Strona 23 z 41 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Da radę tylko na jakim poziomie... będą te zdjęcia?
    Kiedyś się dało . Pisząc to miałem na myśli raczej symboliczne stwierdzenie faktu, że gdyby to było takie proste, kupić jaśniejsze szkło, to fotograf nie natrafiałby na tyle problemów z którymi się spotyka i nie potrzebne byłoby doświadczenie.

Na marginesie dodam, że przetrenowałem taki zestaw (e-500, ZD14-45, bez lampy). Dodałem do niego co prawda Heliosa 44m. Wtedy nie wiedziałem, że tak się nie da. Może dlatego coś mi się wtedy udało. W moim wątku publikowałem kilka przykładów. Jak człowiek ma nóż na gardle to znajdzie rozwiązanie .

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moolash Zobacz posta
    Mam przejściówkę do 4/3. Myślałam o tej Sigmie, ale za tysiaka to jej nigdzie nie znalazłam.
    Witam !

1. Nie przejmuj sie... Masz okazje nauczyc sie czegos nowego

2. Na kitowym szkle i dobrej lampie dasz rade.

3. Potestuj wczesniej.... w Kosciele w ktorym bedziesz fotografowac
    jakie parametry ustawic aby bylo ok.
    Wiesz... Ustawienie mocy blysku lampy i czasu ekspozycji.
    System 4/3 jest wrazliwy na przepalania, wiec musisz
    bardzo dokladnie przygotowac obie korekcje (lampa, ekspozycja)

Fotografuj na RAW-ach a nie JPG-ach bo zawsze mozna
    cos wiecej ratowac jak by co...

4. Oblicz sobie ile zdjec chcesz max zrobic i ile akumulatorow
    Ci starczy na Twojego Metza dla calego focenia.

5. Czy masz zapasowy akumulator dla Lumixa G1 ?

6. Zaopatrz sie w dodatkowa pamiec... SD jakby co.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Ciekaw jestem, dlaczego nie widze takiej troski o jakosc zdjec w innych kategoriach fotograficznych, jak tylko u fotoziutkow...
    I takiego przekonywania o niebotycznych problemach podczas calej imprezy. Ja rozumiem, ze konkurencja i te sprawy, ale zachowajcie jakis umiar, bo juz wszyscy wiedza, ze to nie jest robota dla zwyklego smiertelnika
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Darek dzięki za rady. Na pewno sie przydadzą. A co powiecie na wykorzystanie obiektywów OM?))) (wiem, wiem mają tylko MF)

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Darek dzięki za rady. Na pewno sie przydadzą. A co powiecie na wykorzystanie obiektywów OM?))) (wiem, wiem mają tylko MF)
    Świetna sprawa. Jak już pisałem, sam używałem manualnego Heliosa 44m (wykręcony z mojego Zenita) na bagnecie, czy raczej gwincie, M42.

Warunek jeden: potrafisz wycelować w punkt z precyzją AF.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    zastanawiałam się nad 50 mm OM własnie. Robię trochę zdjęc na MF, korzystając z ZD 70-300 bo czasem jestem szybsza niz AF czyli to jest teoretycznie jakies wyjscie?

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    zastanawiałam się nad 50 mm OM własnie. Robię trochę zdjęc na MF, korzystając z ZD 70-300 bo czasem jestem szybsza niz AF czyli to jest teoretycznie jakies wyjscie?
    Na ślubie można o takich zabawach ZAPOMNIEĆ... Szczególnie z korpusami E-XXX.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Takiego jasnego manuala OM lub M42 (50/1.4 , 55/1.8 ew. 35/2), to w ogóle warto posiadać. W kościele, przy statycznych sytuacjach może pokazać niezły pazur. Polecam do tego zakup redukcji z dandelionem potwierdzającym ostrość.
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    1. Nie przejmuj sie... Masz okazje nauczyc sie czegos nowego
    W najgorszym wypadku znajomi nie będą mieli czego pokazać rodzinie, znajomym, dzieciom, itp. Ale co tam, to przecież tylko ślub.

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    2. Na kitowym szkle i dobrej lampie dasz rade.
    3. Potestuj wczesniej.... w Kosciele w ktorym bedziesz fotografowac
    jakie parametry ustawic aby bylo ok.
    Oczywiście.
    Potem, w szybkiej akcji, spokojnie zastosujesz sobie sprawdzone ustawienia. No chyba że kościelny zapali inne światła niż podczas testów, na dworze będzie inna pogoda (i inne światło zapanuje we wnętrzu), para będzie składała sobie przysięgę w innym miejscu niż zakładałeś lub wujek z kamerą stanie w miejscu, z którego planowałes fotografować, w miejscu z którego miało być odbijane światło pojawi się ołtarz, zeżre cię trema lub wreszcie ksiądz nie wyrazi zgody na fotografowanie przez osobnika nie posiadającego licencji, itp.

Zastanawia mnie jedna sprawa - w wątku tym (i w innych na forum) wiele osób pyta o porady dotyczące pierwszego ślubu, dostaje te porady, itp - gdzie potem znikają te osoby, dlaczego nie pokazują zdjęć robionych np. manualnymi OMami? Skoro "da się"?

moolash - pokażesz zdjęcia czy będziesz po wszystkim twierdził że nie dostałeś zgody na publikację?

I druga sprawa - rozumiem to, że każdy ma ograniczenia budżetowe, zwłaszcza przy ślubie. I zakładam też, że faktycznie oszczędzają na wszystkim (a nie tylko wykorzystują znajomego, wydając kasę którą mogliby wydać na fotografa np. na czekoladową fontannę, wynajęcie limuzyny, itp. - bo tak też się zdarza). Skoro nie mają więc możliwości kupienia tzw. pełnego pakietu, a więc 15 godzin reportażu + 6 godzin sesji - czy nie jest sensowniej wynająć zawodowca tylko w części, tej na której im najbardziej zależy (a więc np. wyłącznie na ceremonię lub na sesję)?
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 19.08.10 o 21:53

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    I druga sprawa - rozumiem to, że każdy ma ograniczenia budżetowe, zwłaszcza przy ślubie. I zakładam też, że faktycznie oszczędzają na wszystkim (a nie tylko wykorzystują znajomego, wydając kasę którą mogliby wydać na fotografa np. na czekoladową fontannę, wynajęcie limuzyny, itp. - bo tak też się zdarza). Skoro nie mają więc możliwości kupienia tzw. pełnego pakietu, a więc 15 godzin reportażu + 6 godzin sesji - czy nie jest sensowniej wynająć zawodowca tylko w części, tej na której im najbardziej zależy (a więc np. wyłącznie na ceremonię lub na sesję)?
    Z genami nie wygrasz.Jak dziecko chore to najpierw do kolezanki trzeba zadzwonic i moze cos poradzi.Jak auto nawala to do kolegi ,bo ma garaz z kanalem.A jak slub, to znajomy znajomego ma duzy aparat i tez zrobi.

Slubne,fakt nie jest to duzy problem.Potrzebna najpierw koncepcja,glowa,swiatlo,warunki.Jak to juz wszystko obmyslimy to wybieramy sprzet znajac jego mozliwosci.