Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: przejscie z 14-54 i 55-200 do innego systemu

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie wiem mnie jakos moj e400 nie zachwyca, po pierwsze uchwyt, czuje jakby mial zaraz wyleciec z reki, po drugie predkosc zawrotna RAWow, pomijam kopnieta matryce, co mnie tylko dobila, ale jedynym plusem sa kolory i gabaryty (ktore sa tez minusem)- jednym slowem e400 doradzic moge tylko na gorskie wyprawy/imprezy jak nie chcemy tarabanic sprzetu.

Kolega poza tym mowil ciagle ze kocha kolorki z e500, jakby obrabial (i robil foty tylko w RAWach) to zaden problem. Jak tak to moze e520/510? Albo na calego- e3
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Ale nie tylko olympus uzywal ccd, swietne kolory daja stare ccd Nikona, mozna kupic ciekawe puszki w dobrej cenie.

To nie tyle zasluga samego kodaka co ccd vs cmos.
    d70 (bez "s") ma podobno przepiekne kolorki skory. Pomijam wielkie "C" bo kaktusy sie zwlaszcza kolorami szczyca.
    Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 22.06.10 o 22:25 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    Kolega poza tym mowil ciagle ze kocha kolorki z e500, jakby obrabial (i robil foty tylko w RAWach) to zaden problem. Jak tak to moze e520/510? Albo na calego- e3
    A czym e3 zachwyca w jakosci obrazu? To nie ccd.

Podjerzewam tez ze ccd z D70 da lepsza jakosc obrazu i mniej przepalow niz E-11

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A ja Wam powiem, że wcale nie widzę tych fajnych kolorów z matryc CCD. Są trochę inne, ale żeby od razu lepsze, to nie za bardzo...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Na papierze nie idzie odróznić (również w kwestii szumu) - odbitki 20x30. (Testowane na kilkunastoosobowej grupie będących właścicelami różnych systemów) Na monitorze też nie. Może ktoś coś się dopatrzy przy cropach 1:1, choć nie wiem na czyją korzyść.

Temat dosadnie przerabiałem, ale olaboga!, 5 lat temu.

Dajcie spokojnie tym aparatom przejść na emeryturę. Wybieranie aparatu sprzed 8 lat (d70 też jakoś niewiele mniej ma) pod względem jakości obrazu jest hmmm sztuką dla sztuki.
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 22.06.10 o 22:34
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Ja tylko sugeruje... e3 moim zdaniem jest uniwersalny, a jakosc obrazu to chyba nie trzeba udowadniac ze zostal zaprojektowany jako e1 ktory byl jakby sie nie patrzec dla profesjonalistow. A jesli chodzi o jakosc to nie wiem czy cmos nie ma lepszej, kolorki ccd ale cmos chyba wlasnie jakosc ma lepsza od ccd
    Cezary Pawlików

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ja tylko sugeruje... e3 moim zdaniem jest uniwersalny, a jakosc obrazu to chyba nie trzeba udowadniac ze zostal zaprojektowany jako e1 ktory byl jakby sie nie patrzec dla profesjonalistow. A jesli chodzi o jakosc to nie wiem czy cmos nie ma lepszej, kolorki ccd ale cmos chyba wlasnie jakosc ma lepsza od ccd
    Proszę... nie pisz wypowiedzi, która opiera się na "chyba, chyba" i "nie wiem", i na tym co sobie, jaki producent ubzdurał. To tylko zachęta do trollowania.

Resztę proszę o pominięcie cytowanej wypowiedz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

piotrek204
    Gość
    To ze olympus proponuje e-3 do zastosowan profesjonalnych nie oznacza ze daje taka jakosc obrazu. Akurat e-3 jest jak dla mnie najbardziej chybiona puszka e-systemu ktora jakoscia obrazu rozczarowala wielu czekajacych na nastepne e-1.

Ja mitycznych kolorow ccd nie widze, tzn wiem jakie sa roznice, ale sa to roznice widoczne na innych polkach. Tzn np chlodzona peltierem matryca scianki MF ccd daje fantastyczny obraz w cieniach a samo ccd przy bazowym iso z deifinicji daje mniejszy szum niz ccd.

W kwestii kolorow skreslam nikona, nie potrafie przyjac kolorow jakie puszki na ich cmosie generuja, wiem ze da sie profiami, itp, itd.
    Ale zeby kogos w tej dziedzinie specjalnie chwalic, nie mam pomyslu. Wszyscy rowno z wlasnym charakterem za wyjatkiem nikona.

Milion razy wiekszy wplyw na kolory ma dobre swiatlo, filtry i obrobka niz sama matryca. Jak robimy zdjecia przy betonowym, zachmurzonym niebie to nawet mityczny e-1 cudow nie urodzi.
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Na papierze nie idzie odróznić (również w kwestii szumu) - odbitki 20x30. (Testowane na kilkunastoosobowej grupie będących właścicelami różnych systemów) Na monitorze też nie. Może ktoś coś się dopatrzy przy cropach 1:1, choć nie wiem na czyją korzyść.
    Takie testy zrobiono z wiekszym kontrastem modeli.
    http://www.luminous-landscape.com/reviews/kidding.shtml
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 22.06.10 o 22:50 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Chyba/nie wiem dodaje ze jak jakis maniak sie przyczepi to zebym mogl mu wyperswadowac ze moge sie mylic. Ale koniec OT, postarajmy sie pomoc koledze (jesli jeszcze czyta ten watek :P)
    Tzn np chlodzona peltierem matryca scianki MF ccd daje fantastyczny obraz w cieniach a samo ccd przy bazowym iso z deifinicji daje mniejszy szum niz ccd.
    Chyba chodzilo w ktoryms o cmos...
    Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 22.06.10 o 22:55 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Cezary Pawlików

piotrek204
    Gość
    Chyba chodzilo w ktoryms o cmos...
    Tak, pomylka, mialo byc: ccd w bazowym iso ma mniejsze szumy niz cmos.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Milion razy wiekszy wplyw na kolory ma dobre swiatlo, filtry i obrobka niz sama matryca. Jak robimy zdjecia przy betonowym, zachmurzonym niebie to nawet mityczny e-1 cudow nie urodzi.
    Piotrek, włączyłbyś na chwilę reputację, co?
    "There's no such thing as free titties"