w LX3 to niestety porażka. Źle się go obsługuje jedną ręką co przy moim streetowaniu jest podstawą. A ten dżojstik to skośnookiemu panu, który go zaprojektował, wsadziłbym głęboko. *

Ogólnie jestem zadowolony z LX3. Tylko ta ergonomia... Być może jestem zmanierowany genialnym pod tym względem Rikohem GX 100 - dwa pokrętła jak w lustrzance, gumowany porządny grip.

* W oko.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    masz poprostu duże łapki, ja mam smuklejsze (choc przez to paluszyska mam długie), ale nie narzekam jak na razie. Dobrze mi się to obsługuje joystickiem. LX5 ma już pokręciołek i większy ogumowany grip, więc tam pewnie będzie znacznie lepiej dla Ciebie Robert

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    dargry weź no trochę pozachwalaj, bo z tego co czytałem to posiadasz ten sprzęcik
    Do kupna potrzebuję silnego impulsu
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    dargry weź no trochę pozachwalaj, bo z tego co czytałem to posiadasz ten sprzęcik
    Do kupna potrzebuję silnego impulsu
    Czytałeś na For Nik o ty sprzęcichu, generalnie, jest zaje...fajny. Z C50D wychodzą gorsze foty niż niego. Pierwszy kompakt który daje naprawdę super jakość. Potestowałem sobie G11 i LXa i łyknąłem Samsunga. Po prostu nie ma porównania. Wykonanie, obsługa, foty. Nic dodać nic ująć. Jakbyś chciał wrzuć mi na priv maila do siebie to podeślę kilka fotek w pełnej rozdzielczości ( raczej 3:2 ) bo jest w nim takie ustawienie. Niestety w teście na Fotopolis nie podali tego w danych choć na ich foto menu taka rozdzielczość widnieje. Test żenada - niestety. Ja zawsze chodziłem dziwnymi drogami, więc mam Samsunga, a nie C11G. Jak potzrebujesz coś poręcznego dającego dobre foty to się nie zastanawiaj. Ustawienia punktu pomiaru bajeczka, naciszkasz guzik, przesuwasz ramkę i naciskasz spust, wżadnej lustrzanec jaką znam nie jest tak łatwo i szybko, kompenasacja, naciskasz rolkę, kręcisz, spust i fota, dużo by pisać. Szybkość - jak w C, nie jest to demon ale i nie wołowina.
    Ja nawet myślałem nad NEx-em ale zraziła mnie masakryczna obsługa i wielkość. Jakby nie było z podstawowym zoomem nie jest już aparatem kieszonkowym.
    Postaram się wrzucić kilka fotek, jak mi się uda.
    Pozdro dla wszystkich
    W ogóle jakby ktoś miał jakieś pytanka mogę spróbować w miarę wolnego czasu pomóc.
    Ciągle poszukuję...