Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Wątek: E-520 czy Pentax K20D

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    do tego Pentax ma znacznie większy rynek wtórny + możliwość kupna szkieł z półki tamrona czy sigmy [tak wiem, ze do olka jest pare modeli ]
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    piotrox Naczytałeś się jakiś bzdur na stronie i teraz powtarzasz je na każdym forum (włącznie z foto.recenzja.pl). Każdy aparat sprawia jakieś problemy ale weź pod uwage że D90 jest dosyć popularny i statystycznie zawsze wypada gorzej od innych modeli które nie mają takiego popytu.
    D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    K20D
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    tak jak Witia - K20

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrox Zobacz posta
    Poważnie rozważałem ten model Ale ma on jednak kilka drobnych wad
    1 malo szczególów przy zdjęciach odszumionych
    2 zdjęcia odszumiane są mało ostre. pomimo tego, że w ustawieniach aparatu jest ustawiona ostrość i kontrast na Hard
    3 kiepsko leży w dłoni ( duże ręce)
    4 mały zakres tonalny
    Mam kilkase zdjęć z tego aparatu najlepiej wychodzą zdjęcia stalkami np. 50 F1,4 itp Kit do tego aparatu wogóle się nie sprawdza chyba że ktoś nie widzi!!! lub jest początkujący
    A to mnie troszke zaskoczyles?!
    Mam Kx z Tamronem 17-50/2,8mk.II i nie sadze by zdjecia posiadaly za malo szczegolow. Dobrze naswietlone iso 1600- 3200 spawuje sie naprawde dobrze jak na taka czulosc.
    Zakres tonalny jest przyzwoity a po stronie cieni bardzo dobry. Funkcja DR200 porawia go od strony swiatel w sposob widoczny.
    Owszem w dloni duzej lezy tak sobie ale to male body z zalozenia i trudno.
    Pewna wada moze byc wspolpraca z Tamronem ( nie wiem jak z innymi)na szerokim kacie, lubi nie trafic z AF w ciemniejszych miejscach z malym kontrastem, jak juz spudluje to okropnie. Zamiast 20 metrow ustawi 1,5 metra. Trzeba uwazac na tych 17 mm. Osobiscie ustawiam recznie korzystajac z hiperfokalnej.
    Pentaks K20D to lepszy aparat od E520 w wielu aspektach. Zarowno biorac pod uwage budowe jak i prace matrycy. Do wnetrz Olympus ma fajne 9-18 mm, a do pentaksa kupisz Sigme 10-20 lub nawet 8-16, w obu przypadkach wydatek jeszcze mozliwy do zaakceptowania.
    Czesc.ch.
    p.s. raczej polecam Kx, czasem strzela focha ale to dobry aparacik.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    wszedłem na Twoja stronę tj.http://www.witoldmiasik.netstrefa.pl/ i musze Ci pogratulowac ,świetne zdjęcia
    Jakiego olympusa i jakich szkiel uzywasz?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez damnian Zobacz posta
    piotrox Naczytałeś się jakiś bzdur na stronie i teraz powtarzasz je na każdym forum (włącznie z foto.recenzja.pl). Każdy aparat sprawia jakieś problemy ale weź pod uwage że D90 jest dosyć popularny i statystycznie zawsze wypada gorzej od innych modeli które nie mają takiego popytu.
    to nie są zadne bzdury ale fakty i poważny problem wydasz prawie 4k na sprzet idziesz robić wazne zdjęcia a tu zamiast robić zdjęcia to na okrągło wyjmujesz akumulatory celem odwieszenia systemu Jakoś z canonami pentaxami olympusami nie spotkałem się z tego rodzaju problemami z poprzednimi wersjami nikona rownież jedynie tylko z modelem nikona d90
    Ostatnio edytowane przez piotrox ; 9.07.10 o 11:16 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam z Krakowa !

Pentax K20D

1. Bardzo dobra matryca
    2. Lepszy zakres tonalny
    3. Lepszy matrycowy algorytm pomiaru swiatla
    4. Wieksza rozdzielczosc
    5. Uszczelniony korpus
    6. Wsparcie dla formatu DNG
    7. Duzy wizjer w stosunku do e-520
    8. Bardzo dobra wspolpraca z manualnymi szklami

Minusem jest tutaj, ze nie zawsze jest dostepnosc
    szkiel "DA" pod Pentaxa i czasem trzeba poczekac na
    osobne zamowienie i dostawe.

Do Olka latwiej kupic dobre szklo a Zuiko jest pewnym towarem.
    Z drugiej strony E-520 jest wrazliwy na przepalanie bieli i trzeba bardziej uwazac na to...

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Pentaks K20D to lepszy aparat od E520 w wielu aspektach. Zarowno biorac pod uwage budowe jak i prace matrycy. Do wnetrz Olympus ma fajne 9-18 mm, a do pentaksa kupisz Sigme 10-20 lub nawet 8-16, w obu przypadkach wydatek jeszcze mozliwy do zaakceptowania.
    Też wolałbym K20d z tej dwójki, lubię aparaty z dwoma kółkami i dodatkowym wyświetlaczem, wszystko zależy jednak od budżetu i potrzeb - K20d z kitem jest ciągle kilkaset zł droższy (700?) niż E-520 z dwoma kitami.

Co do szerokiego kąta - Sigma 10-20 jest fajna bo szersza na APS-X od 9-18 na 4/3, ale w sumie na tym jej walory względem Zuiko się kończą. S 10-20 to takie szkiełko do przymykania do F8 i więcej...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    E-520 i K20... to nie ta sama półka, ta gwoli ścisłości. Zresztą sam namówiłem Rennsporta by trochę wysilił portfel i zainwestował w dwucyfrowego pentaxa.

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrox Zobacz posta
    Prawda że budżet jest nie duży ale czy warto płacić za nowości? to jest podobnie jak z komputerem Teoria od lat sprawdzona nie kupuj najnowszego nawet jak masz dużo kasy to się nigdy nie popłaca no chyba że dla szpanu
    Ps wolę kupić coś z poprzednich wersji (starszych) a rożnice zaiwestować w jasne szkła
    Jakby każdy wychodził z takiego zalozenia, to pewnie do dzis byśmy pracowali na komputerach typu ODRA , co do aparatu to polecam k-x.