Zamieszczone przez osiołek
Przymyka. Mam ta sama przejściówkę do Jupitera z sig'a.
Wkręcając pierścień automatycznie naciska on na bolec, który się chowa.
Zamieszczone przez osiołek
Przymyka. Mam ta sama przejściówkę do Jupitera z sig'a.
Wkręcając pierścień automatycznie naciska on na bolec, który się chowa.
5Dm3
Pozwolę sobie nieco odkurzyć wątek, ponieważ się gubię i potrzebuję porady. Wiem, że dużo osób z tego forum ma przejściówkę M42 -> 4/3.
Wiem, że dużo osób tą przejściówkę nabyło od producenta z Lublina.
Przeszukałem bardzo dużo starych, nowych wątków, ze szczególnym uwzględnieniem tych trzech:
- bieżący wątek
- ten wątek
- i ten najdłuższy, E-system M42
Przyznam się, że jestem strasznie zagubiony. Chodzi mi konkretnie o tą przejściówkę z Lublina. Spotkałem masę różnych, bardzo sprzecznych opinii. Że jest dobra, że jest zła, że jest fatalna.
Jedni piszą o opiłkach, które podobno zostają w komorze lustra, inni piszą, że absolutnie nic takiego nie ma miejsca... Sam już nie wiem. Potrzebuję nabyć taką przejściówkę i gdyby nie to, że martwią mnie właśnie te opinie o tych nieszczęsnych opiłkach, to już dwa dni temu składałbym zamówienie, a tak to siedzę i przeszukuję forumNotabene, jak sprawdzić jakość wykonania takiej przejściówki? Czy organoleptycznie, nie przykręcając pierścienia do body jestem w stanie sprawdzić te legendy o odrywających się opiłkach?
Który z adapterów wybrać?
Lublin? (50 zł, "opiłki")
Wodzisław Śląski? (trochę odstrasza mnie niska cena, bo wg zasad ekonomii nie można kupić dobrego produktu za zbyt małą ilość pieniędzypoza tym nie znalazłem jakichś opinii na jego temat)
"adapter japoński"? (jeśli japoński, to czemu tak tanio?)
Łódź? (jest najdroższy, 110 zł, ale przyznam, że przynajmniej na zdjęciach wygląda porządnie, a jestem w stanie dopłacić byle tylko mieć pewność że kupię coś porządnego...)
nie ma testu na żadne opiłki - sprawdzasz wizualnie. Moim zdaniem po prostu zdarzył sie komuś niefart - jakaś niedoróbka we frezowaniu tudzież toczeniu i stąd te opiłki były kiedyś - myślę że początkowe egzemplarze miałby ten problem teraz jest wszystko ok. Bierz tą przejściówkę z Lublina z blokadą bolca automatyki - będzeisz zadowolny a za zaoszczędzoną kasę zapodasz sobie klasycznego Heliosa na początek w cenie ok 30 zł :]
pzdr
Dziekan
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
poszedłbym za rada dziekana
mam przejsciowke z Lublina i jestem zadowolony
Ja mam adapter z Wodzisławia śląskiego, i moim zdaniem jest wykonany dość dokładnie, opiłków nie zauważyłem, w body siedzi stabilnie, szczerze mówiąc jestem zadowolony z zakupu.
Dzięki za odpowiedźZamieszczone przez dziekan
"z blokadą bolca" to rozumiem, że z tej strony jest to ta opisana jako "Olympus 4/3 (E1 E330 E500) / M42" za 50 zł, tak?
Heliosa już mam![]()
Fizycznie jeszcze nie, ale już zakupiony, czekam na dostawę![]()
Pzdr,
r.
EDIT:
Dzięki za pozostałe podpowiedzi. Exys, jednak chyba zaryzykuję tą z LublinaPozdro.
Ja kupowalem w ciemno i niewiadomo czy miałem szćzeście czy poprostu te adaptery są wszytkie takiej jakości, ale myśle, że z czasem pojawi się ich więcej na forum wiec będzie można powiedzieć o nich cos więcej
Ja kupowalem miesiac temu i nie narzekam. Zadnych opiłek.
...był Olek jest A6000
ja żadnych syfów wewnątrz aparatu nie widziałem (w sumie to staram się tam nie grzebać), ale przejściówka sama w sobie trochę mi się 'powycierała'. nie wiem, czy w czasie przykręcania/odkręcania czy w czasie transportu. mam tą z lublina (jeszcze kosztowała 80zł jak kupowałem). ogólnie raczej jest niegroźna. w każdym razie już od jakiegoś czasu nie używam m42 (dokładniej to od chwili zakupu 40-150). no chyba, że heliosa do makro, ale to też tylko do czasu zakupu 35mm
.
kupowałem u producenta z Lublina z blokadą przysłony. Wymieniałem dziesiątki obiektywów w tym 180/2.8 a więc duży i ciężki i po takiej eksploatacji żadnych mankamentów. Adapter świetny gorzej dobrać dobrze rysujący obiektyw.