a moze jeszcze cos innego mi doradzicie.chodzi mi o to z ktorego aparatu bede lepsze zdjecia uzywajac tyrbow manualnych ? powtarzam ze filmy hd nie sa istotne jak dla mnie![]()
a moze jeszcze cos innego mi doradzicie.chodzi mi o to z ktorego aparatu bede lepsze zdjecia uzywajac tyrbow manualnych ? powtarzam ze filmy hd nie sa istotne jak dla mnie![]()
lumix lx3+metz 48 af-1,olympus e410
Z tego, z którego będzie lepszy fotograf korzystał![]()
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
hehe.a czy olympus pen e-pl1 dorowna pentaxowi ? pod wzgledem jakosci zdjec oczywiscie :P
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Witam !
Canon ma max. 1600 ISO a Pentax 6400 ISO
Canon ma najkrotszy czas 1/4000 a Pentax 1/6000 s
Canon wyciaga 3.5 kl/s Pentax 4.7 kl/s
Canon nie ma stabilizacji w korpusie a Pentax to ma.
Canon nie ma filmowania a Pentax kreci w HD
Zastanow sie teraz ktory z aparatow da Ci wiecej
mozliwosci i bedziesz wiedzial co wybrac.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Oczywiście że Canon. Wszak Pentax KX jak wiadomo powszechnie ingeruje w RAW, a tego nie wolno tolerować...
Dobra, a poważnie to sam korpus to dopiero połowa decyzji. Musisz jeszcze do tego dobrać optykę. Canon daje tutaj jak dla mnie ciekawsze możliwości, ale może okazać się że potrzebujesz akurat dokładnie tego co oferuje tylko Pentax.
Dodałbym do rozważenia też Sony A450. Ciekawy aparat (tyle że bez filmów) z matrycą równie dobrą jak kx (albo nawet ciut lepszą). Według mnie z lepszą ofertą optyki.
Generalnie to wybierałbym tak:
- Canon jeśli planujesz rozbudowywać system i zmieniać body na wyższy model i kupować różne szkła - szczególnie stałki (bo 28 1.8, 50 1.8, 85 1.8, 35 2.0, 100 2.8 macro), ale też zoom 15-85 IS USM i 70-300 IS USM.
- Sony jeśli zadowolisz się body na tym poziomie, ale będziesz zmieniał szkła na lepsze (bo CZ 16-80 i Sony 70-300 G SSM to dla mnie najlepszy zestaw w tym zakresie) i dla starych szkieł Minolty (135 2.8, 100 2.0, 50 1.7, 70-210 4.0)
- Pentax jeśli pozostaniesz przy kitach które Pentax ma najlepsze, oraz dla specyficznych szkieł Pentaxa (limitedy np.)
Pentax i Sony oferują stabilizację w korpusie, przy czym Sony jest według testów znacznie skuteczniejsza.
Rynek wtórny Canona jest bez porównania większy, praktycznie można od ręki skompletować całość optyki. W Sony trzeba często czekać, polować na szkiełka. Ciekawsza optyka osiąga absurdalne ceny (vide 35 2.0).
I jeszcze jedno, mimo że nie wspominasz o tym. Możliwość przejścia na FF jest często zbyt mocno podkreślana jako zaleta. Wystarczy mieć zestaw szkieł APS-C np: Canony 18-55 + 50-250 + 60 macro i kupując FF Canona i tak musisz zmienić całą optykę, czyli tak jakbyś zmieniał system.
Trochę przydługie mi wyszło, ale może się komuś przyda...
bardzo dziekuje za ta odpowiedż.Bardzo mi pomogła.Ale dzis postanowilem zbierac kase na 500d i dodatkowo kupic dobre szklo po czym 410 sprzedam.A propozycje nad sonym rozwaze,zobacze jak z testami
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nie zauważyłem wcześniej że masz już jakiś aparat. Skoro tak to może warto nie bawić się w półśrodki tylko od razu kupić 550D?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jakoś nie chce mi się wierzyć że 15MPix CMOS Canona bardziej szumi niż 14MPix CCD Sony.
Ale to i tak nie ma większego znaczenia. Różnice w jakości obrazowania pomiędzy aparatami APS-C są na tyle małe że dla amatora który nie robi często odbitek większych niż A4 praktycznie nie mają one znaczenia.
Ważniejsze są pozostałe cechy korpusu i systemu.