Strona 21 z 55 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 543

Wątek: początki fotorelacji [ jerryg 3 ]

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    wanilia, Thomasso - Wasze wypowiedzi dowodzą, że każdy ma inne gusta i chyba o to w tym wszystkim chodzi Obie opinie są dla mnie niezwykle cenne.

Muszę przyznać jednak, że moja modelka Nika powoli zaczyna się obrażać na mnie. Pewnie liczyła na większe zainteresowanie. Obawiam się, że już nie zapozuje przed obiektywem

Może teraz z innej beczki. Chyba zaczyna mi brakować zd 35-100 i lepszego iso, bowiem zdjęcia halowe to po prostu czysta harówka. Ciemno, szybko i tłoczno, tylę mogę powiedzieć.

A oto niektóre kadry:

248.

249 .

250.

Więcej na BLOGU.
    Z puszką w dłoni świat staje się piękniejszy
    Zapraszam na stronę, bloga, wątek.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    249 najlepszy, 250 bez tego ziomka po lewo, bo tak ni z gruchy ni z pietruchy ci wszedl.

Rozumiem ze ciezkie warunki na hali byly... jakie szkielko?
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta

Rozumiem ze ciezkie warunki na hali byly... jakie szkielko?
    ZD 50-200 i niezmiennie dwie kule przy boku. Naprawdę ciekawe doświadczenie jak siedzisz ok 4m od linii boiska i widzisz jak zawodnik przewraca się i ślizgiem sunie w twoją stronę, a ty nie możesz nic zrobić, nie możesz się ruszyć. I nagle łup w twoją nogę... wrrr

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No to zapewne nie bylo przyjemne doznanie
    I jednak 50-200 daje rade
    Jesli chodzi o sport to wlasnie najbardziej obawiam sie zawsze hali, to jest masakra jesli chodzi o oswietlenie.
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar fura
    Mieszka w
    Oklice Bielska-Białej - pipidówa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mnie też najbardziej podobają się dwa ostatnie.
    Racja hala to trudna sprawa, ostatnio byłem na meczu siatkówki. próbowałem coś popstrykać kitem bo to akurat był dzień na który przypadał DITL ale wszystkie nadają się do kosza.
    Szybkiego powrotu do zdrowia życzę.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Noo.. bardzo sensowne kadry. Co prawda trudno mi wiecej cokolwiek powiedziec, bo to reporterka sportowa bardziej, wiec kazdy kadr bedzie OK
    Jedyne co fajne to to, ze to ISO1600 (a mowia, ze powyzej 800 to juz masakra) - bardzo ladnie wyglada. No ja wiem, ze to zmniejszone, ale i tak IMHO bardzo ladnie. Zapewne jakos odszumiane (czym jesli mozna wiedziec?), ale jakby zrobic slepy test, to pewnie wielu by nie powiedzialo, ze to z Olka

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Przy iso 800, czy nawet 1250 czasy przy takim oświetleniu wynosiły tak 1/60 do 1/200. Oczywiście są to czasy mało wystarczające do fotografowania sportu. Najprostrze rozwiązanie jakie niekiedy przychodzi do głowy niektórym użytkownikom aparatów jest skrucenie czasów przy niezmiennej wartości iso, a za tem spore niedoświetlenie zdjęcia. Nic bardziej mylnego, bo okazuje się, że na poziomie obróbki kadru i jego rozjaśnienia wychodzą szumy większe niż jakbyśmy zwiększyli iso i poprawnie je naświetlili. No ale to już nie raz było wałkowane.

Iso 1250, czyli o wiele większe niż wspomniane przez Ciebie 800 jest umnie w powszechnym użytku i nie mam z tym jakiś większych problemów. Nie ma potrzeby bać się wysokiej czułosci w E-30. Sam nie rozumiem opinii stawianych na różnych forach co do iso właśnie w tym aparacie. Oczywiście z góry trzeba wiedzieć też do jakich celów posłużą nam wybrane kadry.

Ale się rozpisałem, eh. Rawy wywołuję jedynym mi znanym dobrym programem, Lightroom. Jeżeli odszumiam, to własnie na poziomie raw i za pomocą tego programu. Nie jest on aż tak drastycznie drogi, za to rewelacyjny.

Ale jak wspomniałem brakuje mi zd 35-100 f.2.0

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Całkiem fajnie wyszły "koszykarskie" zdjęcia Zwłaszcza 2 i 3 ciekawie skadrowane.
    Tak z ciekawości zapytam na ile wszystkich "klapnięć" wyszło dobrych zdjęć?

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Quentin35 Zobacz posta
    Całkiem fajnie wyszły "koszykarskie" zdjęcia Zwłaszcza 2 i 3 ciekawie skadrowane.
    Tak z ciekawości zapytam na ile wszystkich "klapnięć" wyszło dobrych zdjęć?
    Jako, że coś nie mogę się pogodzić z licznikiem w menu serwisowym body (o czym pisałem nie raz ), ostatnio staram się nie używać szybkiej klapki. Tak więc czekam, czasem naciskam wcześniej. Tą metodą zrobiłem ok 100 zdjęć (sensownych, bo robiłem też inne w celu zabawowo- edukacyjnych ), do jakiego kolwiek oglądania wybrałem wstępnie ok 70-ciu sztuk, potem 50 losowo, następnie ok 20-stu na bloga.

Tak więc celność ostrości, wogóle trafień w tym przypadku to stosunek 1/3 mniej więcej. Może byłoby lepiej, ale ogniskowa od 100mm (mały obrazek ) jest za duża gdy siedzi się blisko linii pola gry, a na zmianę obiektywu nie miałem po prostu siły.

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Eh, a widzieliście może jak moja żona pięknie foci ? Była ostatnio na akademii z okazji Dnia Babci i Dziadka:

251.

252.

253.

Trochę się pobawiłem z tymi kadrami, ale naprawdę nie za wiele. Dziadziu by się cieszył gdyby je widział, ale nie zdażył. Takie życie eh, tylko dlaczego lekarze muszą zawsze maczać swoje paluchy ?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Proszę, no napiszcie coś co do tych ostatnich kadrów. Jak się pozbieram, to może i moje bedą
    Ostatnio edytowane przez jerryg3 ; 18.02.11 o 02:10 Powód: Automatyczne scalenie postów