Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Imatest procedura Stepchar

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Imatest procedura Stepchar

Witam
    chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można wykonać wykres uzależniający procentową wartość szumów od wartości ISO z rozbiciem na kanały RGBY. Czy jest to wykres powstający z wykonywania obliczeń dla każdego zdjęcia osobno z różnym ISO a jeśli tak to który wykres procedury Stepchart programu Imatest to obrazuje i jaką wartość należy uznać za tą właściwą dla danego kanału? Wiem na pewno że robione są obliczenia za pomocą programu Imatest (procedura Stepchar) i że materiałem wejściowym są zdjęcia skali szarości Kodak Q13 wykonywane z różną czułością ISO ale czy z tą samą wartością otworu przysłony i czasem naświetlania?? Czy możliwe jest w tym programie wykonanie wykresu zależności SNR do ilości zebranych elektronów ??

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Jeśli poniższe linki (moim zdaniem problem tylko dla prof.) nie rozwiążą problemu
    http://www.imatest.com/docs/q13.html
    http://www.imatest.com/docs/noise.html
    to pozostanie kontakt bezpośredni z Imatest.
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuje za odpowiedź. Czytałem dokumentacje Imatest chyba ze sto razy ale i tak nie mogę zrozumieć bo chyba jestem za tępy. Chcąc określić poziom sygnału do szumu w poszczególnych polach tablicy testowej Q13 używając procedury Stepchart robię wykres Noise (in pixel; 255 max ) czy S/N (pixel|v|/ noise) czy w ogóle RMS noise (f-stopos)??

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów