Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 180

Wątek: E3 czy canon 7d?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez and21 Zobacz posta
    15MB canona i 12MB olka ,800 iso f9
    No ale potencjał zeżarł kiepski obiektyw i kosmiczna ogniskowa, przy której wszystko jest rozciapane wskutek fluktuacji powietrza. Jeśli nie zamierzamy używać lepszego obiektywu to owszem, różnicy nie ma.
    To trochę jak ja z penem - nie mam w planach używania czegoś lepszego niż superzoom więc mi silny aa nie przeszkadza.
    Cytat Zamieszczone przez artek Zobacz posta
    Widać, że olek szumi w większym stopniu i jest to kolorowa kaszka
    Kolorowa kaszka jest prościusieńka do usunięcia w sposób praktycznie bezinwazyjny.
    Cytat Zamieszczone przez and21 Zobacz posta
    Janko Muzykant.mówimy o E-3 i7d
    7D pokona olka jeszcze mocniej
    E3 ma według moich obserwacji silniejszy filtr aa od pena, więc i z tego powodu da się pokonać również mocniej.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 2.07.10 o 15:37

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No nie zgodziłby się, że jest tak prościutka do usunięcia. I nie pozostaje to bez wpływu na detale.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    No nie zgodziłby się, że jest tak prościutka do usunięcia. I nie pozostaje to bez wpływu na detale.
    G9, cienie +4EV czyli przypadek beznadziejny, crop, jeden ruch w szopie:
    http://grejt.grejt.pl/temp/odszumianie.png
    Zadowolony?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W tym przypadku, chyba nie ma obawy o utratę detali...bo i tak mało ich tam pozostało Szumy wszystko zniszczyły. Taki rezultat faktycznie, można łatwo osiągnąć, przy wykorzystaniu rozmywania kanałów barwnych w trybie Lab. Albo przy użyciu jakiegoś pluginu do fofotszopki. Ale przyznaj szczerze - czy nie lepszym rozwiązaniem jest, kiedy masz zdjęcie bez gigantycznego szumu, wychodzące bezpośrednio z "puszki"? Bez zbytniej ingerencji w odszumianie, wyostrzanie i poprawę dynamiki oraz barwy. Bo przecież każdy z tych zabiegów, ma negatywny wpływ za jakość zdjęcia. A w przypadku olympusa, taka ingerencja jest często niezbędna.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    W tym przypadku, chyba nie ma obawy o utratę detali...bo i tak mało ich tam pozostało Szumy wszystko zniszczyły. Taki rezultat faktycznie, można łatwo osiągnąć, przy wykorzystaniu rozmywania kanałów barwnych w trybie Lab. Albo przy użyciu jakiegoś pluginu do fofotszopki. Ale przyznaj szczerze - czy nie lepszym rozwiązaniem jest, kiedy masz zdjęcie bez gigantycznego szumu, wychodzące bezpośrednio z "puszki"? Bez zbytniej ingerencji w odszumianie, wyostrzanie i poprawę dynamiki oraz barwy. Bo przecież każdy z tych zabiegów, ma negatywny wpływ za jakość zdjęcia. A w przypadku olympusa, taka ingerencja jest często niezbędna.
    450D akurat znacznie mocniej szumi chromatycznie od np. Pena
    Oczywiście możesz dać zdjęcie chromatycznie zaszumione z detalami - zaręczam Ci, że nic nie zniknie. I tajemnica nie jest w LABie (którego nie używam i uważam go za miejską legendę), a w obniżaniu rozdzielczości chromatycznej (miejscowym bądź globalnym).

