Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 154

Wątek: Troche Norwegii i nie tylko...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar chimol
    Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    też nie wiem, ale jaki problem spróbować Jeśli nie będzie nachodził trzeba będzie sie przyzwyczaić do odkręcania polarka.
    Też mam cokina z holderem przy kolejnym wyjeździe w góry często go będę używał.
    Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    pisklaki
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rh5psir.jpg
Wyświetleń:	109
Rozmiar:	549,5 KB
ID:	35224   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rh1psir.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	885,4 KB
ID:	35225   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rh4psir.jpg
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	786,1 KB
ID:	35226  

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ConradDS Zobacz posta
    pisklaki
    a tu się kłania kadrowanie, wszystkie pisklaki w centrum kadru. Choć pisklaki fajne i jako dokumentacyjne mogą być.
    Nawiążę do poprzednich zdjęć. Za kolegami - ta dziewczyna niepotrzebnie plącze się w kadrze, a krajobrazy tak piękne, że tylko je zepsuła.
    Jeśli mogę doradzić: zrób jej zdjęcie jak oblewa ją fala morska, albo jak stoi pod wodospadem z roześmianą buzią - będzie piękne zdjęcie do rodzinnego albumu, ale widoków nie kalaj ludźmi. Szkoda po prostu. No... może za jednym wyjątkiem - góry, pasterz, psy, owce..
    Pozdrawiam i dawaj więcej, warto tu zaglądać.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Troszke ostrosc zgubiles na pierwszym i drugim, na pierwszym jest na scianie a na drugim na poszczegolnych zdzblach trawy, nie bede powtarzal przedmowcy co do kadrowania, musisz taki nabyc nawyk co do kadru.

Pozdrowka
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Co do rozpietosci tonalnej oly...Moj brat kupil jakis czas temu Nikona d300 z 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR. Robilismy kilka wypadow razem dla porownania i kolorystyka nieba(a rozpietosc barw na niebosklonie czesto jest bajeczna wieczorami tu gdzie mieszkam) oraz odbic na powierzchni wody jest nie do porownania, jesli to nie pieta achillesowa olego to powiedz mi o co chodzi, ja jestem tylko pstrykaczem, nie znam sie tak na sprzecie.
    O, to mnie ostatnio ciekawi, czy mógłbyś zrobić małego offtopa i zamieścić tutaj ze 2, 3 porównania zdjęć d300 i e30?

Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziekuje. Wiem ze centralne, moja wina i matka atakowala z lotu wiec rozumiecie... W srodkowym za mala GO zapewne bo jedno piskle bylo z 10cm od drugiego w lini prostej od obiektywu, zle miejsce wybralem. Dwa pozostale zrobila ta pani co widoki psuje... Prosi zeby was wszystkich serdecznie pozdrowic

Bodzip:
    1. Problem polega na tym ze niezbyt wiem jak z reki ustrzelic zwierzaka ktory sie wierci gdy w stopce fl36r ladujaca sie miedzy blyskami jak vista na Duronie. Poza tym nie rozumiem tej lampy. <nie wiem jak jej uzywac gdy pstrykam zwierzyne bo przeswietla oczy i cale foto jest do smieci, tryb na czerwone jest dobry na pozowane bo sarny i renifery uciekaja po pierwszym blysku :/. Stawiam ze cos robie nie tak, ale jeszcze nie doszedlem co. Przydalo by sie 55-200 albo 50-500 sigmy... widzialem u jednego z was swietne zdjecia orlow. Gratuluje, podziwiam.

2. Obiecuje wiecej widokow, za dwa tygodnie jade do kraju a mam do przejechania 2tys km wiec jakis maly rep napewno zloze do pokazania wam tutaj.

Czaroz:

Wiem o problemie z ostroscia... Te zdjecia sa z E-510, od pewnego czasu af nie trafia w pkt(czytaj - myli sie) to dziadek, ma juz 60tys klapniec. Nie wiem tylko dlaczego nie myli sie przy 50/f2... A moze tylko mniej dostrzegalnie.

Pietrucha:

Jak najbardziej moge, ale na przelomie lipiec/sierpien. Wtedy bede mial oba aparaty pod reka. Zeby test byl uzyteczny poprosze o jakas specyfikacje co i jak ma byc ustawione, jakie zdjecia etc. Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie Obiecuje popelnic :P

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Pietrucha:
    Jak najbardziej moge, ale na przelomie lipiec/sierpien. Wtedy bede mial oba aparaty pod reka. Zeby test byl uzyteczny poprosze o jakas specyfikacje co i jak ma byc ustawione, jakie zdjecia etc. Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie Obiecuje popelnic :P
    Znakomicie! Może warto otworzyć nowy wątek na ten temat. Napisz proszę w nim jakie sprzęty na przełomie lip/sie będziesz posiadać, a myślę, że pomysłów na testy trochę się znajdzie Ogólnie na pewno chodzi o RAWy, tę samą (w miarę możliwości podobną) ekspozycję. Co do obiektów, które będą testowane warto się zastanowić właśnie w osobnym wątku, żeby nie wychodzić poza temat tutejszych Twoich zdjęć Dzięki!

Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Stoi pod domem sasiada, az sie prosi ale zupelnie nie mam pomyslu. Wanilia ma gdzies fajne zdjecie starego auta. Moze ktos cos doradzi? Myslalem zeby go zabrac na wystep skalny laweta i posadzic dwa szkielety wpatrujace sie w zachodzace slonce... Wiem fantazja mnie ponosi a koszt imprezy przerasta. Jak ktos ma pomysl to zapraszam

Co do testu, moge zalozyc nowy watek ale prosze o podpowiedz gdzie on sie ma znalezc, tam bedziemy o reszcie rozmawiac.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fusedir.jpg
Wyświetleń:	135
Rozmiar:	466,1 KB
ID:	35235  
    Ostatnio edytowane przez ConradDS ; 20.06.10 o 01:33

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar chimol
    Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Bodzip:
    1. Problem polega na tym ze niezbyt wiem jak z reki ustrzelic zwierzaka ktory sie wierci gdy w stopce fl36r ladujaca sie miedzy blyskami jak vista na Duronie. Poza tym nie rozumiem tej lampy. <nie wiem jak jej uzywac gdy pstrykam zwierzyne bo przeswietla oczy i cale foto jest do smieci, tryb na czerwone jest dobry na pozowane bo sarny i renifery uciekaja po pierwszym blysku :/. Stawiam ze cos robie nie tak, ale jeszcze nie doszedlem co. Przydalo by sie 55-200 albo 50-500 sigmy... widzialem u jednego z was swietne zdjecia orlow. Gratuluje, podziwiam.
    Z ręki zwierzaka można ustrzelić przy krótkim czasie migawki. Nie możesz mieć zbyt długiego czasu bo poruszające się zwierzę będzie rozmazane albo zdjecie bedzie poruszone. Czyli dobre światełko <naturalne> i krótki czas.
    Nie wiesz jak używać lampy przy fotografii zwierząt? Ja nie używam lapmy do fotografii zwierząt. Co to za pomysł żeby sarnom czy reniferom walić fleszem po oczach? Te świetne zdjęcia orłów, które widziałeś na pewno były robione bez lampy.
    Pozdrawiam serdecznie.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co do ostrosci to nie puszka, nie obiektyw tylko ewidentnie jest ustawione w zupelnie inny punkt ostrosc, MOZE masz racje, moze to byc BF/FF ale watpie bo na jednym z tych zdjec ostrosc byla normalna (czyt. dobra)

Nie czepialbym sie jakbys robil zdjecia zwierzakom analogiem, brak doswiadczenia by to tlumaczyl, ale jak masz AF to tylko klikac i strzelac.

Widoczki ci ewidentnie lepiej wychodza...
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150