do tego Pentax ma znacznie większy rynek wtórny + możliwość kupna szkieł z półki tamrona czy sigmy [tak wiem, ze do olka jest pare modeli]
do tego Pentax ma znacznie większy rynek wtórny + możliwość kupna szkieł z półki tamrona czy sigmy [tak wiem, ze do olka jest pare modeli]
Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy
piotrox Naczytałeś się jakiś bzdur na stronie i teraz powtarzasz je na każdym forum (włącznie z foto.recenzja.pl). Każdy aparat sprawia jakieś problemy ale weź pod uwage że D90 jest dosyć popularny i statystycznie zawsze wypada gorzej od innych modeli które nie mają takiego popytu.
D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com
K20D
Pozdrawiam.
tak jak Witia - K20
A to mnie troszke zaskoczyles?!
Mam Kx z Tamronem 17-50/2,8mk.II i nie sadze by zdjecia posiadaly za malo szczegolow. Dobrze naswietlone iso 1600- 3200 spawuje sie naprawde dobrze jak na taka czulosc.
Zakres tonalny jest przyzwoity a po stronie cieni bardzo dobry. Funkcja DR200 porawia go od strony swiatel w sposob widoczny.
Owszem w dloni duzej lezy tak sobie ale to male body z zalozenia i trudno.
Pewna wada moze byc wspolpraca z Tamronem ( nie wiem jak z innymi)na szerokim kacie, lubi nie trafic z AF w ciemniejszych miejscach z malym kontrastem, jak juz spudluje to okropnie. Zamiast 20 metrow ustawi 1,5 metra. Trzeba uwazac na tych 17 mm. Osobiscie ustawiam recznie korzystajac z hiperfokalnej.
Pentaks K20D to lepszy aparat od E520 w wielu aspektach. Zarowno biorac pod uwage budowe jak i prace matrycy. Do wnetrz Olympus ma fajne 9-18 mm, a do pentaksa kupisz Sigme 10-20 lub nawet 8-16, w obu przypadkach wydatek jeszcze mozliwy do zaakceptowania.
Czesc.ch.
p.s. raczej polecam Kx, czasem strzela focha ale to dobry aparacik.
wszedłem na Twoja stronę tj.http://www.witoldmiasik.netstrefa.pl/ i musze Ci pogratulowac ,świetne zdjęcia
Jakiego olympusa i jakich szkiel uzywasz?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
to nie są zadne bzdury ale fakty i poważny problem wydasz prawie 4k na sprzet idziesz robić wazne zdjęcia a tu zamiast robić zdjęcia to na okrągło wyjmujesz akumulatory celem odwieszenia systemu Jakoś z canonami pentaxami olympusami nie spotkałem się z tego rodzaju problemami z poprzednimi wersjami nikona rownież jedynie tylko z modelem nikona d90
Ostatnio edytowane przez piotrox ; 9.07.10 o 11:16 Powód: Automatyczne scalenie postów
Witam z Krakowa !
Pentax K20D
1. Bardzo dobra matryca
2. Lepszy zakres tonalny
3. Lepszy matrycowy algorytm pomiaru swiatla
4. Wieksza rozdzielczosc
5. Uszczelniony korpus
6. Wsparcie dla formatu DNG
7. Duzy wizjer w stosunku do e-520
8. Bardzo dobra wspolpraca z manualnymi szklami
Minusem jest tutaj, ze nie zawsze jest dostepnosc
szkiel "DA" pod Pentaxa i czasem trzeba poczekac na
osobne zamowienie i dostawe.
Do Olka latwiej kupic dobre szklo a Zuiko jest pewnym towarem.
Z drugiej strony E-520 jest wrazliwy na przepalanie bieli i trzeba bardziej uwazac na to...
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Też wolałbym K20d z tej dwójki, lubię aparaty z dwoma kółkami i dodatkowym wyświetlaczem, wszystko zależy jednak od budżetu i potrzeb - K20d z kitem jest ciągle kilkaset zł droższy (700?) niż E-520 z dwoma kitami.
Co do szerokiego kąta - Sigma 10-20 jest fajna bo szersza na APS-X od 9-18 na 4/3, ale w sumie na tym jej walory względem Zuiko się kończą. S 10-20 to takie szkiełko do przymykania do F8 i więcej...
E-520 i K20... to nie ta sama półka, ta gwoli ścisłości. Zresztą sam namówiłem Rennsporta by trochę wysilił portfel i zainwestował w dwucyfrowego pentaxa.