Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 151

Wątek: Lampa Tumax 386AFZ pod Olympus-a

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    sorki za nowy post

https://forum.olympusclub.pl/showthr...ighlight=tumax

Pozdrawiam:
    S.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie orientujecie sie czy na fotozakupach jest ta poprawiona wersja na zatrzask?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Odnośnie pytania powyżej - tak, w "fotozakupach" jest wersja na zatrzask typ DPT386AFZ-OP (tak jest napisane na obudowie lampy).

Kupiłem tam te lampkę z początkiem czerwca i jestem zadowolony. Współpracuje z Olkiem E-510 bez problemu. Zrobiłem ze 200 zdjęć i póki co lampka chodzi. Myślę że wybrałem dobry kompromis cena/jakość.

Przy okazji krótko podsumowując wybór...
    Miałem porównanie z pożyczoną FL36 i gdyby różniły się nieznacznie cenowo pewnie bym wybrał "36" jednak różnica w cenie 100% to trochę dużo... natomiast używkę znalazłem najtaniej za 650 PLN. Fakt że lampy podobno się nie zużywają (żywotność 50 - 100 tys błysków)

Moim zdaniem wykonanie Tumaxa niewiele ustępuje FL-ce, choć plastik obudowy jest taki mniej szlachetny, bardziej "miękki". Szybkość ładowania i hałas zoomu zbliżony. Tumax ma powiedzmy "przyjemnie" przełączany kąt nachylenia i odczylenie poziome lampy, w FL trzeba odblokować ruchomy reflektor od położenia standardowego przez przyciśnięcie przycisku - wydaje mi się to troszkę uciążliwe.
    Tumax jest wydaje mi się bardziej energożerny - mimo 4 aku AA nie zauważyłem by chodził dłużej od FL-ki. Wagowo z bateriami lampy wypadają podobnie.
    Jeśli chodzi o doświetlenie nie zauważyłem jakichś istotnych różnic miedzy Tumaxem i FL36 choć podobno tumax ma 20% większą moc. Obie lampy uzyskują powtarzalne parametry TTL przy powtarzaniu tych samych ujęć, zresztą w dobie fotografii cyfrowej i GB kartach pamięci nie ma to zbytniego znaczenia - fotki można powtarzać w nieskończoność.

I to chyba z grubsza tyle. Dodałbym jeszcze, że pomiedzy wbudowaną lampką w body i zewnętrzną jest naprawdę przepaść. Polecam każdemu miłośnikowi fotografii zakup lampy zewnętrznej.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam. Panowie i Panie co sadzicie o dwuch lampkach tumax 386 na statywach wyzwalane radiowo czy do portretów zda to egzamin??pozdrawiam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez deska202 Zobacz posta
    witam. Panowie i Panie co sadzicie o dwuch lampkach tumax 386 na statywach wyzwalane radiowo czy do portretów zda to egzamin??pozdrawiam.
    Zda.Jakiej jakosci to beda portrety to nie wiem,jednak poprawisz jakosc otulajac lampy softboksami.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a w co lepiej doswietli kadr i co lepiej kupic wspomniane dwa tumaxy czy jedna systenowa fl36??

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez deska202 Zobacz posta
    a w co lepiej doswietli kadr i co lepiej kupic wspomniane dwa tumaxy czy jedna systenowa fl36??
    wspomniane tumaxy mają podobną moc co fl-ka więc logiczne jest że 2 są lepsze od 1... podobnie jak 3 od 2... oczywiscie zakładając ze mówimy o sprzęcie o podobnych parametrach

na początek proponuję jednak opanować przynajmniej jedną lampe...
    tu masz link który pomoże:
    http://foto.jasiu.pl/
    art

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzieki za link a czy lmapa tumax nadaje sie do nauki fotografi z lapa zewnetrzna??

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nadaje się, a dlaczego by miała się nie nadawać?
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar bartek86
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ja sie od jakiegoś czasu przymierzam do Metza 48 af (pierwszy raz z lampą zew) czy to nie za szybki poryw na lampe? Dużo czytałem że jest dobrym wyborem, starczy w zupełności na lata chociaż nie wiem czy nie za dobra będzie jak dla mnie czy sporadycznym foceniu.
    Zaporą jest też cena no ale ta lampa ma zoom automatyczny.
    Chyba że polecacie coś równie dobrego w mniejszej cenie.