Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Problem z ostrościa fotek

darkelf
    Gość
    Raynox jest rewelacyjny ale do kompaktu, używałem go z SP-500. Soczewka to naprawdę strata pieniedzy, nic Ci nie da - lekkie powiększenie, a strata jakości - możesz sobie sam powiększyć softwarowo. Koszt m42 plus przejściówki jest mały, a to daje bardzo duże możliwości. Potem mieszek i jedziesz z prawdziwym makro.

Awatar Brooklyn
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zgodnie z zapowiedzią wrzucam kilka fotek, z których jestem niezadowolony, albo też co do których mam wątpliwości czy są w miarę dobre.
    Rzućcie okiem proszę.

I tak: foto 0,5,6,7 -robione późnym wieczorem lub o zmierzchu lub prawie w nocy (foto7), kiedy słońce już spało, - jak widać ostrość marnawa, nie podobają mi się, co zrobić żeby było lepiej?
    foto 1,2,3,4,8 - czy ostrość w tych jest ok? czy powinno być lepiej? moim zdaniem mogło być lepiej

Wszystkie robione obiektywami kitowymi 14-42 lub 40-150, z ręki i bez obróbek w photoshopie.

Proszę nie oceniać zbytnio wrażeń artystycznych, większość robiona w celach techniczno-poznawczo-badawczych Chociaż, możecie oceniać, to od razu na przyszłość będę wiedział co nie tak zrobiłem.

A co do soczewki makro to spodziewałem się, że coś tak banalnego i taniego nie może za bardzo zastąpić obiektywu. Fakt, myślałem też o m42. Pomyślę, plus soczewki jest taki, że jest tania, więc dużej straty nie będzie jeżeli się nie sprawdzi.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto0.jpg
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	57,2 KB
ID:	39085   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto1.jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	60,5 KB
ID:	39086   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto2.jpg
Wyświetleń:	136
Rozmiar:	147,2 KB
ID:	39087   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto3.jpg
Wyświetleń:	128
Rozmiar:	64,2 KB
ID:	39088  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto4.jpg
Wyświetleń:	137
Rozmiar:	86,8 KB
ID:	39089   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto5.jpg
Wyświetleń:	132
Rozmiar:	65,4 KB
ID:	39090   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto6.jpg
Wyświetleń:	131
Rozmiar:	75,3 KB
ID:	39091   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto7.jpg
Wyświetleń:	130
Rozmiar:	72,5 KB
ID:	39092  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto8.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	63,0 KB
ID:	39093  
    Ostatnio edytowane przez Brooklyn ; 16.09.10 o 21:41

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Większość fotek jest, msz, poruszonych bardziej niż nieostrych. Powinieneś zdecydowanie skrócić czas ekspozycji. Zwiększając czułość i otwierając przysłonę.
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    60-70kb przy boku 800 to stanowczo za malo info we focie.Postaraj sie trzymac aparat prosto,zwieksz wage pliku przy tej wielkosci do co najmniej 300-40kb,bedzie duzo lepiej,a jeszcze jak wyostrzysz odpowiednio po zmniejszeniu to bedziez z kitow zadowolony.Ja na nie nie narzekam
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 16.09.10 o 22:01

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Widzę że twoim największym problemem jest to, że robisz zdjęcia w trybie AUTO, zapoznaj i zaprzyjaźnij się z trybami P,A,S,M, wtedy dopiero będziesz mógł zapanować nad aparatem.

Np. przy pierwszej fotce automat ustawił ci przy ogniskowej 137.0mm czas 1/10s, to niestety trochę za długo i zdjęcie wyszło poruszone.

Co do soczewek makro to do obiektywu 40-150 polecam ci soczewkę Raynox DCR-250, na forum znajdziesz masę świetnych fotek zrobionych takim zestawieniem.
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Soczewka makro to nie za dobre rozwiązanie Lepszy będzie DCR-250

Awatar Brooklyn
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tojfi
    Widzę że twoim największym problemem jest to, że robisz zdjęcia w trybie AUTO, zapoznaj i zaprzyjaźnij się z trybami P,A,S,M, wtedy dopiero będziesz mógł zapanować nad aparatem.
    W żadnym wypadku nie robię w trybie auto. Zazwyczaj robię w trybie P, czasami w A, rzadko S, i bardzo rzadko w M.
    Zdjęcie, o którym mówisz robiłem w trybie P.

Z waszych opinii wychodzi na to, że problem mam z "machaniem" sprzętem, a nie z ustawianiem ostrości. W sumie to dobrze rokuje

A czy któreś zdjęcie jest w miarę dobre? Chodzi mi raczej o techniczną stronę.

