I pusczyk i goryle cudowne![]()
I pusczyk i goryle cudowne![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Figlarne spojrzenie na trzecim zdjęciu oraz dla kontrastu melancholia i znudzenie widoczne na czwartym. I tylko brzęczące muchy gorylątku w odpoczynku przeszkadzają...
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dorosłe goryle z Lasu Bwindi
Samiec alfa o imieniu Xmas, urodził się w Boże Narodzenie
Niestety nie był skory do pozowanie, szybko się zaszył w gęste krzaczory
Ostatnio edytowane przez lisiajamka1 ; 7.05.25 o 19:10
Budzą głęboki szacunek te goryle. Sądząc po danych exif były bardzo blisko. Zwraca uwagę piękny portret samca alfa. Czy na pierwszym zdjęciu ciężarna samica?
Pozdrawiam!
Bliski kontakt z nimi to niesamowite przeżycie. W Parku Bwindi jest kilka stad goryli które są w miarę przyzwyczajone do krótkich wizyt turystów. Sam trekking do lasu trwa od 2-3 godzin w zależności od tego gdzie aktualnie goryle przebywają. Sesja z nimi trwać może tylko godzinę raz dziennie, a wszyscy w maseczkach na twarzy z zakazem zbliżania się do goryli na odległość nie mniejszą niż 7 metrów. Zwierzęta oczywiście za nic mają mają zakazy i może się też zdarzyć bliższy niegroźny kontaktW trekkingu może brać udział maksymalnie 8 osób plus przewodnik, uzbrojony ochroniarz i tragarze. W dobrym tonie jest wynająć osobę do noszenia torby, plecaka, to dodatkowe źródło zarobków dla okolicznej dosyć skromnie żyjącej ludności. Co do samicy, trudno powiedzieć czy jest w ciąży, one generalnie mają duże brzuszki od zjadanej roślinności. Cały ten godzinny spektakl odbywa się w niesamowitej ciszy, od czasu do czasu słychać tylko trzask złamanej gałęzi lub niedyskretny bączęk z grubego brzucha
"Złote małpy" z Narodowego Parku Wulkanów w Rwandzie
Złote małpy też ciekawe, ale goryli nie przebijąZ tej wstawki najlepsze w/g mnie trzecie.
Pozdrawiam!
I najbliżsi nasi krewni, szympansy z Narodowego Paku Kibale w Ugandzie.
Ale żeby zębów nie umyć do zdjęcia
![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||