Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Olympus Master

| OlyJedi Awatar agajan3
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Olympus Master

Czy możemnie ktoś oświecić w jaki sposób przesłac zdjęcie z Olympus Master
    e-mailem ??? bo za nic w swiecie nie moge do tego dojść. przy przeglądaniu do dodania załączników brak OM a może program kopiuje jeszcze gdzies indziej na dysku te zdjęcia ?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To jest tak, ze przy zapisie zdjec musi odznaczyc opcje "register in Olympus Master", bo on zapisuje te zdjecia u siebie gdzies, a nie w jakims dostepnym folderze na dysku. Odznacz te opcje (jak naciszniesz save as... to jest ona chyba na pierwszej zakladce w lewym dolnym rogu) i zapisuj zdjecia w jakism folderze, a przy pisaniu maila dodawaj w zalczniku zdjecie z tego folderu.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar agajan3
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    hmmm, ale jak usuwam zdjęcie z OM to pojawia się zapytanie czy usunąć również z dysku...
    kurce, ja mam po to polsku i nie bardzo wiem co i jak - z tego co piszesz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W om mozna zdefiniowac do jakiego folderu ma zrzucac zdjecia. W 'przegladaniu zdjec' jest na pasku pozycja email, mozna zdjecie przeskalowac lub dodac oryginal.

| OlyJedi Awatar agajan3
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    bo tak- przy zapisie mam opcje - "Miejsce docelowe transferu":
    -przeglądaj: miejsce które sobie wybieram sama, np.moje obrazy;
    albo
    -"utwórz nowy folder bierzącą datą";

Jak bym nie wybrała to transferuje do OM ,ale
    -jak zapisuje w tej pierwszej opcji, np. w "moich obrazach", to później jak stamtąd (z moich obrazów") usuwam - to w OM zostaj mi taki puste okienko, które wraz musze usunąć i z OM i z dysku.
    -jak wybieram drugą opcję, to nie moge tych zdjęć odnaleźć poza OM, i nie mogę ich własnie przesłac mailem. "nowy folder z bierzącą datą" -ale gdzie on jest ???

Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałam

Pomóżcie...

| OlyJedi Awatar agajan3
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    W om mozna zdefiniowac do jakiego folderu ma zrzucac zdjecia. W 'przegladaniu zdjec' jest na pasku pozycja email, mozna zdjecie przeskalowac lub dodac oryginal.
    a faktycznie jest
    tylko po kliku na "uruchom program poczty elektronicznej" wyskakuje mi komunikat "nie udało się wysłac wiadomości e-mail"
    czemu?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mozesz nie miec ustawionego domyslnego programu pocztowego, albo om nie moze sie z nim dogadac.
    A wogole to:
    - jak chcesz miec porzadek ze zdjeciami to kopiuj je sama, bez pomocy om, do przygotowanego katalogu (via eksporator, windows commander itp)
    - jako przegladarka niezle sprawdza sie irfan view, mozna z niego wysylac podobnie jak z om

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    bo po zaznaczeniu utwórz nowy folder z bieżącą datą trzeba rozwinąć okno dialogowe folderów tam wybrać miejsce i nazwać folder i kliknąć ok. na formatce to jest miejsce do którego kopiujemy fotki. Poza tym jest jeszcze systemowy folder jako kalendarz w lewym górnym rogu i tam powstają kopie zdjęć zapisywanych w folderach docelowych. Jeżeli nieopatrzenie usunęłaś fotki z folderu docelowego to pozostaną one w folderze kalendarza tam kropkami masz zaznaczone dni w których robiono zdjęcia. Z praktyki aby nie zaśmiecać dysku ja usuwam zdjęcia z kalendarza i zaznaczam opcję tak wszystkie z dysku ale zdjęcia zapisane w folderach docelowych pozostają. Powodzenia, Pozdrawiam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    teraz E mail zaznaczasz zdjęcie w OM w trybie przeglądania nastepnie na górnej listwie klikasz w zakładkę E mail wtedy program otwiera kartę naktórej ustalasz rozmiar zdjęcia lub jak jest potrzeba konwertujesz je do formatu jpg po jego ustaleniu w dolnym prawym rogu jest przycisk uruchamiający program poczty, po kliknięciu otworzy Ci się program pocztowy w którym zaznaczony przez Ciebie plik będzie już w poczcie w formie załącznika. To wszystko.

| OlyJedi Awatar agajan3
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki Wiejo muszę to przećwiczyć.
    ZNALAZŁAM gdzie OM zapisuje fotki na dysku - domyślne ustawienie :
    DyskC- Windows- Dane aplikacji- Olympus- Olympus Master . faktycznie w folderach z datą.
    nigdy bym nie pomyślała - i tam nie szukała, ale przekopałam cały OM (narzędzia,inne,transfer). ufff.