Strona 5 z 41 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    grafzero - z tego co piszesz widzę, że mocno stąpasz po ziemi, nie należąc do osób wyznających filozofię "Ja z synowcem na czele - i jakoś to będzie"
    "Sprzedam" ci tylko jedną radę - zrób to samo co jak podczas pierwszych prób ślubnych: bardzo dokładnie wytłumacz parze młodej na co się porywasz, wyjaśnij im że sprzęt to nie wszystko, że twój sprzęt nie jest idealny do fotografii ślubnej, niech oni mają świadomość tego, że może się nie udać. Po to, aby nie mieil potem do ciebie pretensji i nie narobili ci "czarnego PR" wśród rodziny i znajomych. Po drugie - przygotuj się teoretycznie z przebiegu uroczystości. Po trzecie - nie zabij się na schodach w kościele
    Witam !

Jako amator... Mialem robic zdjecia jako 2 fotograf i poszedlem
    tydzien wczesniej do Kosciola gdzie bedzie odbywal sie Slub i dokladnie
    sie przygotowalem aby sprawdzic czy dam rade... z tym
    sprzetem co mam.

Pozniej w dniu slubu okazalo sie, ze zawodowy fotograf nie przyjechal
    i wypchneli mnie na focenie tym co mam... Calosci.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Wazne jest abys nie dal sobie wmowic... Ze tylko drogim sprzetem
    wykonasz dobre zdjecia Slubne.
    Dosyć mam czytania tych bredni.

Dobre zdjęcia dzisiaj znaczy coś innego niż 20 lat temu. Postep techniczny dotyka również jakości zdjęć a wymagania odbiorców rosną, chcesz wypaść z rynku - proszę bardzo, ale nie rekomenduj tego innym.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Darku, te zdjęcia są straszne jakościowo,
    Przesadzasz. Nie są wybitne, ale nie są złe.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Trudno mi powiedzic dlaczego tak Ci wychodzilo... Ale
    na Weselach E-410 czy E-620 + czulosc 400 ISO + lampa
    w zupelnosci mi starczalo.

Wiesz... Jak wezme 5D Mark II do reki z obiektywem o jasnosci
    f4.0 to mi w Kosciele (bez lampy) pokazuje 3200 ISO ale
    jak podepne lampe to juz mam... 400 ISO.

Mysle ze czulosc 3200 ISO jest w wielu przypadkach
    mocno naciagana tym bardziej
    ze kiedys fotografowie slubni ktorzy robili na analogach
    poza 400 ISO nie wychodzili i mogli na takiej czulosci robic tez swietne foty.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Darek - na razie mówisz jedno, a pokazujesz coś innego. Pokaż w końcu te dobre zdjęcia.
    I nie pleć bzudr o wybieraniu zdjęć od kilku fotografów, bo nie wiesz co mówisz, siejesz tylko ferment i szkodzisz osobom, które, nie daj Boże, uwierzą w to co piszesz.
    Witam !

Mariush. Nie kazdego stac na Ciebie a to co pisze to nie sa
    zadne bzdury bo to sa realia... Slubow i focenia i naprawde
    malo kto wezmie drogiego fotografa z duzym dorobkiem
    fotograficznym.

Coraz wiecej ludzi ma tanie lustrzanki i kazdy na swoj
    sposob tym co ma... inaczej uchwyci mlodych.
    Mysle, ze czesto moga lepiej od zawodowca to zrobic
    co nie jest Ci az tak... Na reke...

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    To może ja napiszę tak neutralnie coś od siebie a każdy niech sam rozstrzygnie, czy zawodowca czy amatora.
    U mnie focił kolega. Nie był zawodowcem ale miał już śluby na koncie (m.in. u moich znajomych) i widzieliśmy jego zdjęcia. Przypadły nam do gustu, wzięliśmy go i byliśmy (i wciąż jesteśmy) z niego zadowoleni. Ale podkreślam, że robił to wcześniej.
    Wciągnęło go to na dobre i szkolił się namiętnie w tym kierunku. Z rok później oglądaliśmy te zdjęcia u kolejnych znajomych. O niebo lepsze! Widać postęp w inwencji twórczej i pomysłowości (m.in. na plenerze), w jakości, kolorach. Ogólnie dzień do nocy! Pomimo iż te nasze wciąż uznajemy za dobre to i tak trochę zazdroszczę innym (późniejszym) jego klientom.
    Dwa lata temu będąc na ślubie i weselu znajomych wziąłem ze sobą aparat. Ot tak do popstrykania. Jak wielu gości tylko oni z małpkami. Nie uprzedzałem, że będę go miał więc nie grałem tam roli fotografa. Jedno co mogę powiedzieć na postawie tego "doświadczenia" to tyle, że będąc gościem i fotografem ciężko się dopchać do młodych np. przy krojeniu tortu czy oczepinach. Po prostu każdy gość chce być bliżej wypychając Cię. Mi grzeczność nie pozwalała wepchnąć się przed wszystkich, zasłonić im widoku i focić. Myślę, że zawodowiec (pomimo iż kultura go obowiązuje) jest tam na innych prawach. Jego goście nie wezmą na języki za to, że wyszedł przed szereg. A jednego z gości tak.
    Wnioski niech każdy (amator) wyciągnie sam - takie jak mu podpowie powyższa lektura.
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Przesadzasz. Nie są wybitne, ale nie są złe.
    Mam nadzieję że żartujesz.

