Znam toZamieszczone przez suchar
Pytam o dokładny wymiar papieru w mm :P I jest okej.
Znam toZamieszczone przez suchar
Pytam o dokładny wymiar papieru w mm :P I jest okej.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
No i sam narysowałem z ciekawości. Przy tej samej "ogniskowej" (dokładniej, przy tym samym kącie widzenia obiektywu) różnice w bezpośrednim porównaniu między 4:3 i 3:2 są o wiele mniejsze jak się spodziewałem intuicyjnie (jak to wydawało się ze zdjęć).
W załączniku widoczek.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
mozesz uzasadnic? bo to co wypisujesz to jest czysty bezsens. mylisz wielkosc matrycy z jej proporcjami (wpisywaniem jej w kolo obrazowe)Zamieszczone przez 3...
przyklad: canon wypuszcza 3D FF z matryca o proporcjach 4:3 i ma to zrobic wykrawajac to z matrycy 3:2 ? a moze ma ja wykroic z kropa? a gdyby byl taki nikon D3K (od kwadrat) i mial matryce o proporcjach 1:1. to wedlug Twojego rozumowania jak ta matryca ma byc opisana na kole obrazowym? bedziesz ją kroił z powiedzmy formatu DX? czy zobaczysz jakie kolo obrazowe daja obiektyw i w tym kole (z pewna poprawka) bedziesz wpisywal kwadrat?
aha, czyli konstruktorzy to totalni idioci i zawsze wykrawaja z wpisanego w kolo prostokata o proporcjach 3:2 i dopiero z tego kroja 4:3 ?Zamieszczone przez 3...
to co powiesz o malpkach z matryca powiedzmy 1/1.8? tam kolo obrazowe jest odopowiednio mniejsze, ale matryca o proporcjach np 4:3 jest tak wpisana w ten okrag, zeby jak najwiecej go wykorzystac.
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Niestety kombinujesz nie w tą stronę. Nie chodzi o fizyczny wymiar matrycy, która powoduje taki a nie inny crop, lecz o różnicę przy kadrowaniu przy przeliczeniowo tej samej ogniskowej. Nie bądź taki rzutki na dzień dobry, bo tego nikt nie lubi. Na możliwość robienia wrzutów trzeba sobie zasłużyćZamieszczone przez 3...
![]()
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
czyli wnioskuję, że kąt widzenia 14mm dla 4/3 i 17mm dla 3/2 jest taki sam?Zamieszczone przez RadioErewan
Z powyższego wynika, że koło obrazowe w formacie 4/3 powinno być mniejsze niż 3/2 z uwagi na mniejszą matrycę? Czyli żeby porównać kadry to powinny być dwa koła obrazowe z wpisanymi w nie prostokątami o odpowiednich proporcjach. Jeżeli mój tok myślenia jest dobry to prostokąt 4/3 powinien być mniejszy (mniejsza matryca), niż przedstawiony na rys. RadioErewan.Zamieszczone przez cra3y
Jeżeli dobrze kombinuję to intuicja Cię nie zawiodłaZamieszczone przez RadioErewan
![]()
pozdrawiam Darco
po przekatnej? -takZamieszczone przez darco180
to matryce dopasowujesz do kola obrazowego a nie odwrotnie (patrz rysunek radka)Zamieszczone przez darco180
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Szczerze powiedziawszy, to dokładnie nie liczyłem, jaki kąt widzenia mają oba obiektywy (17 mm dla CF 1,5 to odpowiednik kąta widzenia obiektywu ~25 mm, 14 mm 4/3 to odpowienik kąta widzenia 28 mm).Zamieszczone przez darco180
Mamy dwa obiektywy, które dają ten sam kąt widzenia - np. 18,5 mm dla CF 1,5x, 14 mm dla CF 2x. Kiedy kąt widzenia jest ten sam, to na płaszczyźnie obrazowanie powstaje okrąg pokazujący "tyle samo". Z tego okręgu wycinany jest prostokąt wpisany, o proporcjach 3:2 lub 4:3. Pytanie rozpoczynające wątek dotyczyło tego, czy w 4:3 obcinane są boki, czy w 3:2 obcinane są góra i dół. Odpowiedź brzmi następująco: w 3:2 jest więcej po bokach, w 4:3 jest więcej u góry i na dole. Powierzchnia cięta z koła obrazowego, zamknięta prostokątem o proporcji 4:3 jest większa od powierzchni prostokąta 3:2 (wpisanych w to samo koło obrazowe). W ten sposób zdjęcia 4:3 zawierają odrobinę więcej obrazu, ale to jak z cukrem w cukrze...
Nieee, bardzo pouczająca lekcja rysowania, ale już mnie pouczyła, a intuicja może się schować w kieszeń. Trudno się bić z faktami jak i kopać z koniem.Zamieszczone przez darco180
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Dziękuję
Rozjaśniło mi się![]()
pozdrawiam Darco
zobacz, jak niewiele potrzeba, zeby zrobic matryce uniwersalna do formatu obrazu 3:2 i 4:3Zamieszczone przez darco180
zeby bylo smiesznie, to panasonik juz to zrobil, ale w malpce:
https://forum.olympusclub.pl/topics8...9489.htm#86097
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
cra3y dziękuję![]()
O to mi chodziło. Na tych zdjęciach widać wszystko.
pozdrawiam Darco