Wątpię, rozsądnym konkurentem będzie Metz 48AFZamieszczone przez voovoo2
Ale i tak czekamy na relację
![]()
Wątpię, rozsądnym konkurentem będzie Metz 48AFZamieszczone przez voovoo2
Ale i tak czekamy na relację
![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Już po wstępnym sparowaniu i pobawieniu się lampką.
Zapewne FL36 nie zastąpi.
Pierwszy zgryz przeżyłem, kiedy podpiąłem sprzęt, włączyłem aparat, włączyłem lampę. Silnik w lampie pobuczał ustawiły się parametry z aparatu na lampce. Wciskam spust do połowy, lampka asystująca AF się zapaliła, AF złapał na 2 zapalenie się asystującej (14-45@4.5). Strzelam.... i nic.
Nie błyska
Załamka
Ale nie ze mną takie numery Bruner.
Włączam, wyłączam i za którymś razem opuściłem aparat do dołu i zrobiłem zdjęcie dywanu. Lampa błysnęła.... OoOo !?!
Zdjąłem lampkę, wyczyściłem styki na aparacie, poruszałem stykiem wyzwalającym w lampie. Założyłem włączyłem. Błyska za każdym razem. Widocznie moje styki już się z deka zabrudziły, że lampa nie miała kontaktu.
OK. teraz trochę o jakości błysku.
Niestety nie mam możliwości porównania lampy do FL36. Mogę ją jedynie porównać do uniwersalnego Vivitara2000 którego użytkowałem dotychczas.
Ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Obojętnie jak nie ustawię lampy, to potrafi ona (jakimś sposobem) tak błysnąć by klatka była dobrze naświetlona.
Przykład:
Próbowałem kręcić palnikiem we wszystkie strony. Efekt za każdym razem był podobny:
Mimo tego, że po przestawieniu palnika z pozycji na wprost znikają wszystkie ustawienia z wyświetlacza lampy. Poprawnie reagowała na zmianę ISO i przysłon.
Niestety trybu SuperFP nie uświadczymy. Szkoda, ale Metze także tego trybu nie posiadają.
Dyfuzor ładnie rozprasza światło (choć to tylko tandetny kawałek plastiku), a odbłyśnik pracuje poprawnie i nie uświadczymy na fotkach cienia
Testy w większych pomieszczeniach przeprowadzę w późniejszym terminie.
Pozdrawiam
czy mozecie napisac co to jest tryb SuperFP, nie bardzo kojarze i nie moge znalezc
to synchronizacja lampy z krótkimi czasami. Pozwala ustawić w aparacie krótsze czasy niż 1/160s i nadal współpracuje z lampą błyskową.
Super FP to nic innego jak synchronizacja z krutkimi czasami naswietlenia czyli np 1/500sek. A odnośnie lampki jak z czasem ładowania? i jesli pomiar działa po przestawieniu palnika to nie powino byc zle![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
producent podaje, że lampa ładuje się od 0,5 do 9 sekund. W warunkach domowych ładowała się dość szybko, myślę, że w okolicach 3-4s. Czasem szybciej, czasem wolniej. Zależy od mocy błysku.
aaaa dziekuje za odpowiedz, tak mi sie wydawalo, lecz nie bylem pewien
Dementuję plotkę w sprawie Metza - Metz 58 af-1 posiada tryb FP, nazwa się on w ich nomenklaturze TTL-HSS i po jego załączeniu na ekraniku E500 pojawiła się gustowna ikonka trybu FP.Zamieszczone przez dzemsk
Salvadhor: Ale nie porównuj tu 58, to nie ta liga58 Metza można porównać z FL50. A tego Tumaxa raczej tylko z FL36 i Metzem 44
no to czekamy na testy![]()
Racja jest jak **** każdy ma swoją.