...że tak powiem, yyyyyyyyy!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i ode mnie z dość daleka (chyba ze 35km) oczywiście dzisiejszy i jeszcze ciepły:
...![]()
...że tak powiem, yyyyyyyyy!
i ode mnie z dość daleka (chyba ze 35km) oczywiście dzisiejszy i jeszcze ciepły:
...![]()
Ostatnio edytowane przez Slawec ; 4.03.11 o 21:33 Powód: Automatyczne scalenie postów
ok ,dzięki
z jednej strony lepiej nie być pacjentem,z drugiej dobrze , ze choć poczciwe Mi latają w zacnej służbie
na przelotowej super
'czym się to je'jeśli chodzi o szkła w waszych rękach jeśli wolno zapytać
..może kiedyś uda mi się
wprowadzić poprawkę do budżetu![]()
pozdrawiam
"f.n" E-620 ...
No, ja mam ze 30km bliżej... Niech zgadnę - fotka zrobiona koło 15-tej?
U mnie chwilowo się je ZD70-300 i odkąd wprowadziłem radę Sławka w życie (seriami nabijam licznik, jedno na 100 będzie dobre) efekty są coraz lepsze (tylko trochę schodzi potem z kasowaniem...). W tym tempie niestety będę potrzebował za rok nowego E-30 albo remontu migawki
. Ale polecam coś dłuższego, do Olka min. 500mm, a może teleskop. Synta 8" (1200mm) kosztuje mniej więcej tyle co nowy 70-300, ale poza przelotówkami i gwiazdami (no, może podglądaniem sąsiadek) nie bardzo widzę zastosowanie. Poza tym, to sprzęt raczej stacjonarny, chyba że masz pickupa. Z montażem 25kg zdaje się...
Ostatnio edytowane przez Moominek ; 4.03.11 o 22:19 Powód: Automatyczne scalenie postów
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
"Zanabyłem" tubę optyczną Skywatchera (primo voto Synta) 80 ED ; ogniskowej toto ma 600 mm, apreturę 80 mm, co się przekłada na fotograficzne 600/7.5. Bestia waży prawie 3 kg. Ostre niczego sobie. Strzelam tym ze statywu, a czasem i z ręki, wszystko co ma skrzydła- z piórami i bez. Zoom nożny, AF manualny z niezłymi wynikami.
Patrząc na samoloty troszkę żałuję, że nie kupiłem Skywatchera 900/ 100 tylko, że ten klamot waży blisko 6 kg i ma 90 cm długości w konfiguracji lunety, z aparatem wyszłoby coś koło 110 cm. Na dłuższą metę nie wydoliłbym z noszeniem takiego granatnika po krzakach.
E-520, ZD 14-42, 70-300
To dzisiaj takie![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Dzięki serdeczne Panowie za uchylenie Waszych sprzętowych tajemnic,czytałem wiele o technikach jak i czym ale odpowiedź na "gorąco" w wątku jest to coś innego w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu jak dla mnie .
hmmm na razie pozostaje mi podziwiać Wasze zmagania i jej wyniki jakie są zamieszczane w wątku
wiele sukcesów
pozdrawiam
"f.n" E-620 ...
Heh, wreszcie się wziąłem i przeogniskowałem swojego Rubinara (z E-620 się mieścił, w E-30 już lampa zawadzała, trzeba było dorzucić pierścienie - odsunąć trzeba znacznie mniej, ale zawadzało mi o palce). Efekty (crop 1:1) i fotki jak wygląda zestaw wrzucę niebawem. Czy mógłbym prosić kolegę Roztoczola o to samo? Ciekawi mnie porównanie cena/wymiary/efekt. Mój Rubinar kosztował razem z pierścieniami pośrednimi i adapterem bodaj 7 stów, może drogawo ale jakoś go lubię, lepiej się ostrzy niż we wszelkiej maści Falconosamyangach. Może to Furmunowi pomoże w rozpoczęciu zabawy z tego typu fotografią. Na początek może być manualne tele, takie 500/8 można kupić za 200-300 złotych. Do samolotów styknie, można się szarpnąć na 1000/10 ale raczej w innych systemach niż E - ciemność wydłuża czas, ISO 800 lub więcej bardzo się przydaje. Ewentualnie kupić nowe w sieci, jak się nie sprawdzi do 10 dni zwrócić. Robiłem tak z Samyangami w Foto-Tip (teraz zdaje się Foto-Outlet), ponosi się co prawda koszty przesyłki i trochę czeka na zwrot pieniędzy (w moim przypadku ok. 3 tygodnie) ale przez tydzień można sobie popróbować, byle dbać o stan, bo brudnego/porysowanego/niekompletnego raczej nikt nie przyjmie.
Mały edit: tak wygląda zestaw z osłoną i bez, upolowane dziś "ptaszki" wkrótce.
![]()
Ostatnio edytowane przez Moominek ; 5.03.11 o 17:47
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."