Tak w ogóle to dzięki za "oceny" - się nie spodziewałem... Dopiero zaczynam się bardziej tym interesować, jak mam czym focić

. Lata mi tego sporo po głowie, niestety raczej dość wysoko. Z większych czasem się zdarza że coś co zaczyna podchodzić na Rzeszów prawdopodobnie leci tak na oko 2-3 razy niżej.
A który to korytarz? Musiałem trochę pogrzebać w sieci, bo pojęcia nie miałem. Przy okazji zarejestrowałem się na radar.piopawlu - genialna sprawa ale i ma swoje "ciemne" strony - dzięki niemu dowiedziałem się że chmurki mi dzisiaj zasłoniły Quantas A380... w licznym towarzystwie. Mijały mi się nad głową

.
No i wychodzi że jest to UL984 tuż przed skrzyżowaniem z UL986 (jakieś 8-10 km od punktu opisanego LUXAR).
Na "radarze" zauważyłem, że samoloty niekoniecznie trzymają się dokładnie dróg. Mają jakąś szerokość czy też dozwolone jest inne poruszanie się pomiędzy punktami/drogi podejścia? Dziś jeden lądujący w Rzeszowie leciał (cały czas mniej więcej od Krakowa zmniejszając wysokość) jakieś 10 km na północ równolegle do UL984. Gdybym wiedział że są takie numery, wsiadłbym w auto gdy on mijał Bochnię i zrobił ładną fotkę gdy był na około 3000m a nie 10000m

. Raz mnie taki zaskoczył - zauważyłem go dopiero jak mi ogon pokazał (Vietnam 777, nie wiem czy ten sam którego zamieściłem fotkę), zastanawiając się skąd ten hałas - nie było smug, a leciał stosunkowo nisko.