Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: kadr 4/3 i inne systemy

kadr 4/3 i inne systemy

Witam
    Pierwszy raz na forum więc -witam
    zastanawiam się nad zakupem e500 (bardzo dobra cena 2500 z 2 obiektywami) i Pentaxem K100d ale nie o tym chciałem.
    chodzi o kadr tzn. jeżeli ustawimy 2 aparaty np e500 i Pentax obok siebie i ustawimy obiektywy na ogniskową 28 (dla filmu) czyli odpowiednio 14 i 17 i ustawimy aparaty tak, że dolna krawędź kadru będzie taka sama (np. fotografujemy wieżowiec a dolna krawędź kadru to linia łączenia bloku z ziemią) to po zrobieniu zdjęcia (chodzi przede wszystkim o wysokość):

1 na zdjęciach z obu aparatów będziemy widzieć blok do 5 pietra, tylko z E500 będziemy widzieć węziej - proporcje boków

2 na zdjęciu z olympusa będziemy widzieć więcej, blok do 6 piętra ale trochę węziej niż z 350D

3 na zdjęciach tak samo szeroko i wyżej z E500 blok, do 7 piętra -proporcja boków

4 inna możliwość??
    mam nadzieję że ktoś mnie zrozumie

pozdrawiam Darco

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Witamy na forum!

Ja nie bardzo rozumiem, bo napisane jest mocno nieskladnie i troche brakuje przecinkow. Chyba chodzi Ci o to, ze zauwazasz roznice w proporcjach bokow matryc w roznych systemach. W E-systemie jest 4/3, a w innych 3/2. Tak, to chyba wiadomo. Moze jednak o cos pytasz?
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kolega zapewne pewnie pyta, czy "nieco bardziej kwadratowy" 4x3 ma obraz ucięty z boku, czy też jest go więcej u góry w stosunku do formatu 2x3.
    Ja nie wiem. Wydaje mi się, że olek widzi węziej z boku, a w poziomie, między górną i dolną krawędzią, mieści się tyle samo.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Dziękuję za szybką odpowiedź ale nie zrozumiałeś mnie
    znam proporcję 4/3
    nie oto mi chodzi, ale nie potrafię inaczej wytłumaczyć

może inaczej
    ustawiam E500 na 14mm i podchodzę do dziewczyny, aby ją sfotografować, tak aby cała sylwetka zmieściła się w kadrze (stopy na skraju u dołu kadru, włosy na skraju u góry kadru).
    Ustawiłem się i robię zdjęcie. W tym samym miejscu ustawiam Pentaxa na 17mm i kadruję tak żeby stopy były na skraju u dołu kadru. Dokąd sięga góra kadru? Tak jak e500 do włosów, czy może tylko do ramion
    pozdrawiam Darco

dokładnie jak pisze P

ps. czy jest inna możliwość odpowiadania na posty, bo ja robię to poprzez kliknięcie "cytuj" w post wyżej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja stawiam na odpowiedź 4
    A poważniej... nie jestem pewien na 100%, ale widzę to tak...
    O ile ustawisz obie puszki ze szkłami na tą samą ogniskową (wg filmu), to owa ogniskowa daje okrąg, w który wpisujesz prostokąty 4/3 i 3/2.
    Jeśli już to widzisz oczyma wyobraźni, to zauważysz, że w 4/3 zobaczysz więcej bloku z góry, za to mniej z boków względem 3/2.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    ps. czy jest inna możliwość odpowiadania na posty, bo ja robię to poprzez kliknięcie "cytuj" w post wyżej
    lewy dolny róg masz takie coś jak "NAPISZ ODPOWIEDŹ" <-- duży przycisk
    było sobie życie

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To akurat czy jedno jest bardziej kwadratowe, czy drugie bardziej prostokątne to widać i nie ma co tu pisać. Różnicę widać dopiero przy rzucie na papier. Różny format będzie inaczej Ci obcinał. Robiąc olympusem najwięcej musisz odciąć na krótszym boku odbitkę 10x15 (w systemie 3/2 kadr jest dokładnie odbitką 10x15). W innych formatach i w 4/3 i w 3/2 coś tam musisz obciąć (piszę tu o popularnych formatach zdjęć w labach).
    Pozdrawiam Marek.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ale już coraz wiecej labow wywoluje w formacie cyfrowym, nie trzeba nic obcinac
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Ale już coraz wiecej labow wywoluje w formacie cyfrowym, nie trzeba nic obcinac
    Niby tak, ale jak jakis czas temu cos wywolywalem, specjalnie pytalem, czy robia to w 4/3, powtarzalem, ze ma byc w tym formacie i zeby nic nie obcinali i oczywiscie obcieli :/ Nie pamietam niestety gdzie to bylo :/
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Narysuj sobie koło. W koło wpisz dwa prostokąty. Jeden o proporcji 3:2 i drugi o proporcji 4:3. W ten sposób zwizualizujesz sobie różnice krycia koła obrazowego (kiedy oba obiektywy mają taki sam kąt widzenia (po przekątnej).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto