Właśnie doświadczyłem braku wspomagania AF w zewnętrznej lampie FL-50R i FL-36 podłączonej do E-P2. Chodzi mi o podświetlanie czerwonym światłem.
Szukałem w maualu i nic na ten temat nie znalazłem![]()
Właśnie doświadczyłem braku wspomagania AF w zewnętrznej lampie FL-50R i FL-36 podłączonej do E-P2. Chodzi mi o podświetlanie czerwonym światłem.
Szukałem w maualu i nic na ten temat nie znalazłem![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Pytanie do użytkowników E-P2 :
jakie macie ustawienia w puszce tak by wychodziły zacne JPGitzn, np odszumianie, gradacje, wyostrzenie, kolory?
jakie są wasze doświadczenia? Chodzi mi by nie bawić sie z RAW'ami po wakacjach - zdjęcia krajobrazowe i odcień skóry przede wszystkim
Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest Huawei Mate 50 Pro
Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795
Każdy lubi co innego, jeżeli już bazować na jpgach to imho naświetlając RAW + JPG. Trzeba trochę poznać aparat i to nie jest tak, że jedno ustawienie załatwi sprawę. Przy portretach tryb obrazu PORTRAIT jest imho ok, przy założeniu, że WB est dobrze dobrany. W Olympus Viewer 2 ustawienia przy wołaniu rawów są te same jak w aparacie i dadzą mniej więcej ten sam efekt. Poeksperymentuj sobie wołając rawy z różnymi ustawieniami i ustaw po prostu aparat pod to, co się podoba.
No właśnie - każdy lubi co innego, filtr szumu - co najwyżej low, zwykle wyłączony bo budyń robi. Wyostrzanie 0, czasem -1, -2 bo Olek dość mocno ostrzy, czasem aż piszczy. Kolory - PORTAIT (niekoniecznie przy portretach) lub VIVID, kontrast też czasem mniejszy niż domyślny...
Ostatnio edytowane przez Karol ; 29.12.11 o 12:52