Darek - powiem krótko - pleciesz trzy po trzy, a że pleciesz to w taki sposób, że wygląda na plecenie mające sens, niektóre osoby mogą uwierzyć w to, że ma to sens. Socjotechniczne dyrdymały, których "potwierdzeniem" sa zdjęcia o jakości komórkowej. Pomimo tego, że cię lubię, nie podejmuję się dalszej dyskusji ze stwierdzeniami typu "Teraz tak jest, ze na Slubach foci co najmniej paru fotografow + 1 pol-zawodowiec i pozniej Mlodzi sami sobie wybieraja najlepsze zdjecia do albumu." i teoriami na temat ISO 400 i lampy walonej na wprost.

pozdrawiam

m_kola - ty jesteś wyjątkiem, ale co ma zrobić wynajęty fotograf, któremu 5 wujków i 6 cioć wpieprza się pod torta (lub, co gorzej, pod ołtarz), uniemożliwiając fotografowanie?

Pyk - i po zdjęciach (to nie moje, to znajomego z FFŚ).
    http://www.michaldomarus.com/ext/201...3__DOM1695.jpg
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 6.07.10 o 13:03

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    hej, rad wielu dawal nie bede, bo...slubow w zyciu zrobilem dwa i wiecej nie zamierzam (przynajmniej na razie). na slubie ilosc aparatow kompaktowych i lustrzanek, innych niz fotografa, przewaznie bywa rowna liczbie gosci, co moze oznaczac, ze kazdy bedzie chcial uwiecznic wsystkie niebywale chwile, ale nie kazdy bedzie widzial w kadrze cos wiecej poza para mlodych. nie zdziw sie zatem, ze na wiekszosci zdjec (szczegolnie w kosciele), w kadrze znajdzie sie czesc wujka, reka cioci, nos wnuczka i "lampa w obiektyw" - to podarunek od znajomego pary mlodej. Mozna sie zaskoczyc ogladajac potem zdjecia.
    Dobrze tez przed samym slubem pojawic sie u ksiedza, przedstawic sie i ustalic momenty oraz "zakres terytorialny" gdzie wolno ci wchodzic, a gdzie nie. (zakladam, ze nie przechodziles kursu)
    Nie wiem dokladnie jak jest, ale moze ktos bardziej obeznany sie w tej sprawie wypowie, czy lampy kompaktow, lustrzanek moga wzbudzac twoja systemowa lampe. jesli tak, to ... no coz bedziesz robil za stroboskop (jesli sie myle, to prosze szybkie prostowanko)

BTW - do odwaznych swat nalezy. powodzenia

o mariush wstawil ilustracje do tego co napisalem

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    m_kola - ty jesteś wyjątkiem, ale co ma zrobić wynajęty fotograf, któremu 5 wujków i 6 cioć wpieprza się pod torta (lub, co gorzej, pod ołtarz), uniemożliwiając fotografowanie?

Masakra, a zauważyliście, że oboje z kamerami po lewej mają takie same "sprzęty"?
    Fakt, często będąc gościem obserwuję takie przypadki. To jest chyba robienie na złość młodym bo w końcu im foty się zepsuje.
    Niebawem młodzi zaczną pisać na zaproszeniach "prosimy i nie przynoszenie ze sobą aparatów"
    Sorki za OT.
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Będąc bogaty doświadczeniem swoim i innych, dogadać takie sprawy przed uroczystością z osobą odpowiedzialną za organizację?

...albo zrobić sobie analogiczny cennik: http://justysiaq.wrzuta.pl/obraz/9e0...ik_mechaniczny
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.