powiem szczerze, wku#@!# mnie juz ten olympus zrobil sobie monopol jak MICROSOFT. Zaleta aparatu- ma goroca stopke, wada- pasyja tylko lampy dedykowane![]()
powiem szczerze, wku#@!# mnie juz ten olympus zrobil sobie monopol jak MICROSOFT. Zaleta aparatu- ma goroca stopke, wada- pasyja tylko lampy dedykowane![]()
Olympsy C-750|tuleja 52mm|Hoya UV g-series 52mm|Hoya Polar-Standard 52mm|Fish-Eye 0.42x|Xd Olympus 128|pilot|
To nie jest prawda, moze wspolpracowac z kazda lampa w systemie TTL. Warto poszukac na forum, juz wczesniej polecalem dobra strone z informacjami o lampach do Olympusow:Zamieszczone przez k2
http://www.the-meissners.org/olympus-flash.html
A ze nie powinno byc wysokie napiecie na lampie, to nic dziwnego. Takie napiecie jest w starych lampach do aparatow analogowych z zupelnie inna elektronika. Mozna sobie wyobrazic jakich zniszczen moze dokonac przebicie przy 300 V. Jezeli raz czy drugi sie udalo, nie znaczy ze bedzie tak zawsze... inna wilgotnosc powietrza, spocone rece i przy metalowej obudowie aparat z glowy. Co do lamp dedykowanych, to ich przewaga nad lampami TTL sa dodatkowe opcje, wykraczajace poza standard i to jest chyba oczywiste jezeli Olympus jest producentem obu urzadzen. Podobnie robia inne liczace sie firmy. Dlatego np. na stronie Metza znajdziesz cala game adapterow pomiedzy ich lampami i aparatami roznych firm.
Pozdrowienia.
wiem ze metz i pare innych dobrych firm robi lampy które dobrze współpracuja z olkiem, ale ceny mnie skutecznie odstraszajaZamieszczone przez kano
![]()
za 1000zł [bo tyle ok kosztuje dobra lampa] moge kupić dwa orginalne konwentery do olka.
Cóż bedze czekał i kupie dedykwana z drógiej reki, prawdopodbnie na ebay.de
Olympsy C-750|tuleja 52mm|Hoya UV g-series 52mm|Hoya Polar-Standard 52mm|Fish-Eye 0.42x|Xd Olympus 128|pilot|
Echhh, gdyby tak mieszkac blizej niemieckich landow...
Dodatkowo na zachodznich forach wyczytalem ze dobrze sprawuje sie (lacznie z podswietleniem AF ) lampa Promaster 5750dx, ale niestety nigdzie w Polsce jej nie znalazlem. W USA widzialem chyba za 129$.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
w sumie z krakowa nie masz az tak daleko... w ogóle wysyłka do Polski oscyluje w granicach 10-15 euro. Jak masz kupić cos drogiego to sie zawsze oplaca. BTW ja mieszkam w szczecinie i do berlina mam tylko 150zł [1.2H samochodem]Zamieszczone przez vodnik
Mam 10-cio letnią lampę "SUPRALUX 124 DTZ" którą używałem z też 10-cio letnią luatrzanką MINOLTA X-300. Dziś zmierzyłem multimetrem napięcie synchronizacji na stopce. Jest tak około 5,5 - 6V.Olek C-750 powinien z nią chodzić, ale mimo to mam obawy. Czy jest bezpieczne podłączenie jej do olka? Co oznacza "DTZ"? Dodam jeszcze że lampa ma 3 tryby: auto 1, auto 2 i manual. Ma jeszcze w stopce 3 styki dedykacyjne, ale nie pasują do Olympusa.
vodnikZamieszczone przez vodnik
ja jestem w polsce (w poznaniu) prawie co tydzien wiec nie ma problemu. sporo rzeczy tez kupuje na ebayu. male rzeczy w niemczech mozna wysylac jako list za 2euro. w polsce taka przesylka kosztuje najwyzej 6..10pln.
przy okazji mam pytanie: chcialbym kupic c750 lub c770 (zalezec to bezdzie od ceny) w japonii; mam kogos kto moglby mi przywiezc aparat w lipcu. Czy widzicie jakies wady takiego pomyslu?
Tam maja chyba inna nomenklature nazw, wiec moze byc np zamiast c-750 C-755 albo C-745. Ktos tutaj pisal ze ma aparat z Japonii, ale niestety menu ma tylko japonskie.
Poszukaj o tym na forum, gdzies bylo.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
C-745 to zupełnie inny, niższy model.Zamieszczone przez vodnik
W Japonii można dostać C-755 (odpowiednik europejskiego C-750) - model przeznaczony na rynek azjatycki.
Jedyny minus to menu w języku japońskim, ale pewnie można temu jakoś zaradzić ( może nawet wystarczy nowy firmware wgrać).
Na plus - teoretycznie - C-755 'jest' w kolorze czarnym.
Pozdrawiam. TOMMYx
"W życiu chodzi o to żeby być trochę nimożliwym"
[b]... obrazy słońcem malowane ...
[size=10]OLYMPUS C-750
Czy ktoś jeszcze pamięta o czym jest ten wątek?!Zamieszczone przez katmai