Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: GPS do olympusa

Awatar gaw270
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki. Trzeba będzie poszperać i sprawdzić generalnie widzę, że będzie chyba działać. Jeśli chodzi o mapy to chodzi o mapy topograficzne wojskowe polskie, niemieckie i rosyjskie z okresu II WW. Chcąc odnaleźć obiekt, który jest np. na mapach wojskowych niemieckich to na polskich późniejszych go nie ma Tu przydaje się GPS. Generalnie chodzi wtedy mi o zrobienie zdjęcia, które będzie powiązane dokładnie z mapą. Poza tym przyda mi się w leśnych wędrówkach to tyle
    po piwie, głowa boli

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Do tagowania zdjęć Polecam GeoSetter. Sam używam.
    Zaś do zapisu ścieżki używam w komórce na symbianie TTGPSLogger (http://code.google.com/p/ttgpslogger)

OPIS GeoSetter
    Jednym z najlepszych programów do dodawania geotagów do zdjęć jest Geosetter. Pozwala dodawać informacje geograficzne zarówno na postawie tracku GPS, jak też poprzez wskazanie miejsca zrobienia zdjęcia na Google Maps.

Geosetter szczególnie przydaje się właśnie do synchronizacji. Jego zaletą jest możliwość korygowania czasu, co jest niezbędne gdy godzina w aparacie ustawiona jest błędnie. Jako że synchronizacja zdjęć i tracku GPS odbywa się właśnie na podstawie danych o czasie, błędna godzina w aparacie (GPS ma dane z satelity, więc są zawsze poprawne) oznacza błędny geotag. Możliwość korekcji czasu przydaje się także do uzgadniania stref czasowych. Program pozwala też na tworzenie predefiniowanych zestawów informacji geograficznych dla miejsc, w których często fotografujemy

Poza tym aplikacja, oprócz geotagów, dodaje do zdjęcia dane o wysokości. Nie są to informacje ze ścieżki, bo GPS jeśli nie ma dodatkowego wysokościomierza może pomylić wzniesienie o ok. 150 metrów. Zamiast tego Geosetter, na podstawie danych o pozycji GPS, pobiera informacje o wysokości danego punktu na Ziemi z ultradokładnej mapy radarowej NASA.

W tym panelu możemy pobierać z sieci nazwy miejscowe oraz precyzyjne dane o wysokości

Opcjonalnie do zdjęć możemy także automatycznie dodać tagi tekstowe z nazwą państwa, regionu i pobliskich miejscowości, które Geosetter pobiera z internetowej bazy Geonames. W najnowszej wersji programu pojawiła się ciekawa funkcja, pozwalająca wskazać, w którą stronę skierowany był aparat w czasie robienia zdjęcia.

Geosetter świetnie sprawdza się jako przeglądarka zdjęć z geotagami. Po zaznaczeniu pliku w oknie podglądu miejsce zrobienia zdjęcia jest zaznaczane na mapie. Za pomocą wbudowanej wyszukiwarki można znaleźć zdjęcia zrobione w pobliżu. Jeśli zaznaczymy więcej zdjęć, widok można oddalić się tak, by widoczne były wszystkie miejsca jakie odwiedziliśmy w czasie wycieczki. Program może wyświetlić także tracki GPS, dzięki czemu widać nie tylko gdzie zrobiliśmy zdjęcia, ale także jaką trasę pokonaliśmy.

Zdjęcia z programu można wyeksportować bezpośrednio do galerii internetowej Locr, która specjalizuje się w agregowaniu zdjęć właśnie na podstawie geotagów. Możliwe jest także wyeksportowanie zdjęć razem z trackami GPS do pliku KML, który można oglądać w programie Google Earth lub przesłać do serwisu Google Maps (usługa Moje mapy), w celu opublikowania ich na stronie WWW.

Najważniejsze funkcje:
    Obsługa geotagowania ręcznego i przez track GPS
    Pobieranie dodatkowych danych o wysokości i lokalizacji z sieci
    Możliwość tagowania plików RAW
    Eksport plików KML

źródło:
    http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...rona/8328.html
    Ostatnio edytowane przez BAQ ; 15.06.10 o 22:03
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

Awatar gaw270
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki. Fachowa odpowiedź
    po piwie, głowa boli

Awatar gaw270
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A może tak z innej beczki . Czy ktoś miał kiedyś w ręku obiektyw do olympusa tilt-shift? I nie pytam o om bo wiem że takowe istnieją.
    po piwie, głowa boli

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    162
    Moja galeria
    Jeżeli pytasz o systemowy 4/3 albo µ4/3, to nikt w rękach nie miał.

Awatar gaw270
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    4/3 tak myślałem a om ? Ciekaw jestem.
    po piwie, głowa boli

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    129
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gaw270 Zobacz posta
    ...tilt-shift?...
    A może tędy
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Tilt_adapter.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	113,6 KB
ID:	35175  

Awatar gaw270
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    A może tędy
    Wiem widziałem to cudo w necie i ciekaw jestem jak to się sprawuje. a Takie coś ? Ktoś próbował ? Miał okazję dotknąć, ciekaw jestem.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	24mmPCleft.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	81,2 KB
ID:	35177  
    po piwie, głowa boli

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    147
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BAQ Zobacz posta

Poza tym aplikacja, oprócz geotagów, dodaje do zdjęcia dane o wysokości. Nie są to informacje ze ścieżki, bo GPS jeśli nie ma dodatkowego wysokościomierza może pomylić wzniesienie o ok. 150 metrów. Zamiast tego Geosetter, na podstawie danych o pozycji GPS, pobiera informacje o wysokości danego punktu na Ziemi z ultradokładnej mapy radarowej NASA.
    Rozbawił mnie ten fragment Co do wysokości h z GPSa, to jeżeli widzi on więcej jak 4 satelity, to dokładność jest podobna do wyznaczenia pozycji. Należy jednak uwzględnić odstęp elipsoidy WGS84 od geoidy. Dla Polski to jest ok. 30-40 m.

Co do ultra dokładnych danych z NASA.... Masz zapewne na myśli model SRTM. Jego rozdzielczość o ile mnie pamięc nie myli to 90 mx90 m pixel, więc jego dokładność wcale nie jest "ultradokładna". Jeżeli chciałbyś większą dokladność, to polecam mapy numeryczne powierzchni Polski.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar gaw270
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pax między chrześcijany niuanse techniczne to abstrakt nie do udowodnienia, w tym przypadku. Prosta sprawa czy będzie działać w warunkach polowych reszta nie ważna.
    po piwie, głowa boli