Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: co lepsze ? eos 450d czy pentax kx ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

co lepsze ? eos 450d czy pentax kx ?

a moze jeszcze cos innego mi doradzicie.chodzi mi o to z ktorego aparatu bede lepsze zdjecia uzywajac tyrbow manualnych ? powtarzam ze filmy hd nie sa istotne jak dla mnie
    lumix lx3+metz 48 af-1,olympus e410

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Z tego, z którego będzie lepszy fotograf korzystał
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    hehe.a czy olympus pen e-pl1 dorowna pentaxowi ? pod wzgledem jakosci zdjec oczywiscie :P

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez komputerimac Zobacz posta
    hehe.a czy olympus pen e-pl1 dorowna pentaxowi ? pod wzgledem jakosci zdjec oczywiscie :P
    Zależy przy jakiej wielkości wydruku (lub rozdzielczości wyświetlania na ekranie) i ewentualnie od czułości iso w przypadku dużych formatów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    a moze jeszcze cos innego mi doradzicie.chodzi mi o to z ktorego aparatu bede lepsze zdjecia uzywajac tyrbow manualnych ? powtarzam ze filmy hd nie sa istotne jak dla mnie
    Witam !

Canon ma max. 1600 ISO a Pentax 6400 ISO
    Canon ma najkrotszy czas 1/4000 a Pentax 1/6000 s
    Canon wyciaga 3.5 kl/s Pentax 4.7 kl/s
    Canon nie ma stabilizacji w korpusie a Pentax to ma.
    Canon nie ma filmowania a Pentax kreci w HD

Zastanow sie teraz ktory z aparatow da Ci wiecej
    mozliwosci i bedziesz wiedzial co wybrac.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Oczywiście że Canon. Wszak Pentax KX jak wiadomo powszechnie ingeruje w RAW, a tego nie wolno tolerować...

Dobra, a poważnie to sam korpus to dopiero połowa decyzji. Musisz jeszcze do tego dobrać optykę. Canon daje tutaj jak dla mnie ciekawsze możliwości, ale może okazać się że potrzebujesz akurat dokładnie tego co oferuje tylko Pentax.

Dodałbym do rozważenia też Sony A450. Ciekawy aparat (tyle że bez filmów) z matrycą równie dobrą jak kx (albo nawet ciut lepszą). Według mnie z lepszą ofertą optyki.

Generalnie to wybierałbym tak:
    - Canon jeśli planujesz rozbudowywać system i zmieniać body na wyższy model i kupować różne szkła - szczególnie stałki (bo 28 1.8, 50 1.8, 85 1.8, 35 2.0, 100 2.8 macro), ale też zoom 15-85 IS USM i 70-300 IS USM.

- Sony jeśli zadowolisz się body na tym poziomie, ale będziesz zmieniał szkła na lepsze (bo CZ 16-80 i Sony 70-300 G SSM to dla mnie najlepszy zestaw w tym zakresie) i dla starych szkieł Minolty (135 2.8, 100 2.0, 50 1.7, 70-210 4.0)

- Pentax jeśli pozostaniesz przy kitach które Pentax ma najlepsze, oraz dla specyficznych szkieł Pentaxa (limitedy np.)

Pentax i Sony oferują stabilizację w korpusie, przy czym Sony jest według testów znacznie skuteczniejsza.
    Rynek wtórny Canona jest bez porównania większy, praktycznie można od ręki skompletować całość optyki. W Sony trzeba często czekać, polować na szkiełka. Ciekawsza optyka osiąga absurdalne ceny (vide 35 2.0).

I jeszcze jedno, mimo że nie wspominasz o tym. Możliwość przejścia na FF jest często zbyt mocno podkreślana jako zaleta. Wystarczy mieć zestaw szkieł APS-C np: Canony 18-55 + 50-250 + 60 macro i kupując FF Canona i tak musisz zmienić całą optykę, czyli tak jakbyś zmieniał system.

Trochę przydługie mi wyszło, ale może się komuś przyda...
    Zapraszam do albumu i galerii

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    bardzo dziekuje za ta odpowiedż.Bardzo mi pomogła.Ale dzis postanowilem zbierac kase na 500d i dodatkowo kupic dobre szklo po czym 410 sprzedam.A propozycje nad sonym rozwaze,zobacze jak z testami

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    bardzo dziekuje za ta odpowiedż.Bardzo mi pomogła.Ale dzis postanowilem zbierac kase na 500d i dodatkowo kupic dobre szklo po czym 410 sprzedam.A propozycje nad sonym rozwaze,zobacze jak z testami
    Gratuluję. Wybrałeś najbardziej szumiącą wg dpreview.com matrycę obecnie sprzedawaną na rynku.
    Nie dowierzam jak 500d mógł wygrać z k-x ale już wiem,
    dobrze że po pytaniach w kilku postach w dwóch forach w końcu wiesz.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Wybrałeś najbardziej szumiącą wg dpreview.com matrycę obecnie sprzedawaną na rynku.
    To jakaś bzdura...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Nie zauważyłem wcześniej że masz już jakiś aparat. Skoro tak to może warto nie bawić się w półśrodki tylko od razu kupić 550D?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Gratuluję. Wybrałeś najbardziej szumiącą wg dpreview.com matrycę obecnie sprzedawaną na rynku.
    Jakoś nie chce mi się wierzyć że 15MPix CMOS Canona bardziej szumi niż 14MPix CCD Sony.
    Ale to i tak nie ma większego znaczenia. Różnice w jakości obrazowania pomiędzy aparatami APS-C są na tyle małe że dla amatora który nie robi często odbitek większych niż A4 praktycznie nie mają one znaczenia.

Ważniejsze są pozostałe cechy korpusu i systemu.
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 17.06.10 o 09:57 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Zapraszam do albumu i galerii