tak,zawsze go używam. I złapie dobrą ostrość a potem wychodzi takie tragiczne zdjęcieNie wiem co jest, troche mnie to już męczy, bo z lampą mi często prześwietla. bez lampy jeszcze gorzej i trace całą chęć do robienia fotek
![]()
tak,zawsze go używam. I złapie dobrą ostrość a potem wychodzi takie tragiczne zdjęcieNie wiem co jest, troche mnie to już męczy, bo z lampą mi często prześwietla. bez lampy jeszcze gorzej i trace całą chęć do robienia fotek
![]()
A jaki byl czas i ogniskowa ostatniego zdjecia?
yy nie wiem a jak to sprawdzic:P mowilam jestem laikiem w tej dziedzinie:P
Kliknij prawym przyciskiem myszy na zdjeciu na swoim komputerze, wybierz "Wlasciwosci" a potem "Zaawansowane". Tam znajduje sie EXIF, czyli informacje o zdjeciu - czas, przyslona etc.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
sory że tak sie wtrące ale niechce zaśmiecać forum i zakładac głupiego tematu.
Czy to zdjęcie można nazwać dobrej jakości?
bez lampy :P
Czas naswietlenia- 1/3 sek.
Dl. ogniskowej 6mm
Problem rozwiazany-za dlugi czas naswietlania, wiec zdjecie wyszlo poruszone. Albo skroc czas (np. do 1/10s, to powinnas juz utrzymac bez poruszenia, ale najlepiej to krocej), albo ustaw aparat na statywie. Jesli nie masz statywu, to ustaw aparat np. na ksiazce, czy na czyms innym). Postaw go tak, by byl nieurchomo, wtedy unikniesz poruszen na zdjeciu. Ostatnie zdjecie wyszlo zle, bo bylo poruszone. Jesli unikniesz poruszenia (tak jak pisalem), zdjecie bedzie dobre.Zamieszczone przez margolcia
Pzdr
Te 6mm to jeszcze przelicza sie, tak btwZdjecie z reki pewnie? No to ja stawiam, ze po prostu poruszone... 1/3s to dlugo... Albo po prostu ostrosc Ci uciekla...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Oczywiscie, ze sie przelicaZamieszczone przez dog_master
Inaczej nikt by nie kupowal 7-14, tylko malego komapkta
To okolo 42mm, wiec mysle, ze czas 1/10-1/20 (a najlepiej jeszcze krocej), powinno sie dac utrzymac. Tamto zdjecie jest poruszone moim zdaniem, a czas naswietlania sugeruje, ze tak wlasnie bylo.
Przy 42mm bezpieczny czas to 1/60s.Zamieszczone przez suchar
pozdrawiam
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5