Coś mi się z ostrością porobiło, ale chciałem pokazać jak zapozował przed obiektywem.
Coś mi się z ostrością porobiło, ale chciałem pokazać jak zapozował przed obiektywem.
Takiego jednego gościa spotkałem na popołudniowym spacerze. Jeśli dobrze udało mi się go wyguglować to Oleica krówka![]()
![]()
Batalionów na rozlewiskach setki, są jednak bardzo ostrożne. Nie było dzisiaj światła.
pozdrawiam
BP
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
Na polach mnóstwo czajek, wciąż pojawiają się brodźce : kwokacze, piskliwe, łęczki.
E-520+ Skywatcher 80ED podparty na szybie samochodu. Zdjęcia z drogi publicznej.
E-520, ZD 14-42, 70-300
jak z auta to nieźle - mój także mobilny:
Jeszcze jeden
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Tym razem ustrzelone nie z samochodu, a z ręki- samiec trzmielojada oraz lerka po zachodzie Słońca "środowiskowo" zrobiona też ręki przy czasie 1/160. Prosty dwusoczewkowy układ pracuje rewelacyjnie pod światło.
E-520, ZD 14-42, 70-300
trzmielojad .. wow, nie wiedziałem, że mamy takiego ptaszka w środowisku.
gratki
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Trzmielojad jest dość liczny, zwłaszcza w moich okolicach- ekstensywne rolnictwo, sporo odłogów i lasów. Fotografowany bywa rzadko, bo nie da się skusić na porcje rosołowe. Jest dość płochliwy, ale tutaj trafił mi się w czasie oblotu terytorium- samce po przylocie mają zwyczaj demonstrować swą obecność czasami dziko awanturując się. Najciekawszy przypadek miałem kilka lat temu gdy chciał sprać dużo większego od siebie gadożera. Niestety nie miałem wtedy aparatu przy sobie.
Tym razem był blisko, lecz niestety lekko pod światło i na tle jasnej chmury. Co udało się wydusić z orf-a pokazałem.
E-520, ZD 14-42, 70-300
Moim zdaniem pomimo warunków to i tak świetnie wyszedł ten Trzmielojad. Co miałeś na myśli mówiąc o prostym dwusoczewkowym układzie? bo chyba nie 70-300mm![]()
Zapraszam do wątku: http://forum.olympusclub.pl/threads/...
Praktycznie wszystkie zdjęcia ptaków (i samolotów) tłukę teraz moją lunetą Skywatcher 80ED - ze statywu, z podparcia, z ręki. Różnica z zasięgu przy 600 mm w porównaniu z ZD 70-300 ogromna, af bywa, że nie trafiał w locie, więc wolę pomęczyć się ręcznie. Pięknie wychodzą ptaki w czasie migracji na dużej wysokości (600-1000 m)- z rzadkości już ustrzeliłem błotniaka stepowego i to trudnego do rozpoznania młodego osobnika .
E-520, ZD 14-42, 70-300