Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: jaki balans bieli w lesie?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

jaki balans bieli w lesie?

Witam forumowiczów!
    Niedawno robiłem portrety w lesie w słoneczny dzień. Las był mocno nasłoneczniony z góry - ale zdjęcia robiłem w cieniach po drzewami liściastym. Automatyczny balans bieli nie dał rady przy takim świetle. Kolor skory wpada wyraźnie w zieleń. Oczywiście zdaję sobie sprawę z możliwości manewrowania w RAW, ale chciałem spytać, czy ktoś może ma pozytywne doświadczenia w doborze WB (jednym z dedykowanych trybów WB) lub konkretną temperaturą barwową, którą dobrze jest ustawić, aby od razy w jpg uzyskać dobry efekt koloru skóry. Piszę o korpusie e-30, choć podobnie może być w innych e-xxx.

Bedę wdzięczny za uwagi
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Tylko RAW i zmudna praca.Zaden automat sie nie sprawdzi.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Lasu standardowymi ustawieniami nie przeskoczysz. Zbyt warunki się zmieniają.

AWB i liczyć, na to, ze jakoś trafi. Jak nie trafi, to poprawka w RAW.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Podepnę się i zapytam bardziej doświadczonych kolegów, czy to nie jest właściwe, że skóra w słonecznym lesie jest zielonkawa? W końcu w lesie jest zielono i światło padające na człowieka odbijane od i przenikające przez liście daje naturalnie zielonkawy odcień na skórze. To tak jak zdjęcia przy świetle świec powinny być bardziej ciepłe kolorystycznie, tak w lesie zielonkawość (nie zieloność jak u słynnego ogra) chyba jest właściwa. Czy nie tak?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Podejrzewam, że zieleń skóry jest spowodowana odbiciem światła od otoczenia. Należałoby skierować światło bezpośrednio na skórę by rozproszone i przepuszczone przez zielone otoczenie światło nie powodowało przebarwień. Ale to trzeba wykonać na etapie zdjęć. Jeśli robi się to w trakcie obróbki to czeka Cię żmudna praca.

| OlyJedi Awatar Myszata
    Mieszka w
    północ podkarpacia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja ustawiam słoneczny, ale fotografuję dzikie konisko :P...

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A ustawienie Custom WB na białej kartce się nie sprawdzi? Tak teoretyzuję. Chociaż oczywiście bez dwóch zdań warto używać RAW+JPG.
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_kola Zobacz posta
    A ustawienie Custom WB na białej kartce się nie sprawdzi? Tak teoretyzuję. Chociaż oczywiście bez dwóch zdań warto używać RAW+JPG.
    To zależy od sytuacji, jak to jest jednostajne rozproszone światło, to kartka pomoże, ale jak to taki pseudo las (w sensie nie gęsty), to WB po prostu inny jest w cieniu innych w oświetlonych miejscach. Sytucja zupełnie jak w zime ze śniegiem w cieniu.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Wez ze soba pare bialych kartek i poloz je w paru miejscach
    i zrob zdjecie testowe z tymi kartkami.

W programie graficznym otwarty plik RAW mozesz wskazac przy wyskalowaniu WB na te kartki w kadrze
    i ocen na oko jakie kolory sa najblizsze temu co bylo w realu.

Ustaw na stale WB dla kolejnych zdjec ktore robiles po tym testowym.

Jak robisz przez dluzszy czas to trzeba powtarzac
    testowe zdjecia bo temperatura
    barwowa swiatla stopniowo zmienia sie.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta
    Witam forumowiczów!
    Niedawno robiłem portrety w lesie w słoneczny dzień. Las był mocno nasłoneczniony z góry - ale zdjęcia robiłem w cieniach po drzewami liściastym. Automatyczny balans bieli nie dał rady przy takim świetle. Kolor skory wpada wyraźnie w zieleń.
    W E-30 zmiany WB możesz śledzić na podglądzie na żywo. Wówczas przyciskiem korekcji ekspozycji można zmieniać WB z podziałką zdaje się co 200 kelwinów, a więc dokładnie. Ustawiam w ten sposób WB w E-trójce, przy odrobinie wprawy, efekt jest lepszy niż na białą kartkę, bo biała karta (o ile jest naprawdę biała) pozwala na dokładne "techniczne" zdefiniowanie bieli, podczas gdy przy podglądzie na żywo można zrobić to bardziej subiektywnie - tak jak się podoba. Efekt jest naprawdę dobry, pomimo nie najlepszego wyświetlacza w E-3, można się nauczyć sprawnie tym posługiwać. W połączeniu z histogramem na żywo pozwala uzyskać bardzo dobrze naświetlone JPGi.
    W lesie problem jest w tym, że tak naprawdę w jednym kadrze może być światło o bardzo różnych temperaturach barwowych - nie da się tak naświetlić żeby kolory były prawidłowo oddane zarówno w głębokim cieniu, jak i miejscu gdzie padają bezpośrednio promienie słoneczne. Jeszcze jedno - w warunkach o jakich piszesz liście zachowują się jak barwny dyfuzor, stąd zielonkawy odcień na modelce, którego oko w lesie nie widzi bo łatwo się przystosowuje - daje się "oszukać". WB pewnie można ustawić tak, żeby skóra była oddana "prawidłowo", ale zieleń liści może polecieć w dziwną stronę...
    Możesz pokazać jakiś przykładowy leśny portret?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook