36 bardzo fajna
36 bardzo fajna
Xz 1
41.Trudno ustrzelić emocje; tutaj mały wciska standardowy kit dziewczynie, ona chyba nie łyka, niestety ustrzelone sekundę za późno
.
42.Fajniej by wyglądało gdyby pies był w granicach ostrości ale już tego nie poprawię, pies wyszedł plastikowo. Bawiłem się z maską wyostrzającą, podstawowo 85/1/4 i niepotrzebnie zrobiłem to ponownie na lightness canal. Muszę się nauczyć jaki format i rozmiar fotografii wybierać w procesie zanim się wezmę za wyostrzanie. Inaczej to potem wygląda na papierze inaczej z labu a jeszcze inaczej w internetowej galerii.
E-30, 5d MkII, Nj1
Witam !
Foty sa ok... ale strasznie wyglancowane.
Mam wrazenie, ze robiles je kompaktem za 300 zl.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Co masz na myśli pisząc "wyglancowane"? Daj jakies rady co robie źle, jakies sugestie?
E-30, 5d MkII, Nj1
Witam !
Mam na mysli, ze zdjecia sa nienaturalne oddane. Wygladaja plastikowo i ciapowato.
Sproboj w GIMP-ie przeskalowac (lanczos) zdjecie z aparatu 4000x3000 na 8000x6000 i wyostrzyc to na 85 a pozniej
(lanczos) zmniejszyc do... 1280x960
Stopien wyostrzenia 85 mozna zmniejszac 80, 75, 70, 60. Ustal na ile bedzie ok.
Ostatnio wyprodukowalem portable GIMP 2.8.0 z moimi dodatkami i moge Ci podeslac calosc
na e-mail.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 21.05.12 o 02:16
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Dziekuje, jak mozesz to wyslij. Nie znam się na gimpie, chętnie się nauczę. Zmniejszam w ps ( opcja best for reduction) a potem wyostrzam maską unsharp, po kosmetyce. Mogę wysłać ci na mail np ostatnie zdjecie i pokazesz mi jak to wyjdzie w gmp?
E-30, 5d MkII, Nj1
A pokażcie to w wątku - też chcemy widzieć
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jeśli Darek się zgodzi na mały tutorial to użyczam materiał do obróbki. Cenię sobie bardzo wasze rady. Metoda o ktorej napisałeś wydaje mi się całkiem nowa. To szkło do łatwych nie należy, focus na testowym wydruku wychodzi w punkt przy odleglosci ok 30 cm ale w terenie to wyglada roznie i mam wrazenie ze im wieksza odleglosc od obiektu tym wiekszy ff. Jpg z puszki ma ponad 5000 na dluzszym boku, na ile mam go przeskalowac?
E-30, 5d MkII, Nj1