Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Olek czy fuji

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Lustro to nie wydatek tylko 2 tys. na aparat i obiektyw i nie dla każdego lustro jest dobre.
    bazując na:
    powiem na co zwracam uwage :
    - na szumy
    - na filmy (dzidzia mi sie urodzila wiecie ? pierwsze kroczki , reka w nocniku itd..
    - tryb makro
    - mozliwosc uzycia filtrow ( czy olek ma gwint na filtry czy trzeba jakichs wynalazczych tulejek uzywac ?)
    - odwzorowanie kolorow
    - ergonomia
    To lustro jak najbardziej - filmów tylko nie dostarcza , a 35 droga nie jest

A wydatek jest taki jak na fuji.. tam tez na 1700 się nie kończy.

Co jest do wszystkiego to jest...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Np. znam osoby, które chcą mieć aparat do fotografowania swoich pociech, od czasu do czasu też filmik z piaskownicy nakręcić. Dla nich nie liczy się za bardzo jakość zdjęć, bo nie mają o tym pojęcia, a uniwersalność i prostota obsługi. Nie każdy robiący zdjęcia jest pasjonatem fotografii, zapominacie o tym panowie. Dla cześci osób lustro to duzy, ciężki klamot na dodatek nie mający podglądu na LCD (pomijając kilka wyjątków )
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Np. znam osoby, które chcą mieć aparat do fotografowania swoich pociech, od czasu do czasu też filmik z piaskownicy nakręcić. Dla nich nie liczy się za bardzo jakość zdjęć, bo nie mają o tym pojęcia, a uniwersalność i prostota obsługi. Nie każdy robiący zdjęcia jest pasjonatem fotografii, zapominacie o tym panowie. Dla cześci osób lustro to duzy, ciężki klamot na dodatek nie mający podglądu na LCD (pomijając kilka wyjątków )
    luc4s dobrze prawi, nie wciskajmy wszystkim fotoamatorom na siłę lustrzanek, naprawdę można tym komuś zrobić krzywdę...

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    mam lustrzanke analoga i czuje różnice pomiedzy lustrzanka a kompaktem ... ale wyobrazcie sobie moja zone z dzidzią u cyca jak naparza z wozkiem lustrem dwoma obiektywami i kamerką na spacerki. Oczywiscie przesadzilem ...ale rozumiecie roznice . kompakt to kompakt lustem nie bedzie kamera nie bedzie ale maly jest i przyjazny w uzyciu a jak robi jeszcze do tego w miare fajne fotki i mozna nim pokombinowac to juz git.
    i jeszcze jedno za 2 tysiiaki będe mial w miare przygotowany kompakt ... a lustro ? lustro co najwyzej z kitowym obiektywem . Dzieki za wszystki glosy wezmę je pod uwagę. faktycznie sposób na "macanie" wydaje sie przesądzi o całej sprawie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ale to fuji to też klocek...

Po co wybierac półśrodki...
    Do zdjeć rodzinnych to sa bardzo fajne ,małpki... sam kupiłem Olka fe-230 dla rodziców...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    To pozostaje SP550
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    lustro to większe wydatki i większe ograniczenia na tym etapie.
    Kupując tak naprawdę uniwersalny aparat ( czy to SP czy Fuja ) pozna najlepeij swoje potrzeby i po paru tysiącach zdjęć dojdzie do tego co jest najbardziej potrzebne. Żeby robić robale i zwłaszcza dzieciaczka potrzeba zakresu ogniskowych double kita Olka i obiektywu makro, a gdzie filmiki?
    W tym przypadku lustro nie jest dobrym wyborem. Powiem , że sam dość boleśnie odczułem przesiadkę z kompakta ( pomijając oczywiście wspaniałe zalety lustra ). Bardziej chodzi mi o praktyczność kompaktu.
    Uniwersalny zakres ogniskowych lustra "do wszystkiego" kosztuje sporo więcej od zaawansowanego kompaktu i nie zapominajmy o wielkości i ciężarze sprżętu. Odczuwam to za każdym razem zabierając dzieciaka na spacer ( Jego manele + mój sprzęt to dobre 5-7kg na plecy, do tego jak "mu padnie zasilanie" to dodatkowo 13 kg na barana )
    Odradzam osobiście przy tak sprecyzowanych wymaganiach lustrznkę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Ale to fuji to też klocek...

Po co wybierac półśrodki...
    Do zdjeć rodzinnych to sa bardzo fajne ,małpki... sam kupiłem Olka fe-230 dla rodziców...
    Mam podobne zdanie. Albo całkiem malutka małpka, np. SP-350, albo lustro. Wielki kompakt jest tak samo mało poręczny jak niewielka lustrzanka.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    lustro to większe wydatki i większe ograniczenia na tym etapie.
    Kupując tak naprawdę uniwersalny aparat ( czy to SP czy Fuja ) pozna najlepeij swoje potrzeby i po paru tysiącach zdjęć dojdzie do tego co jest najbardziej potrzebne. Ż
    To nie pierwszy aparat...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    praktyczny wymiar tej dyskusji trzeba bedzie ejdnak odlozyc bo sie okazalo ze sklpey masowo powsadzaly do swoich ofert nowego Olka z megasuperhiperzoomem a zaden go fizycznie nie posiada ..."liczymy ze do 2 tyg powinny nadejsc "

tak ze sobie raczej nie pomacam