Gegacz... fajny![]()
Gegacz... fajny![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Gąska sympatyczna, fajnie zasuwa przez sniadanie.
Z bliska czy na cyfrowym kropie?
AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Dzisiaj w samo południe na skraju lasu spotkałem drzemiącego puszczyka. Trochę później natknąłem się na zaloty padalców. Niestety miałem ze sobą tylko sześćsetkę i światło mocno kontrastowe. Zdjęcia jaszczurów z ręki, tuba optyczna przysłonięta do 11 by uzyskać troszkę większą głębię ostrości.
E-520, ZD 14-42, 70-300
Fajne zdjęcia i sytuacje. Puszczyk wygląda jak po ostrej imprezie.
BTW: Przyjrzałem się uważnie Twoim fotom robionym przez teleskop i nie zauważyłem śladu aberracji chromatycznych. Czy jest aż tak dobrze, czy masz jakiś patent na ich usuwanie? Moje eksperymenty z lunetami uznałem za kompletną porażkę z powodu strasznych aberracji.
Ostatnio edytowane przez hijacintus ; 18.05.11 o 00:47
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Aberracja chromatyczna poprzeczna ( chyba tak to się zwie) jest bardzo dobrze korygowana- na dowód wycinek 1:1 mojego ulubionego testowego komina z odległości równo 98 m. Widać już wpływ perspektywy powietrznej. Aberracja wzdłużna nieco gorzej, lecz nie jest uciążliwa- zresztą nawet bardzo dobre obiektywy jak ZD 50 nie są od niej całkiem wolne. Dość nietypowym zjawiskiem jest to, że ostrość nie znajduje się na płaszczyźnie, lecz na części sfery. Uzyskanie całkiem ostrego obrazu wymagałoby tzw. korektora płaszczyzny. Przekładając na praktykę- wygląda to w ten sposób, że jeśli fotografujemy płaską powierzchnię to 2/3 obrazu w środku pola jest ostre, a blisko rogów już robi się nieostre. W zastosowaniach przyrodniczych jest to niedostrzegalne- no bo kto fotografuje ceglane mury.
Bodzip- padalec jest ciekawej formy turkusowej, ma niebieskawe plamki na ciele.
E-520, ZD 14-42, 70-300
Gdzieś w moich przepastnych głębiach dyskowych też siedzi padalec, tylko takiej rudo-miedzianej barwy. A warunki do zdjęć też nie były wtedy najlepsze - późno i brak światła.
Dzięki - pozdrawiam![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||