Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 154

Wątek: Troche Norwegii i nie tylko...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar chimol
    Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Fajne widoczki. Szkoda, że niewyostrzone. I jeszcze jedna uwaga. jak fotografujesz dziewczynę na tle tak pięknych widoków, to może niech podejdzie bliżej, bo teraz to mogę mówić, że to moja żona jest na zdjęciu.

| OlyJedi Awatar robasss
    Mieszka w
    deszczowa Szkocja
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja tam jestem ciekawy tych rejonów i będę tu zaglądał częściej Jeśli chodzi o foty to na pewno filterek połówkowy się przyda do widoczków albo polar. Zdjęcia z kobieta czy ludźmi faktycznie do rodzinnych albumów no chyba ze chcesz podkreślić wielkość skal urwisk czy fiordów. Dobrze jest tez przy widokach zwracać uwagę na prosty horyzont.
    pozdrawiam robasss

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Igorra
    Mieszka w
    k. Krakowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Bardzo ciekawy wątek, będę śledzić
    "Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziekuje.
    1. Pilnowac horyzontu,
    2. ludziki do albumu,
    3. Wyostrzac po resamplingu,

Filtr polowkowy mam, polar tez ale z niebem dla Olka zawsze sa problemy bo rozpietosc tonalna nie pozwala uchwycic slonca np, albo odcieni chmur. Jesli sa jakies zasady w tej stajni to chetnie poczytam jak to przelknac.

Moja bolaczka poza brakiem talentu to brak szkla do widokow bo 14-42 jest marne jak sloik po powidlach, nie wiem czy 14-54 bedzie lepsze czy sie nie pchac w nie i od razu brac 12-60 swd, moze jeszcze cos innego, prosze o rade.

Jeszcze jedno zdjecie(7). Odnosnie tego i jemu podobnych to co mam zrobic jesli nie sposob wyprostowac horyzont? Drzewa sa w pionie, gdy to rusze beda lecialy na lewo...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RH120296a.jpg
Wyświetleń:	130
Rozmiar:	328,2 KB
ID:	35080  
    Ostatnio edytowane przez ConradDS ; 15.06.10 o 22:12

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Może się mylę ale i horyzont prosto i drzewa w pionie (mniej więcej - na szybko robione).
    Czym obrabiasz?
    W PS przy narzędziu "kadrowanie" masz coś takiego jak perspektywa dzięki czemu można dość dokładnie (a w przypadku niektórych wręcz idealnie) wyprostować prawie wszystko.

A co do szkła - jest parę osób na forum, które 14-42 robią rewelacyjne fotki więc mówienie, że to słoik jest przesadą. Wpierw trochę techniki - potem sprzęt (choć 14-54 to rewelacyjne szkiełko i polecam serdecznie - brakuje mi go trochę po zmianie systemu).
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RH120296a.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	313,4 KB
ID:	35081  
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ConradDS Zobacz posta
    Dziekuje.

2. ludziki do albumu,

Jeszcze jedno zdjecie(7). Odnosnie tego i jemu podobnych to co mam zrobic jesli nie sposob wyprostowac horyzont? Drzewa sa w pionie, gdy to rusze beda lecialy na lewo...
    Chyba mnie źle zrozumiałeś. Nie wiem co to za dziewczyna jest na tym zdjęciu, ale dla samego zdjęcia nic ona nie wnosi. Coś tam sobie robi, nie widać jej reakcji, twarzy, przeszkadza w odbiorze krajobrazu.
    Pierwsza fotka - dla mnie ok. Facet stoi tyłem, widać ogrom przestrzeni, podziwia. Fajne. Drugie ok- choć gość za ciemny, ale trzecie? - nie rozumiem dziewczyny, znaczy po co jest na fotce. Bo do albumu sie nie nadaje gdzyż jest za daleko, a jako krajobraz - dziewczyna niepotrzebna.

Co do siódemki, to dla mnie jest prosta. Nie wiem co chcesz w niej prostować

A filtry stosuj bo ja nie wiem o co Ci chodzi z tą rozpiętością tonalną. Może inni forumowicze zrozumieli.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    1. Chimol - Dziekuje za wskazowki odnosnie osob, wiem ze w tych przypadkach nic nie wnosza, zrozumialem, czasami walcze z pierdolami a przepuszczam takie rzeczy... Musze sobie to zakodowac, jeszcze raz dzieki.
    Co do rozpietosci tonalnej oly...Moj brat kupil jakis czas temu Nikona d300 z 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR. Robilismy kilka wypadow razem dla porownania i kolorystyka nieba(a rozpietosc barw na niebosklonie czesto jest bajeczna wieczorami tu gdzie mieszkam) oraz odbic na powierzchni wody jest nie do porownania, jesli to nie pieta achillesowa olego to powiedz mi o co chodzi, ja jestem tylko pstrykaczem, nie znam sie tak na sprzecie.

2.NightCrawler - dziekuje za sugestie odnosnie perspektywy, nie wiem czemu o tym nie myslalem do tej pory, bardzo wazna rada(jesli mozna na forum dodawac wam pkt do reputacji to napewno dodam). obiecuje ze juz nie bedzie mydla, nie wiem jak z powidlem .
    Co do szkla... Wiem ze z odpowiednia wiedza mozna zrobic cuda nawet sloikiem i nie twierdze ze to szklo jest z gruntu zle, ale mi nie lezy. Jesli kogos tym urazilem to przepraszam.

Gdy sie rozgladalem za 14-54 kupilem okazyjnie e-30 i teraz juz nie wiem czy dokupic mu 12-60 czy jednak 14-54. Czytalem na forum i sa rozne opinie. Chetnie poznam wasze zdanie na ten temat, do makro mam 50mm f/2, brakuje mi czegos szerokiego.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sory ze nie na temat, ale zaszokowales mnie ostatnia wypowiedzia, nie wnikam tam w twoje finanse i takie tamy bo mnie to nie obchodzi ale zastanow sie czy 12-60 na sam poczatek i jeszcze jak sam powiedziales dla zwyklego pstrykacza to nie przesada? Wiesz ogolnie robta co chceta ale to juz lepiej dokup do 14-42 cos dluzszego/szerszego albo nawet to 14-54 bo to zacne szklo.
    Moim zdaniem zestaw e30 + 12-60 to troche przesada dla pstrykacza (moze by tak 14-54 + 50-200?)

A co do fot... Dzialaj dalej, nikt nie mowil ze poczatki beda latwe Zwlaszcza ze masz odpowiednie warunki do rozwijania pasji... (ladne widoczki, fajny sprzecik)
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    D300 to zacna maszynka, bawiłem się u jednego z klubowiczów i kolorystyka zdjęć mnie również zaskoczyła, ale wszystko można sobie w puszcze poustawiać. W e-30 na pewno można zrobić wiele aby podbić kolory. Do tego dochodzą filtry artystyczne.
    A co do filtrów, to radzę je stosować, zwłaszcza polaryzacyjny i szarą połówkę. Efekty sa nieziemskie https://forum.olympusclub.pl/showthr...ighlight=filtr Tutaj jest materiał napisany przez dobasa. Poczytaj poszukaj, a zobaczysz, że znajdziesz odpowiedzi jak zrobić zdjęcia w większej rozpiętości tonalnej.
    Dochodzi jeszcze HDR i DRI. O tym też możesz poczytać
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kupilem Cokin system, ramke i dwa filtry polowkowe 121L i M i gwiazdkowy. Polaryzacyjny mam kolowy hama. Nie wiem tylko czy mozna stosowac cokin na polar czy bede go musial odkrecac za kazdym razem zanim domrece ramke do szkla. :/ ?