miałem na myśli używanie takich wynalazków - moim zdaniem lepiej zainwestować w flkę - zawsze to lampa systemowa.
no ale racja - sprawdzić można.
miałem na myśli używanie takich wynalazków - moim zdaniem lepiej zainwestować w flkę - zawsze to lampa systemowa.
no ale racja - sprawdzić można.
mam znajomych uzywających tumaxa do canonów i sobie chwalą. Jeśli ta lampka obsługuje przynajmniej tyle fiuczerów co porównywalny Metz, to uważam, że za tą kasę warto ją kupić. Niestety majla od firmy nadal nie mam, no chyba, że mój filtr antyspamowy ciachnął ją zanim dotarła.
Tumax DSL386A jest przeznaczony do E systemu, taka odpowiedz dostalem od fototipu
OK, więc będę pierwszy. Właśnie zamówiłem rzeczoną lampęJak ją tylko dostanę to opiszę jak się sprawuje
![]()
Szybka piłka, wczoraj rano zamówiłem, a dziś już mam. W dom sprawdzę jak chodzi z E300 i napiszę![]()
Pisz dzemski pisz tylko prawdę bo jak coś przeoczysz to Ci co kupią przejadą się po Tobie![]()
Pozdrawiam
mały42
Pozdrawiam mały42
Wg tego co napisali, lampa pracuje w trybie auto pobierając dane z aparatu (nie wiem czy jest tryb SuperFP, jak podepnę to się dowiem). Zoom działa automatycznie i manualnie. FOtocela pracuje wyzwalając na 1 i 2 kurtynę. Czas błysku podawany przez producenta to 1/2000 do 1/20 000s. To wszystko sprawdzę juz po 16 w warunkach bałaganiku domowego.
Organoleptycznie:
plastik nie najgorszy, budowa lampy też dośc solidna. Palnik regulowany w pionie (0 do 90 stopni) i w poziomie (w prawo 0-90, w lewo 0-180). Brak blokad położenia w pionie (jak np. w lampach canona /gumki/), ale skok wyraźny i trzeba się troszkę mocować z przestawieniem (owszem bez przesady, ale w takim stopniu, że raczej niemożliwe jest samoczynne przestawienie się lampy). Lampa posiada dyfuzor na sprężynce (po to by się nie odchylał samoczynnie) i biały odbłyśnik. Mocowanie na stopce na blokadę, nie na nakrętkę.
Jeśli mógłbyś to sprawdź działanie podświetlania AF przez lampę.
Pozdrawiam
mały42
Pozdrawiam mały42
Też jestem bardzo ciekawy testów tej lampy, bo zastanawiam się nad nią lub FL-36, ale wolałbym wydać mniej![]()
Czyżby jakaś rozsądna konkurencja dlaFL 36?![]()
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.