Strona 26 z 41 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Fotografowie ślubni najchętniej zamknęliby drogę do tego zwodu wszystkim innym fotografom z takiego samego powodu co adwokaci, geodeci i inni przedstawiciele licencjonowanych zawodów.
    Mylne wyobrażenie o tym że ktoś komuś zamyka drogę... Nikt, nikomu niczego nie zamyka. Po prostu trzeba sprostać wymaganiom.

Gwoli wyjaśnienia. Zapewniam Cię, drogi Wulf, nie chciałbyś by samozwańczy "geodeta", po przeczytaniu kilku książek, bez praktyki, bez certyfikatu (uprawnień zawodowych), pracował na Twoje zlecenie, na przykład przy podziale kupionej przez Ciebie za duże pieniądze działki.
    Poza tym nikomu nie zabrania się być geodetą. Ale skoro ktoś nie ma się chęci by podjąć (obecnie) trzyletnią naukę w liceum profilowanym lub dwuletnim pomaturalnym studium geodezyjnym, a później przejść minimum 6 lat praktyki w firmie geodezyjnej, a następnie zdecydować się zdawać egzamin przed komisją, a chciałby zarabiać pieniądze w zawodzie geodety, to ja przepraszam, ale ktoś tu ma małą motywację?

A co do fotografii ślubnej. Każdy, dosłownie każdy może ogłosić, że robi zdjęcia ślubne i zacząć powoli zdobywać rynek. I to rynek będzie jego egzaminatorem. Ludzie zapłacą za jego usługi lub nie. Każdy w dowolnej chwili, nawet teraz może sobie powiedzieć, że bierze się za "kotlety". Nikt go nie powstrzyma. Nikt go nie złapie za rękę i nikt mu nie powie "nie idź tą drogą". Ale skoro 2-3 niepochlebne komentarze do jego decyzji potrafią go powstrzymać... no to przepraszam, ktoś tu ma małą motywację.

| OlyJedi Awatar Raven_Design
    Mieszka w
    Zawiercie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Już dawno w ten wątek poszedł bardziej w stronę traktatu filozoficzno-egzystencjalnego niźli tego, co było jego założeniem. Lecz chyba innej drogi nie było.
    .

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moolash Zobacz posta
    o matko, co za koszmarne zdjęcie
    Klient nać pannn...

Klient wymaga, klient ma to co zamówił.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    molash, poluzowania gumki w gaciach życzę, bo ze spiętymi pośladkami będzie ci ciężko zarobić na kotleta
    http://a.imageshack.us/img198/1134/33220174.jpg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Rafał - z całym szacunkiem, ale nie masz kwalifikacji do wypowiadania się w tym temacie, o czym świadczy choćby twoje płaskie i jednowymiarowe pojmownie fotografii ślubnej (to nie tylko reportaż - umiejętności reporterskie to może 30% sukcesu).
    Z całym szacunkiem - a jakie trzeba mieć kwalifikacje, by wypowiadać się w tym temacie? Moje portfolio www.robert-sadowski.pl to za mało żebym mógł zabierać głos w dyskusji? Może potrzebny jakiś dyplom uczelni artystycznej?

Pozwolę sobie mieć inne zdanie i inne podejście do fotografii ślubnej. Dla mnie 90 proc. ślubniaków to reportaż. A tylko 10 proc. to te ustawiane fidrygałki. I takiego fotografa chciałbym na swoim ślubie, z takim podejściem. Dlaczego? Bo reportaż to zarejestrowanie emocji, klimatu, wzruszeń, relacji między ludźmi itd. w trakcie ważnego wydarzenia. Dla mlodej pary i rodziny. Autentyk. Takie zdjęcia z każdym rokiem nabierają wartości, ogląda się je po latach właśnie dlatego, że udokumentowały jakiś kawałek rzeczywistości.

A te fidrygałki z wchodzeniem młodej pary do przerębli, jezior, błota, szamb itp. są czasem bardzo fajne (Twoje niektóre są IMHO fajne). Ale co one zarejestrowały? Co po latach przypomną? Ustawiane wygłupy z fotografem.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 20.08.10 o 15:49
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Fotografowie ślubni najchętniej zamknęliby drogę do tego zwodu wszystkim innym fotografom z takiego samego powodu co adwokaci, geodeci i inni przedstawiciele licencjonowanych zawodów.
    Ehh te stereotypy...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Nadal twierdzę, że niezłą alternatywą dla ciemnego kita jest jasny manual (np. 50mm), nic na to nie poradzę. I takie "kaziki" jak ja mogą sobie, na tego typu eksperymenty pozwolić

Żeby nie być gołosłownym, że można wesprzeć się na manualach, podaję dwa przykłady robione pod M42:
    - Super Takumar 50/1.4
    - Takumar 17/4 (uwaga na nisko latające żyrandole)

Mariusz- cenię Twoje zaangażowanie w to co robisz. Robisz to z pasją, widać na zdjęciach pozytywne emocje. W tej branży szczególnie potrzebne, oprócz umiejętności technicznych, sprzętu , jest dobra interakcja z ludźmi (klientami) i ty to potrafisz. I to się szczególnie liczy. Pozdrawiam.

A autorowi tego wątku życzę dużo światła (dobry obiektyw + mocna lampa), udanych fotek i ...mało stresu i żeby pokazał choć ułamek zrobionych fotek
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Tak50f1.4.jpg
Wyświetleń:	146
Rozmiar:	106,0 KB
ID:	38011   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Tak17f4.jpg
Wyświetleń:	151
Rozmiar:	108,1 KB
ID:	38012  
    Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 20.08.10 o 17:02
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    A kto powiedział,że kazdy chce mieć fotki ślubne robione przez wybitnego specjalistę?
    Nie kazdy jedzie do slubu amerykańskim jamnikiem.Nie każdemu pasuje "pakiet slubny" proponowany przez aktualną modę."Pakiet",ktory przypomina amerykańskie filmy adresowane dla panienek z pensji.
    Mieszczą sie w nim profesjonalne fotki slubne,przeslubne,poslubne.
    Wiele z nich pomimo bardzo porządnego warsztatu "capi" banałem ocierającym się o buractwo.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    A kto powiedział,że kazdy chce mieć fotki ślubne robione przez wybitnego specjalistę?...
    No wlasnie ci "wybitni specjalisci"
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    No popatrz,że tez na to nie wpadłem