Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Is vs Anti-Shock ???

| OlyJedi Awatar Maguro
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Is vs Anti-Shock ???

Witam,
    zwracam się do wszystkich wyrozumiałych forumowiczów o pomoc w rozwiązaniu tematu który mnie trapi...a mianowicie:
    Is vs Anti-Shock ? O co chodzi?
    Mam cichą nadzieję że nie zostanę zlinczowany za powielanie wątków.
    Ja takowego nie znalazłem i w razie przeoczenia przepraszam.

Do rzeczy Na początek przedstawię jak to widzę.

Is- stabilizacja obrazu podzielona na Is działająca w pionie Is1 działająca w poziomie i Is2 w obu płaszczyznach. W celu zamrożenia (utrzymania ostrości) na obiekcie poruszającym się a rozmyciu tła które było nieruchome.

Anti-Shock - Jest to specjalne zawieszenie zapobiegające poruszeniu matrycy. Jest określane w sekundach i z tego co wiem przydaje się do zdjęć nocnych/wieczornych przy długich czasach ekspozycji.

Może trochę łopatologicznie ale dokładnie tak to widzę.

Proszę o ugruntowanie tej wiedzy lub ewentualną demolkę jeżeli to konieczne.
    Mile widziane przykłady teoretyczne jak i ze zdjęciami dla przykładu zastosowań tych opcji.
    Z góry dziękuje.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    IS mniej wiecej jak napisales (za wyjatkiem tego kawalka o rozmyciu).
    Anti-shock: podniesienie lustra kilka sekund przed wyzwoleniem migawki w celu unikniecia drgan tym ruchem spowodowanych. Przydatne podczas dluzszych czasow naswietlania.
    Nie bardzo rozumiem o jakie przyklady Ci chodzi...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    1. IS - pozwala stosować dłuższe czasy do obiektów nieruchomych lub "panning" (prowadzimy ruchomy obiekt w kadrze, np samochód, żeby rozmyć tło i dać wrażenie ruchu) gdy jest włączona stabilizacja w jednej osi.
    2. Antishock - eliminuje w założeniu poruszenie zdjęcia spowodowane podnoszeniem lustra unosząc je np kilka sekund przed otwarciem migawki - do długich ekspozycji, bardzo długich ogniskowych i nie tylko - to nie jest stabilizacja, eliminuje przyczynę poruszenia aparatu, nie niweluje skutków.
    Wyklikane z mobilka

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Anti shock to wstępne podnoszenie lustra http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=687

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    nic dodac nic ująć

po prostu klapnięcie lustra wprawia aparat w drgania

więc najpierw lustro klapnie, potem odczeka x sekund
    a potem otworzy migawkę....

i tyla

Warto dodać ze nie zaleca się stosowania IS przy fotografowaniu ze statywu
    a stosowanie antishocka przy fotografowaniu z reki nie ma sensu

przykłady - robisz takie zdjęcie ( makro ze statywu podnosisz wstepnie lustro ( migawkę wyzwalasz pilotem albo przez opóźnienie po naciśnięciu spustu)

http://2.bp.blogspot.com/_Fa_cKdQzgs...MD120666-1.jpg

dlaczego ? a dla tego żeby naciskając spust bądź klapiac lustrem nie poruszyć aparatu

robiąc z kolei takie zdjęcie

http://2.bp.blogspot.com/_Fa_cKdQzgs...s/s1600/14.jpg

warto włączyć IS w jednej płaszczyźnie aby utrzymać ostre ptaki i rozmazane tło

a na przykład robiąc takie

http://www.gdtfoto.de//images/content/12554359492_l.jpg

czyli z ręki na długiej ogniskowej - warto włączyć IS we wszystkich płaszczyznach zaś gdybyś robił to zdjęcie ze statywu to IS wypadało by wyłączyć. tu lustra bym nie podnosił ale by to nie zaszkodziło na pewno

ja podnoszenie lustra stosuję głównie przy makro

| OlyJedi Awatar Maguro
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Wielkie dzięki wszystkim za utwierdzenie wiedzy
    Dobas twoje przykłady są idealne!Dokładnie o coś takiego mi chodziło.
    Jeżeli ktoś ma więcej takich przykładów (np. wyścigi samochodowe )albo pytania związane z tym tematem to zapraszam...
    Pozdrawiam.