No i oczywiście lepiej mieć od razu lepiej, ale czasem też lepiej mieć lepiej gdzie indziej, gdzie szop nie pomoże, a gorzej np. tu. Wolę mieć kolorowe farfocle i zapas ostrości (nie mylić z przykładem powyższym, bo to kompakt)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Coś takiego jak "bezstratne odszumienie" to właśnie "miejska legenda". Tryb Lab jest bardzo użyteczny i pozwala na szybszą i prostszą korekcję niż tryb RGB.
    Co do "zapasu ostrości", to czy akurat E-3 ją zapewni? Hmmm...nie sądzę.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Coś takiego jak "bezstratne odszumienie" to właśnie "miejska legenda".
    Bezstratne dla oka. Jak jpg.
    Tryb Lab jest bardzo użyteczny i pozwala na szybszą i prostszą korekcję niż tryb RGB.
    Ja tam nie widzę niczego, czego w rgb nie da się zrobić równie szybko, a przejście w lab i z powrotem wiąże się ze stratami (teoretycznymi niby, ale jednak). Ale jak kto woli...
    Tak na marginesie, chętnie poznałbym jakąkolwiek wymierną korzyść laba nad rgb, wymierną dla obrazu.
    Co do "zapasu ostrości", to czy akurat E-3 ją zapewni? Hmmm...nie sądzę.
    No ale ja właśnie pisałem odwrotnie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A choćby korekta kolorystyki. Tryb lab pozwala szybciej i prościej, określić czy odwzorowanie poszczególnych barw jest prawidłowe. Wyostrzanie w trybie LAB na kanale Lightness, pozwala zachować, większą liczbę detali. A kanały barwne A i B pozostają nietknięte. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z opinią, że zmiana trybu z RGB na LAB i odwrotnie. Powoduje utratę jakości. No i jeszcze, kto dokonuje obróbki na plikach JPG?! Przecież wiadomo, że to prowadzi do degradacji jakości zdjęcia. Polecam książkę Dana Margulisa, opisuje tam jak można wykorzystać tryb LAB.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    A choćby korekta kolorystyki. Tryb lab pozwala szybciej i prościej, określić czy odwzorowanie poszczególnych barw jest prawidłowe.
    He, a ja naiwny używam oka
    Wyostrzanie w trybie LAB na kanale Lightness, pozwala zachować, większą liczbę detali. A kanały barwne A i B pozostają nietknięte.
    Przetransponujmy: Wyostrzanie w trybie RGB na luminancji pozwala zachować większą liczbę detali. A chrominancja pozostaje nietknięta.
    Jeszcze nigdy nie spotkałem się z opinią, że zmiana trybu z RGB na LAB i odwrotnie. Powoduje utratę jakości.
    No to dziś będziesz miał okazję po raz pierwszy
    Po lewej oryginał rgb, w środku rgb>lab>rgb, po prawej różnica oryginału i pliku po konwersji wymnożona przez szesnaście. Oczywiście można się spierać, że wymnożenie pokazuje, iż straty są niewielkie (bez wymnożenia prawie nie widać), ale nie da się zaprzeczyć, że są. Przy mocno nieliniowych operacjach na późniejszych etapach mogą się pojawić prążki i różne takie artefakty.
    (jeśli ktoś nie za bardzo rozumie - gdyby strat konwersji nie było, ostatni kwadrat byłby zupełnie czarny).
    http://grejt.grejt.pl/temp/lab1.png

Żeby nikt nie mówił, że na ''normalnych'' zdjęciach tego nie ma:
    http://grejt.grejt.pl/temp/lab2.png
    No i jeszcze, kto dokonuje obróbki na plikach JPG?!
    He, he, nie zrozumiałeś mnie zupełnie. Dałem przykład jpg jako technologii, gdzie coś stratnego dla oka może być bezstratne.
    Polecam książkę Dana Margulisa, opisuje tam jak można wykorzystać tryb LAB.
    Nie Ty pierwszy
    Widziałem i częściowo nie zgadzam się. Facet trochę traktuje matematykę jak Pan Samochodzik historię.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Naprawde trzeba miec klapki na oczach by roznicy nie dostrzegac. To sa roznej klasy aparaty.
    --------J
    A ja proponuję Moderatorom wyrzucać bezwzględnie z klubu OC zdecydowanych oponentów sprzętu Olympusa ... Co Oni u nas robią? ... przecież w internecie miejsca nie brakuje...
    ps: Oczywiście nie chodzi mi o normalnych użytkowników innych systemów, a tylko o tych, którzy obrzydzają mi wejście na stronę klubową krytyką systemu 4/3...Ewentualnie należałoby stworzyć wątek: pt: "Nie lubię Olympusa itd" i tylko tam zamieszczać głosy piątej kolumny
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 2.07.10 o 20:09