Chyba i tak za dużo poszlo z Tumaxa, na bluzce są przepały, na boku twarzy też jest ostry cień.
PS
Modelka ma potencjał![]()
Chyba i tak za dużo poszlo z Tumaxa, na bluzce są przepały, na boku twarzy też jest ostry cień.
PS
Modelka ma potencjał![]()
napisałem, że za mocne, nie skorygowałem przysłony w aparacie, chciałem tylko zobaczyć co w ogóle wyjdzie.
dzemski jak wiec oceniasz tą lampę ? Dla kogo ta lampa ? Co z czasami ładowań lampy i co producent mowi o czestotliwości jej użytkowania ? Czy tez tak delikatna jak FL36 ?
...był Olek jest A6000
nie mogę tej lampy porównać do FL36. Zwyczajnie FLki w ręku nigdy nie miałem, a gdybym ją miał to pewnie nie kupowałbym TUMAX'a (no chyba, że z myślą o fotoceli i wyzwalaniu w prowizorycznym studio). O ładowaniu już pisałem. Po pełnym błysku wynosi ono 9 sekund. Silnik zooma jest dość głośny. Powtarzalność poprawna. Z odległości poniżej pół metra prześwietla na wprost, ale odchylona działa ok. Zrobiłem nią już ponad 80 zdjęć i jeszcze nie widać, żeby baterie miały nagle paść (a nie włożyłem nowych, tylko wyjęte z poprzedniej uniwersalnej lampy Vivitar, trochę już na nich zdjęć zrobiłem). Wykonana jest dość solidnie. Na pewno nie tak jak np SB800 Nikona (którą miałem okazję macać) oraz 430EX od Canona. ALe wiadomo, tamto to lampy systemowe producentów aparatów. Ogólnie, za tą kasę lampka jest OK.
Pewnie za jakiś czas stwierdzę, że mi nie wystarcza i kupię FL50, ale na tą chwilę zasoby gotówki i plany mi na to nie pozwalają.
Jeszcze jeden teścik. Knajpa, oświetlenie w knajpie skąpe i ciepłe, ściany żółto-pomarańczowe. Koleżanka siedziała metr ode mnie. Światło lampy na wprost + dyfuzor. Tryb TTL. Jak widać, nawet nieźle wypełnia nie psując efektu.
Wygląda na to, ze to dobra lampa a z FL-36 wygrywa na pewno czasem ładowania i tym, ze korzysta z czterech baterii.
Moim zdaniem, ograniczenie do dwóch w FL-36 to największa wada tej lampy.
Nie ma problemu, jeśli mamy czas ale jesli nam się spieszy to na pewno stracimy najlepsze ujęcie :/
Problemem jest ot że chwlowo jest nie do dostania. W tip-foto gdzie niby byla pomyluli sie i mieli canony opisan w systemie jako E-Olympus. Jednego zresztą mi przyslali... już odesłałem i maja zwrócić kasę.
Jest w kilku dziwnych sklepach, ale w kwestii czasu realizacji kręcą że może 7 dni... czyli że nie mają.
Miałem przez chwilę w rekach wersję Canonową, całkiem przyzwoicie wykonana może poza klapką baterii, głośno się ładuje zoomoje, ale jeśli z takich powodów ma być tańsza to mi nie przeszkadza.
Ja kupowałem z foto-tip i nie było najmniejszych problemów. Zamówiłem w czwartek do południa, a w piątek w okolicach południa miałem ją już w łapkach![]()
No ja też..... Canonową, blysnąłem parę razy i odesłałem. Okazało sie że nie mają więcej Olkowych i czekam na zwrot kasy. (Zresztą ściągnęli ze sklepu).Zamieszczone przez dzemski
Zresztą byłeś jednym z ojców mojego zakupu (jak by to był sukces to wielu ojcow mu przystoi)
No to można powiedzieć, że miałem fuks. Szkoda, że u Ciebie nie wyszło tak samo. Ale za kilka dni będziesz się także cieszył nową lampeczką![]()
No własnie teoretycznie w ofercie teraz mają tą lampkę pod Olka tylko w
www.foto-net.pl
i
www.eltkom.pl
zna ktos te sklepy? Nie mają wprost indykatora "jest na magazynie" (albo ślepnę coraz bardziej)