Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: GPS do olympusa

Awatar gaw270
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

GPS do olympusa

Zastanawiam się czasem to robię nad możliwością podłączenia gps do olympusa . Chodzi o to co można znaleść u innych że robię foto w plenerze i przez gps mam automatycznie pozycjonowane na mapie. Jakiś palm ale jak podłączyć ? Nie da rady chyba może ktoś z tym walczył kiedyś ...houk
    po piwie, głowa boli

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    jak robiłem zdjęcia do przewodnika to robiąc zdjęcia w danym miejscu

(zdjęc było duzo a ujęcia podobne) po prostu wprowadzałem punkt do GPSa mając jego współrzędne

mozna mieć jakiś tracker logger cz jak go sie zwie zsynchronizowac czas z EXIFa i z loggera i potem miec współrzędne

no i sa specjalne urządzenia do aparatów

http://expo.fotopolis.pl/index.php?n=10751

http://expo.fotopolis.pl/index.php?n=9801

http://expo.fotopolis.pl/index.php?n=9012

działało nawet jak robiłem zdjęcia analogiem

Awatar gaw270
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dz koszt ? Hmm a jak by coś takiego palm z mapami karto wojskowymi chódzi o to by dokładnie to zrobić i żeby na polu można by korektę zrobić hmm
    po piwie, głowa boli

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

gaw270, przepraszam najmocniej ale mimo wytężania umysłu nie jestem w stanie ogarnąć o co Ci chodzi. Nic nie piłem alkoholowego, jestem wyspany, ale nie rozumiem tego słowotoku... Może jakiejś interpunkcji zacznij używać? Może buduj zdania z podmiotem i orzeczeniem ?
    będzie łatwiej...

Jeśli nie Tobie to na pewno wszystkim innym użytkownikom

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Podłączyć GPSa do olka chyba się nie da. Sądzę, że jedyny sposób to użycie GPSa rejestrującego trasę i czas i dopisanie do exifu zdjęć współrzędnych miejsca na podstawie porównania czasu. Czytałem gdzieś, że są programy (zdaje się, że darmowe), które robią to automatycznie po wczytaniu do komputera danych z GPS i obrazków.

PS: Metoda nie nadaje się raczej do zastosowań militarnych
    Ostatnio edytowane przez hijacintus ; 15.06.10 o 00:38

Awatar gaw270
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chodzi o prosta sprawę, czy można podłączyć do olka palmtop z gps by działało ? na zasadzie pozycjonowania (dobra interp ? Nawet Polskiego łyknę zdziebko )
    po piwie, głowa boli

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Jakikolwiek telefon z GPS (pewnie na palmy też są programy) - ściągnąć program, który co pare sekund zapisuje pozycję w jakiej się znajdujesz. Ustawić czas na tel/palmie i aparacie taki sam. Zrzucić zdjęcia i logi na kompa - włączyć program przypisujący dane z GPS do zdjęć i po kłopocie.
    Więcej informacji: www.google.pl
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gaw270 Zobacz posta
    Dz koszt ? Hmm a jak by coś takiego palm z mapami karto wojskowymi chódzi o to by dokładnie to zrobić i żeby na polu można by korektę zrobić hmm
    Chyba pytasz o dokładność wyznaczenie pozycji za pomocą GPS. Dokładnie dla ciebie to ile? Do dwudziestu metrów? Pięciu metrów? Jednego metra? A może dokładność poniżej jednego metra?
    Co to są "mapy karto wojskowe"? Czy są to przypadkiem zwykłe mapy topograficzne w skali 1:25000? Jeszcze jedno pytanie, jaką korekte masz na myśli? Czy chodzi o korektę z ASG-EUPOS? A jeśli tak czy chodzi Tobie o korektę w czasie rzeczywistym czy w postprocessingu?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Fajnie spisuje się telefon z geotagowaniem. Np. samsung I7500 lub I5700. Robisz fotę w tym samym miejscu i masz współrzędne w exifie.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    Jakikolwiek telefon z GPS (pewnie na palmy też są programy) - ściągnąć program, który co pare sekund zapisuje pozycję w jakiej się znajdujesz. Ustawić czas na tel/palmie i aparacie taki sam. Zrzucić zdjęcia i logi na kompa - włączyć program przypisujący dane z GPS do zdjęć i po kłopocie.
    Więcej informacji: www.google.pl
    Uzywam tej samej metody, telefon logguje GPS, w domu taguje z automatu zdjecia.