Witam serdecznie wszystkich. Piszcie co myślicie o tych fotkach. Pozdrawiam.
Witam serdecznie wszystkich. Piszcie co myślicie o tych fotkach. Pozdrawiam.
Witam .. Portrety podobają mi się (tylko nie mają tego coś)jak możesz zrobic BW ciekawe jak to wyjdzie. Krajobraz ewidentnie niedoświetlony, góra oki ale dół ...
Ostatnio edytowane przez tomir ; 21.06.10 o 21:46
E-510, Helios44M-4, ED 14-42, Kenlock 400
W trzecim horyzont wydaje się być krzywo, kadr kiepski od dołu widac pół drzewa, a z prawej część jakiegoś domu i w sumie to nie widaomo co przedstawia to zdjęcia czy most? czy drzewo które jest na pierwszym planie.
4- horyzont totalnie krzywo, ciemno, widać linie napięcia na dole z prawej strony, z prawej kawałek drzewa, z lewej znów kawałek domu....i znów nie wiadomo co przedstawia zdjęcie
5- MZ najlepsze z zamieszczonych zdjęć, tylko trzeba by występować druty u góry z prawej i chyba wyprostować.
6- pół nieba, pół wody- tak się nie robi, poczytaj troche o kadrowaniu, jest tego pełno w internecie
Poniżej bardzo na szybkiego podrasowane Twoje zdjęcie. Widzisz jakąś różnice?, jeśli nie życzysz sobie tego , napisz a usune
Oglądaj zdjęcia klubowiczów, czytaj troche teorii i będzie coraz lepiej![]()
Ostatnio edytowane przez Igorra ; 21.06.10 o 21:50
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Widoczki - tak.
Dziecko - nie.
Dlaczego?
Dlatego, że są one zwykłymi pstrykami. Nie ma w tych zdjęciach uchwyconej chwili, nie ma tego czegos, co mówiłoby 'patrz na nas, jestesmy wyjątkowe'.
Pewnie inne uczucia miałabym gdyby dziecko było mi znajome, ale skoro jest obce to zdjęcia niestety nie buduje.
Ale widoczki (jak kazde zachody słońca) przyjemne dla oczu![]()
2 i 3 woda sie wylewa to w prawo to w lewo 4 igorra bardzo fajnie podrasowala ,co do 5 nie dziel zdjacia na pol ani w pionie ani w poziomie zawsze trzymaj sie zasad podzialu a co do portretow jak dla mnie za ciemne i za dorzy balagan z tylu w kadrze .....
a co powiesz na to ,oczywiscie usune jesli sobie nie zyczysz
Ostatnio edytowane przez judasz ; 22.06.10 o 14:36
Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
pozdrawiam reszte !
http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk
Mnie akurat podobają się fotki dzieci, być może dla tego że sam jestem rodzicem i często fotografuję swoje pociechy.
Ale jestem również świadomy tego, że największą wartość mają dla mnie dlatego rzadko wystawiam je na forum.
Jeżeli chodzi o zdjęcia dzieci to staraj się je bardziej wyróżniać z tła - dziecko ostre tło niewyraźne. Przy takim fajnym modelu będziesz miał na pewno okazję poćwiczyć. Jest to kwestia odpowiedniego oświetlenia i zastosowania odpowiedniej głębi ostrości.
Krajobrazy bardzo mi się podobają. Mam takie same uwagi jak igorra i judasz:
- prostuj horyzont
- eliminuj zbędne szczegóły.
Pozdrawiam
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
czy mi się wydaje czy na tym ostatnim zdjęciu na niebie widać jakąś tłustą plamę? obiektyw był brudny?
Olympus[*] 2006-2010 http://www.gabisia.com
Dzięki za cenne uwagi. Jeszcze dwie fotki do komentowania.
Pierwsze zdjęcie bocianów całkiem fajnena drugim światło troszke gorsze chyba
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Jak mialbym wybrac to pierwsza fotka podoba sie najbardziej.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO