Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 154

Wątek: Troche Norwegii i nie tylko...

| OlyJedi Awatar Subtelly
    Mieszka w
    Radomsko
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Łaaał! 36 jest cudowne! Świetna praca, naprawdę! Genialna tonacja, kadr i moment!! : )) Oby więcej takich!
    Pozdrawiam : )
    Olympus E-400. 17-latka z zamiłowaniem do fotografii.
    Mój wątek
    Zapraszam!!! : )))

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie mam ostatnio pomysłu na zdjęcia. Swiatło jest dobre tylko rano albo wieczorem, w obu przypadkach jestem w pracy , czekam na zestaw oświetlenia, może pobawie się w studyjne . Narazie poznaje nową zabawkę, kupiłem bamboo tablet. Nie łatwo się przestawić z myszy na piórko.
    Mam pytanie do znawców. Zimowe widoki wychodzą mi zbyt plastikowe, nie wiem skąd ten efekt, patrzę na zdjęcia z gór w necie, czyste i ostre jak brzytwa, moze za odlegle wybieram obiekty, nie wiem. Czas sie wybrac na deskę puki snieg jest. Moze wtedy coś lepszego ustrzelę.
    37.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2100404sma.jpg
Wyświetleń:	98
Rozmiar:	506,3 KB
ID:	43066  
    Ostatnio edytowane przez ConradDS ; 11.02.11 o 15:01

Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Chyba muszę ustrzelić jakąś sowę żeby ktoś zabłądził czasem do mojego wątku . Zbudowałem tej zimy dwa fajne karmniki żeby popstrykać ptaki. Zabrakło tylko pieniędzy na obiektyw, karmniki stoją 4m za oknem. Chyba że kupię coś manualnego. Sprzedałem starszy zd40-150 na rzecz 14-54II i teraz brakuje mi tele(jak miałem to lezał w torbie niepotrzebny).
    Następne zimowe, zachodzące słońce ładnie maluje na tej szerokości. Nie jestem zadowolony z rozdzielczości moich zdjęć ale może to tylko moje widzimisie. Podobno w niskich temperaturacz jest mniej szumow, u mnie mniej jest na letnich fotach :}.
    38.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2100433aa.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	819,9 KB
ID:	43078  

| OlyJedi Awatar Subtelly
    Mieszka w
    Radomsko
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To może ja coś napiszę : ) B. udane te dwa ost. pejzaże : ) Ładne kadry, udane światło...jest naprawdę db : ) Ze wskazaniem na drugi, gdzie b. podoba mi się kadrowanie i urocza tonacja : )
    Pozdrawiam : )
    Olympus E-400. 17-latka z zamiłowaniem do fotografii.
    Mój wątek
    Zapraszam!!! : )))

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Trzeba pisac jak sie we watku patrzy na fotki??
    Skoro tak,to moze pobaw sie mniejszym nasyceniem,wyciagnij szczegoly innym wyostrzaniem.
    Moze wte strone??

Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ano nie trzeba ale miło jest i ciekawie i pouczająco jak sie we watku patrzy na fotki swoje a tam Mirki radzą w którą stronę popróbować.
    Z nasyceniem to taka sprawa że mam dwa monitory którym nie pomaga kalibracja, jeden zimny drugi przesycony, postaram się.

Co do rozdzielczości i metody wyostrzania, staram się nie ostrzyć przed zmniejszeniem. W Psie wybieram Image/Alt+Ctrl+I wybieram rozmiar i Bicubic Sharper w trybie Resample. Coś mam grzebać w resolution przy redukcji czy zostawic tak jak jest czyli 240pix/inch? Chyba ze lepiej wybrac inny tryb i dopiero wyostrzyc? Mirek rozwiń myśl.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ConradDS Zobacz posta
    Mirek rozwiń myśl.
    Metod ostrzenia jest tyle co motywow na zdjeciach,trzeba patrzec i probowac.Wysle Ci akcje do PS na obrobke,klawisze funkcyjne przypisze.Tak,ze tylko klikniesz sobie w F9,F5,F6,F10,F12 i zobaczysz efekt.A gdy bedziesz chcial zobaczyc jak to ostrznie wyglada to rozwin akcje i zmieniaj parametry dowolnie.Czy to krajobraz czy portret ona bedzie sobie obszary do mieszania na focie samy znajdowac.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Bardzo podoba mi się wersja Mirka.
    Jest rzeczywiście specjalistą od ostrzenia.
    Szczególnie widzę to na zdjeciach płatków kwiatu- bezkonkurencyjnie.
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Troche Norwegii i nie tylko...

Dawno nie bywałem tutaj, chyba tylko czasem popatrzeć na zdjęcia innych . Przygnały mnie problemy, ze sprzętem , z okiem i z oprogramowaniem. Ale najpierw może coś wrzucę z ostatniej chwili. Mści się na mnie snobistyczne zachcianka, nie nauczyłem się dotąd operować błyskiem więc nabyłem jasne szkło. Przy pełnej klatce ten wybór wydawał się niemalże koniecznością jako że czuję się ogólnie w fotografii bezpośredniej, reportaż, street, portret, ludzie ogólnie. Kontakt z człowiekiem mnie nastraja pozytywnie do życia. Szkło ma problem z celowaniem w punkt, mikroregulacja w sumie jest ale jeszcze nie stawiałem na statyw z planszą żeby dokładnie sprawdzić gdzie jest ostrość, tylko zdjąłem pięć działek i jak na potrzeby internetowej publikacji chyba wystarcza. Maniakiem ostrości zostałem po zakupie pierwszego olka 410. Portrety z 50tki wychodziły bardzo dokładne, z 35mm wręcz chirurgiczne . Teraz cudowna plastyka jasnej stałki raczej nie kompensuje mi braku ostrości. Przesiadka z cropa każe na nowo uczyć się fotografii. Ponawiam pytanie do Mirka o ostrzenie w Psie, proszę Wanilię o kilka rad odnośnie jej portretowych doświadczeń i ogólnie o uwagi. Pozdrawiam.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RUSS2012_52.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	521,0 KB
ID:	63859Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RUSS2012_53.jpg
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	368,8 KB
ID:	63860

Więcej pod https://skydrive.live.com/redir.aspx...DG29Qc6CKXwrRI
    E-30, 5d MkII, Nj1

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Odp: Troche Norwegii i nie tylko...

Przekopalem watek.. 37 podoba mi sie bardzo, to co lubie Z ostatniej wrzutki druga fotka fajna
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO