Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Parkingowo ;)

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Ja rozumiem, że zdjęcia na potrzeby Allegro czy innego automoto? Bo chyba nie po to, żeby sobie trochę polansować na NK? Nie rozumiem po co ludzie fotografują swoje auta.... Jeszcze rozumiem w celach dokumentalnych, ale chwalić się tym w necie?
    Ja nie rozumiem po co ludzie fotografują Chiny i chińczyków. Pochwalić się na NK że tam byli? A może że są wyżsi (w większości) od nich?

Ludzie fotografują swoje auta, chomiki, kwiatki, gacie na sznurku i co tylko dlatego, że to lubią.

Co do zdjęć to wg mnie szyby mogłyby być zamknięte. Więcej odbić w nich by chyba dodało smaczku. Przy jasnym samochodzie dają po oczach przepały bo trochę zlewa się z autem. Ale ogólnie jak dla mnie źle nie jest
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Robak, kościół i inne rzeczy raczej nie są moje. Nie rozumiem po co fotografować prywatne rzeczy i to upubliczniać. Ale jak na potrzeby aukcji to ok.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez m_kola Zobacz posta
    Ja nie rozumiem po co ludzie fotografują Chiny i chińczyków. Pochwalić się na NK że tam byli? A może że są wyżsi (w większości) od nich?

Ludzie fotografują swoje auta, chomiki, kwiatki, gacie na sznurku i co tylko dlatego, że to lubią.

Co do zdjęć to wg mnie szyby mogłyby być zamknięte. Więcej odbić w nich by chyba dodało smaczku. Przy jasnym samochodzie dają po oczach przepały bo trochę zlewa się z autem. Ale ogólnie jak dla mnie źle nie jest
    Proszę bez prywatnych wycieczek. Bo jak widzisz chodziło mi o coś innego. O upublicznianie swojego prywatnego życia na forum. Ja nie pokazywałem "siebie w CHinach", a Chiny jako takie. Być w Chinach to w dzisiejszych czasach żadne osiągnięcie, wsiadasz w samolot i jutro jesteś na Placu Tienanmen, nawet nie kosztuje to więcej niż jedno Zuiko.
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 21.06.10 o 14:20 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    ...
    Proszę bez prywatnych wycieczek. Bo jak widzisz chodziło mi o coś innego. O upublicznianie swojego prywatnego życia na forum. Ja nie pokazywałem "siebie w CHinach", a Chiny jako takie. Być w Chinach to w dzisiejszych czasach żadne osiągnięcie, wsiadasz w samolot i jutro jesteś na Placu Tienanmen, nawet nie kosztuje to więcej niż jedno Zuiko.
    W żadnym wypadku nie miałem w zamyśle prywatnych wycieczek. Jeśli tak to odebrałeś to przepraszam.
    Napisałem o Chinach bo pisałem do Ciebie i to miałeś w stopce. Podałem to jako przykład.
    Miałem na myśli, że czasem fotografia nie musi nieść wielkiego przesłania. Czasem (wg mnie) wystarczy jeśli będzie estetyczna lub pokazywała coś estetycznego. I tak jest w tym wypadku - przynajmniej dla mnie.
    Myślę, że nawet jeśli zdjęcia nie były na potrzeby Allegro to nie ma się czego wstydzić. Jest jeden user u nas którego "zboczeniem" jest fotografia zegarków. Świetnie mu to wychodzi i fajnie, że to robi.
    Reasumując - pobawmy się czasem fotografią a nie pochodźmy do tego jakby życie zależało od tego co na zdjęciu się znajduje.
    Jeszcze raz przepraszam jeśli Cię uraziłem. Nie miałem takiego zamiaru.

P.S. Apropos Chin. Dla mnie to na razie niedoścignione marzenie. Ale kiedyś je zrealizuję jak mi syn podrośnie

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Tak sobie teraz myślę, że tłumaczenie się dlaczego zrobiłem zdjęcia auta a nie kościoła czy kwiatka jest głupie i chyba nie powinno mieć miejsca.
    Pomińmy ten temat proszę.
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    Tak sobie teraz myślę, że tłumaczenie się dlaczego zrobiłem zdjęcia auta a nie kościoła czy kwiatka jest głupie i chyba nie powinno mieć miejsca.
    Pomińmy ten temat proszę.
    I to właśnie miałem na myśli. I sorki za rozwalanie wątku (nieumyślne).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    No to wracając do meritum, na potrzeby Allegro dobre foty, choć brak światła z góry trochę psuje ocenę karoserii, czy nie ma rys itp. Lepiej chyba takie zdjęcia wykonać w jednolicie oświetlonej scenerii. Jeżeli fotki mają mieć jeszcze inne walory, to ja ich tu nie dostrzegam. Powiem tak, dobre foty dokumentacyjne.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Zdjęcia nie powalają, napiszę więcej - nie podobają mi się. Ot stoi auto na parkingu i tyle. O ile kadry nie są złe to już światło, tło, wykonanie nie przemawiają do mnie. Za grizzem - niewiele po jasnej optyce w takiej fotografii, raczej (pseudo)hdr by się sprawdził, a więc statyw, pewnie kilkukrotne naświetlanie jednej klatki i specyficzna obróbka.
    Swego czasu, może rok temu albo więcej na pl.rec.foto.cyfrowej była ciekawa dyskusja na temat fotografowania samochodów. Człowiek podał linki sfotografowanych samochodów jednego ze sprzedawców z Allegro i zapytał jak osiągnąć takie efekty. Polecam ową dyskusję, chociaż zapewne linki już nie są aktualne, ale może ów sprzedawca ciągle działa. Pamiętam tamte zdjęcia - robiły wrażenie, cieszyły oko, kadry były starannie dobrane, kolory piękne, samochody dobrze się prezentowały, również wewnątrz, przy czym nie były to nachalne HDRy rażące sztucznością.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jako, że czuję się niejako wywołany do odpowiedzi, to dorzucę dwa słowa od siebie...

Podstawowa sprawa to dbanie o tło - w takie fotografii trzeba na to zwracać szczególna uwagę i nie tylko chodzi o to, żeby było w miarę czyste (tutaj często jakieś inne "kawałki" samochodów i ludzie) ale tez o zagranie tłem pod względem kompozycyjnym.

Kolejna sprawa to drzwi i szyby - raczej zamykamy chyba, że chcemy pokazać wnętrze, ale to wtedy raczej zblizenie a nie samochód na cały kadr i otwarte drzwi. No chyba, że mamy Lambo czy Gullwinga - wtedy otwarcie drzwi ma zdecydowany sens...

No i ostatnia sprawa - na Twoich zdjęciach samochód nie wygląda "sexy" i oczywiście nie każdy samochód jest dziełem sztuki designerskiej i ma przepiękną linię ale trzeba starać się uzyskać kadry w których samochód wygląda najkorzystniej. Często pomaga zejście do perspektywy kucającego człowieka tak jak u Ciebie na #4 - od razu lepiej tylko jeszcze kadr strasznie centralny... Przy tym zdjęciu aż prosi się zastosować ujęcie bardziej standardowe, w którym widać więcej przodu niż boku (czasem nazywają je 70/30, bo niby w takich proporcjach powinny pozostawać przód do boku - chyba, że coś pokręciłem ;P)

Reszta kwestii odnośnie doświetlenia, kilku ekspozycji, różnych polaryzacji, ciasnych i centralnych kadrów itd. została powiedziana...
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów