Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: kadr 4/3 i inne systemy

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Niby tak, ale jak jakis czas temu cos wywolywalem, specjalnie pytalem, czy robia to w 4/3, powtarzalem, ze ma byc w tym formacie i zeby nic nie obcinali i oczywiscie obcieli :/ Nie pamietam niestety gdzie to bylo :/
    Znam to Pytam o dokładny wymiar papieru w mm :P I jest okej.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    No i sam narysowałem z ciekawości. Przy tej samej "ogniskowej" (dokładniej, przy tym samym kącie widzenia obiektywu) różnice w bezpośrednim porównaniu między 4:3 i 3:2 są o wiele mniejsze jak się spodziewałem intuicyjnie (jak to wydawało się ze zdjęć).
    W załączniku widoczek.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4do3do2_150.gif
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	9,4 KB
ID:	1132  
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez 3...
    Oczywiście podany przez Ciebie schemat w wielkim trudzie zilustrowany powyższym rysunkiem jest błędny.
    Błędne jest już samo założenie ponieważ przedstawiasz oba obszary wpisane w taki sam okręg...
    Wiadome jest że 4:3 wpisane być powinno w mniejszy okręg a zarazem logicznym jest że matrycę 4/3 można W CAŁOŚCI wpisać w matrycę CROP1.6 a wynika z tego prosty wniosek...
    mozesz uzasadnic? bo to co wypisujesz to jest czysty bezsens. mylisz wielkosc matrycy z jej proporcjami (wpisywaniem jej w kolo obrazowe)

przyklad: canon wypuszcza 3D FF z matryca o proporcjach 4:3 i ma to zrobic wykrawajac to z matrycy 3:2 ? a moze ma ja wykroic z kropa? a gdyby byl taki nikon D3K (od kwadrat) i mial matryce o proporcjach 1:1. to wedlug Twojego rozumowania jak ta matryca ma byc opisana na kole obrazowym? bedziesz ją kroił z powiedzmy formatu DX? czy zobaczysz jakie kolo obrazowe daja obiektyw i w tym kole (z pewna poprawka) bedziesz wpisywal kwadrat?

Bez malowania i owijania w bawełnę -jeżeli mniejsza matryca to mniej "widzi" zarówno w pionie jak i poziomie a także obu skosach amen.
    Jeszcze prościej> na takim samym szkle obraz zarejestowany na matrycy 4/3 będzie węższy (w pionie i poziomie) niż na martycach 1.7, 1.6, 1.5, 1.3, 1.2 i 1.0.
    aha, czyli konstruktorzy to totalni idioci i zawsze wykrawaja z wpisanego w kolo prostokata o proporcjach 3:2 i dopiero z tego kroja 4:3 ?

to co powiesz o malpkach z matryca powiedzmy 1/1.8? tam kolo obrazowe jest odopowiednio mniejsze, ale matryca o proporcjach np 4:3 jest tak wpisana w ten okrag, zeby jak najwiecej go wykorzystac.
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Oczywiście podany przez Ciebie schemat w wielkim trudzie zilustrowany powyższym rysunkiem jest błędny.
    Błędne jest już samo założenie ponieważ przedstawiasz oba obszary wpisane w taki sam okręg...
    Wiadome jest że 4:3 wpisane być powinno w mniejszy okręg a zarazem logicznym jest że matrycę 4/3 można W CAŁOŚCI wpisać w matrycę CROP1.6 a wynika z tego prosty wniosek...
    Bez malowania i owijania w bawełnę -jeżeli mniejsza matryca to mniej "widzi" zarówno w pionie jak i poziomie a także obu skosach amen.
    Jeszcze prościej> na takim samym szkle obraz zarejestowany na matrycy 4/3 będzie węższy (w pionie i poziomie) niż na martycach 1.7, 1.6, 1.5, 1.3, 1.2 i 1.0.
    Niestety kombinujesz nie w tą stronę. Nie chodzi o fizyczny wymiar matrycy, która powoduje taki a nie inny crop, lecz o różnicę przy kadrowaniu przy przeliczeniowo tej samej ogniskowej. Nie bądź taki rzutki na dzień dobry, bo tego nikt nie lubi. Na możliwość robienia wrzutów trzeba sobie zasłużyć
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    No i sam narysowałem z ciekawości. Przy tej samej "ogniskowej" (dokładniej, przy tym samym kącie widzenia obiektywu)
    czyli wnioskuję, że kąt widzenia 14mm dla 4/3 i 17mm dla 3/2 jest taki sam?

Cytat Zamieszczone przez cra3y
    to co powiesz o malpkach z matryca powiedzmy 1/1.8? tam kolo obrazowe jest odopowiednio mniejsze, ale matryca o proporcjach np 4:3 jest tak wpisana w ten okrag, zeby jak najwiecej go wykorzystac.
    Z powyższego wynika, że koło obrazowe w formacie 4/3 powinno być mniejsze niż 3/2 z uwagi na mniejszą matrycę? Czyli żeby porównać kadry to powinny być dwa koła obrazowe z wpisanymi w nie prostokątami o odpowiednich proporcjach. Jeżeli mój tok myślenia jest dobry to prostokąt 4/3 powinien być mniejszy (mniejsza matryca), niż przedstawiony na rys. RadioErewan.

różnice w bezpośrednim porównaniu między 4:3 i 3:2 są o wiele mniejsze jak się spodziewałem intuicyjnie (jak to wydawało się ze zdjęć).
    Jeżeli dobrze kombinuję to intuicja Cię nie zawiodła
    pozdrawiam Darco

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darco180
    po przekatnej? -tak

Cytat Zamieszczone przez cra3y
    Z powyższego wynika, że koło obrazowe w formacie 4/3 powinno być mniejsze niż 3/2 z uwagi na mniejszą matrycę? Czyli żeby porównać kadry to powinny być dwa koła obrazowe z wpisanymi w nie prostokątami o odpowiednich proporcjach. Jeżeli mój tok myślenia jest dobry to prostokąt 4/3 powinien być mniejszy (mniejsza matryca), niż przedstawiony na rys. RadioErewan.
    to matryce dopasowujesz do kola obrazowego a nie odwrotnie (patrz rysunek radka)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    No i sam narysowałem z ciekawości. Przy tej samej "ogniskowej" (dokładniej, przy tym samym kącie widzenia obiektywu)
    Szczerze powiedziawszy, to dokładnie nie liczyłem, jaki kąt widzenia mają oba obiektywy (17 mm dla CF 1,5 to odpowiednik kąta widzenia obiektywu ~25 mm, 14 mm 4/3 to odpowienik kąta widzenia 28 mm).
    Mamy dwa obiektywy, które dają ten sam kąt widzenia - np. 18,5 mm dla CF 1,5x, 14 mm dla CF 2x. Kiedy kąt widzenia jest ten sam, to na płaszczyźnie obrazowanie powstaje okrąg pokazujący "tyle samo". Z tego okręgu wycinany jest prostokąt wpisany, o proporcjach 3:2 lub 4:3. Pytanie rozpoczynające wątek dotyczyło tego, czy w 4:3 obcinane są boki, czy w 3:2 obcinane są góra i dół. Odpowiedź brzmi następująco: w 3:2 jest więcej po bokach, w 4:3 jest więcej u góry i na dole. Powierzchnia cięta z koła obrazowego, zamknięta prostokątem o proporcji 4:3 jest większa od powierzchni prostokąta 3:2 (wpisanych w to samo koło obrazowe). W ten sposób zdjęcia 4:3 zawierają odrobinę więcej obrazu, ale to jak z cukrem w cukrze...

Jeżeli dobrze kombinuję to intuicja Cię nie zawiodła
    pozdrawiam Darco
    Nieee, bardzo pouczająca lekcja rysowania, ale już mnie pouczyła, a intuicja może się schować w kieszeń. Trudno się bić z faktami jak i kopać z koniem.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Dziękuję
    Rozjaśniło mi się
    pozdrawiam Darco

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziękuję
    Rozjaśniło mi się
    pozdrawiam Darco
    zobacz, jak niewiele potrzeba, zeby zrobic matryce uniwersalna do formatu obrazu 3:2 i 4:3

zeby bylo smiesznie, to panasonik juz to zrobil, ale w malpce:
    https://forum.olympusclub.pl/topics8...9489.htm#86097
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

cra3y dziękuję
    O to mi chodziło. Na tych zdjęciach widać wszystko.
    pozdrawiam Darco