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Brooklyn Zobacz posta
    W żadnym wypadku nie robię w trybie auto. Zazwyczaj robię w trybie P, czasami w A, rzadko S, i bardzo rzadko w M.
    Zdjęcie, o którym mówisz robiłem w trybie P.
    Zasugerowałem się EXIFem Ale to pewnie prawidłowy zapis, bo przy P masz jedynie wpływ na ISO i EV i może aparat wyrzuca do Exifu "Program (Automatyczny)"
    Nie wiem ja na P nigdy nie robię

Producent: OLYMPUS IMAGING CORP.
    Model: E-510
    Data wykonania: 2010:09:12 17:06:49
    Długość ogniskowej: 137.0mm
    Przysłona: f/5.5
    Czas ekspozycji: 0.100s (1/10)
    Czułość ISO: 400
    Korekta ekspozycji: +0.70 EV
    Pomiar światła: Matrycowy
    Program ekspozycji: Program (Automatyczny)
    Tryb ekspozycji: Auto Bracketing
    Balans bieli: Ręczny
    Źródło światła: Pochmurnie
    Lampa błyskowa: Nie (Automatyczny)
    Przestrzeń barw: sRGB
    Opis: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cytat Zamieszczone przez Brooklyn Zobacz posta
    Z waszych opinii wychodzi na to, że problem mam z "machaniem" sprzętem, a nie z ustawianiem ostrości. W sumie to dobrze rokuje
    Jak byś podwyższył iso i zmniejszył czas otwarcia migawki było by mniejsze prawdopodobieństwo poruszenia zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Tojfi ; 17.09.10 o 12:23
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podpinam się pod wątek co by nie bałaganić.
    Ostatnio wysłałem wysłużony E-510 do Ok Serwis w Gdańsku w celu wymiany tasiemki magnetycznej przy włączniku aparatu bo ewidentnie była zużyta - przy lekkim dotknięciu przełącznika aparat sam się wyłączał i włączał.
    Ale do rzeczy. Kiedy tylko wrócił zacząłem go sprawdzać i okazało się że faktyczne zostało to naprawione ale AF jest rozregulowany - wcześniej problemów nie miałem. Tak się dzieje ze wszystkimi obiektywami jakie mam - na zdjęciach widać konkretny FF. Problem w tym że wszystko za wyjątkiem
    ZD 12-60 jest po gwarancji a z OK Serwisem nie chce mi się użerać i dodatkowo płacić za przesyłkę. Czy jest możliwe że wysyłając ZD 12-60 który jest na gwarancji razem z body do serwisu Olka regulacja AF w ramach gwarancji obiektywu zostanie uwzględniona? FF w przypadku wszystkich obiektywów jest podobnego kalibru.
    Z góry dzięki za pomoc.
    Zapomniałem dodać, że paradoksalnie problem jest największy na najszerszym kącie na F2,8 żeby było ok muszę przymknąć do F 5,6 - 6,3.
    Ostatnio edytowane przez Tobik ; 10.10.10 o 12:41

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Podpinam się pod wątek co by nie bałaganić.
    Ostatnio wysłałem wysłużony E-510 do Ok Serwis w Gdańsku w celu wymiany tasiemki magnetycznej przy włączniku aparatu bo ewidentnie była zużyta - przy lekkim dotknięciu przełącznika aparat sam się wyłączał i włączał.
    Ale do rzeczy. Kiedy tylko wrócił zacząłem go sprawdzać i okazało się że faktyczne zostało to naprawione ale AF jest rozregulowany - wcześniej problemów nie miałem. Tak się dzieje ze wszystkimi obiektywami jakie mam - na zdjęciach widać konkretny FF. Problem w tym że wszystko za wyjątkiem
    ZD 12-60 jest po gwarancji a z OK Serwisem nie chce mi się użerać i dodatkowo płacić za przesyłkę. Czy jest możliwe że wysyłając ZD 12-60 który jest na gwarancji razem z body do serwisu Olka regulacja AF w ramach gwarancji obiektywu zostanie uwzględniona? FF w przypadku wszystkich obiektywów jest podobnego kalibru.
    Z góry dzięki za pomoc.
    Zapomniałem dodać, że paradoksalnie problem jest największy na najszerszym kącie na F2,8 żeby było ok muszę przymknąć do F 5,6 - 6,3.
    Najlepiej zadzwoń lub napisz maila, wtedy będziesz miał info z pierwszej ręki. Inaczej to gdybanie.

p.