Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Olympus C720

arwe19
    Gość

Olympus C720

Witam , mam okazje zakupić pierwszego cyfraka tanio olympusa C720 Ultra zoom , czy to będzie dobry aparat na pierwszy cyfrowy ? Zależy mi na ustawieniach manualnych , nie lubie automatyki wole miec nad wiekszoscia zeczy kontrole , zastanawialem sie nad Canonem Eos 300D ale tymczasowo jest poza zasięgiem finansowym a Olympka mogę zakupic naprawde tanio + karta pamięci do niego i Filtr UV do niego , zależy mi na fotografowaniu przyrody , pejzaży , lasów , szukaniu ciekawych kompozycji , jakościowo zależy mi na ostrym i kontrastowym obrazie , zbyt nie dużym zaszumieniu fotek , myślę że fotki będa w rozdzielczości odpowiadającej 19 calowemu monitorowi troche mniejsze żeby widzieć całość oraz nie będą wywoływane , Nie zależy mi na szybkości aparatu bo do każdego zdjęcia chcę się odpowiednio przygotować , spędzić troche na obserwacji tego co chcę sfotografować i spokojnie ustawić aparat tak jak trzeba , wiem że jakościowo fotka nie wyjdzie jak z lustrzanki ale może przy odpowiedniej nauce da się osiągnąć ładny efekt?
    Fotografia to wspaniała sprawa !!

Pozdrawiam!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    720 jest fajna, mialem ja pare lat, ale karty SM to porazka. Poszukaj ktoregos z nastepców, bedziesz mial ostrzenie manualne i wiekszy dostep do kart.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Za wyjątkiem szumu na ISO powyżej 100 będzie jak najbardziej OK.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Ze wszech miar jako początek spotkania z cyfrówką polecam
    Gdyby było brak instrukcji znajdziemy ją tutaj:
    http://instrukcje.elektroda.net/index.php?d_start=0
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam.
    daruj sobie C720. moim zdaniem nie jest wart żadnych pieniędzy. sam parę lat temu kupiłem za duże pieniądze ten aparat (prawie 2500zł) i był to mój pierwszy cyfrak. zastanawiałem się nad C4000, a wybrałem C720, co było największym błędem. skusił mnie zoom.
    co do szczegółów. obiektyw aparatu zaczyna się od 38mm i strasznie utrudnia robienie zdjęć we wnętrzach i pejzaży. ma mały wyświetlacz, wyłamujące się zaczepy klapki złącz i lampy, tandetną plastikową obudowę z której schodzi farba. szkło obiektywu jest bardzo słabe, duże aberacje i winieta na maksymalnym zoomie. szkło jest ciemne co utrudnia robienie zdjęć ze słabym światłem - bardzo dużo rozmazanych zdjęć. bardzo słabo działa balans bieli, a brak jakiegokolwiek manuala uniemożliwia kontrolę ronienia zdjęć. można korzystać tylko z zaprogramowanych ustawień które nei zawsze się sprawdzają. często w tych samych warunkach robione zdjęcia jedno po drugim miało inne kolory, raz wpadające w czerwień innym razem w niebieski. automat lampy też słaby - często zdjęcia przepalone lub nie doświetlone. aparat bardzo długo się włącza i wyłącza, bardzo słabo działa autofokus, brak doświetlacza i manualfokus.

dla porównania teraz mam c5060 i różnica pomiędzy tymi 2 aparatami to przepaść, właściwie nie ma co porównywać. proponuje Ci poszukania C4000, C5050 lub C5060. C4000 miał światło 2,8 w całym zakresie zooma, C5050 miał bardzo jasny obiektyw f1,8, a C5060 ma fajny szeroki kąt. Poza tym C5050 i C5060 maja pancerną magnezową obudowę.
    pzdr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mialem 720 prawie 3 lata, i jakos nie zauwazylem zeby byl az tak tragiczny. Fakt ze obiektyw jest jaki jest, ale bez przesady. Majac UZ uzytkownik poswieca czesc jakosci na rzecz dluzszego przedzialu ogniskowych. A co do pancernosci...jakos nie sprawdzalbym czy 5060 jest w stanie wytrzymac wiecej. Moze obudowa by wytrzymala, ale zawartosc nie
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no widzisz. może nie miałeś odpowiedniego porównania. w stosunku do C5060 - C720 wypada bardzo słabo. C720 jest bardzo okrojonym aparatem o niskiej funkcjonalności. tak jak wcześniej napisałem w stosunku do C5060 nie ma co porównywać. Jakość? C5060 też ma skomplikowaną optykę spowodowaną WZ i jakoś nie rażą tak aberacje, a działanie aparatu, AF i WB jest o niebo lepsze.

nie wiem co masz na myśli pisząc o wytrzymałości, chyba nie rzucanie aparatu o podłogę. ja po prostu obserwuję, jak aparat sprawuje się w trakcie normalnego użytkowania. C720 używają do tej pory rodzice i to raczej sporadycznie. Aparat jest zniszczony, wyłamany zaczep od klapki, nie zamykająca się lampa, pościerana farba na rogach plastikowej obudowy. Mój C5060 używany co prawda krócej ale dużo bardziej intensywnie wygląda jak nowy.