To ... Hmm jak to określić ... Przecinka ?
To ... Hmm jak to określić ... Przecinka ?
Cytat:
Napisał gaw270
Nie pobierałem bo chyba nie da rady. w geoportalu znalazłem potrzebny mi teren, powiększyłem, i nie pasował do tego co było w real. Brak przesiek, droga inna.Nie tak dokładna jak by się wydawało, ale godna polecenia
Owszem da radę. Ale to nie takie proste.
Ja robię to w programie do "zrzutów ekranu" np. FastStone Capture. Opcja - wskazany obszar, zwłoka 5 sec. przełączam na pełny ekran (F11 w FF i Operze), sygnał dźwiękowy, zapis.
Może są inne prostsze metody, ale ten działa.
Pozdrawiam
Wiem że tak można. Dz
Mozna 'normalnie' tj w geoxie podac obszar i dac export. Problem w tym, ze geoxa nie przyjmuje pozycji ww dd'mm'ss tylko w geoportalowym formacie ktory ciezko przeliczyc.
Ja do trekbuddiego uzywam map zrobionych w mobile atlas creator 1.7 i mapy z docelu.pl ewentualnie jakies orto. Mam cala polske w sztabowkach 1:50k, ale zwykle mam wlaczony wlasnie atlas z map docelu (dla Polski jest spory wybor zrodel).
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Gwoli wyjaśnienia, dane w Geoportalu to przeważnie zdjęcia lotnicze i satelitarne. Aktualizowane raz na kilka, kilkanaście lat. Częstsza aktualizacja przy tej skali odwzorowania jest nie tylko czasochłonna, ale i kosztowna.
Więcej na temat powstawania danych dla Geoportalu w tym wątku https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16169.
Ostatnio edytowane przez merti ; 21.06.10 o 10:07
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
JA bardziej polecam program mapotero http://www.forum.eksploracja.pl/view...p?f=10&t=15196 robi wszystko za nas i od razu wypluwa plik map. Wystarczy przekonwertować do formatu OZI i do palmtopa.
merti masz może jakiś sposób, jak wyciągnąć ortofotomapy z Zumi?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
"geoportalowy format" to nic innego jak układ 1992. Jak chcesz, to mogę Ci dostarczyć wzory jak to przeliczać, ale myślę, że lepiej użyć mapo tero.
Ostatnio edytowane przez luc4s ; 21.06.10 o 12:52 Powód: Automatyczne scalenie postów
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Jest coś takiego jak ZumiBuddy
Sprawdź, kiedyś tego używałem i działało![]()
Pozdrawiam Rafał M.
Jeśli jeszcze temat aktualny, to mam http://www.high-tech.banzaj.pl/GPS-H...stow-7562.html (za 250 zł z allegro) w plecaku , po powrocie do domu podłączam do kompa, dołączony do licznika program pokazuje mi na google maps trasę, mam możliwość wrzucenia fotek z wybranego folderu kompa (również i z karty - ale zaobserwowałem, że foty w oryginalnym rozmiarze źle się pokazują na mapie. Trzeba je zmniejszyć do 800x600 powiedzmy, i to tak zeby exifów nie zmienić. Fotki z nokii e-72 bez problemu mi dodawało) i dopasowania ich do trasy, a to wszystko moge zapisać do pliku google maps