Strona 34 z 372 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 3717

Wątek: Foto łowy

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    1. Temperatura to największy wróg. Kumpel zrobił super szczelną czatę, więc jest odrobinę cieplej niż na zewnątrz, poza tym dobrze chroni od wiatru, a to już dużo. Nie mam żadnych super ciuchów, po prostu kilka warstw i tyle. Natomiast zainwestowałem w obuwie, bo po ośmiu godzinach w czatowni, największy problem jest ze stopami. Buty na grubej podeszwie, ocieplane, do tego wkładka filcowa i wełniane skarpety, ale to i tak za mało. Jutro kupuję coś takiego: http://allegro.pl/ogrzewacz-stop-roz...295539811.html
    Jeśli dojdzie przed weekendem, to na najbliższej zasiadce wypróbuję i dam znać, czy warto było wydać kasę. Druga rzecz to kominiarka, którą też uważam za bardzo przydatną.

2. Siedzę na rozkładanym krzesełku. Największą jego wadą jest poprzeczka pod udami, która po kilku godzinach staje się uciążliwa.

3. Okienko jest średnie, wymiarów Ci nie podam, bo ciężko mi powiedzieć. Natomiast jego wielkość nie ma większego znaczenia, jeśli jest dobrze zamaskowane. U nas siatką maskującą i dwiema warstwami moskitiery. Widać wszystko, a z zewnątrz masz siatkę maskującą. Zerknij na okienka w czatowniach M. Nawrockiego. Ten to dopiero ma okna, a Bieliki foci tak, jak mało kto.

4. Wykładamy ok. 8kg przynęty na czas focenia i ok. 2kg jak dokarmiamy w tygodniu. Przynęta wykładana na ziemi, przykrywana siatkę ogrodzeniową, żeby lis wszystkiego nie wyniósł.

Jak masz jeszcze jakieś pytania, to pisz na priv. Chętnie pomogę.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    1. Temperatura to największy wróg. Kumpel zrobił super szczelną czatę, więc jest odrobinę cieplej niż na zewnątrz, poza tym dobrze chroni od wiatru, a to już dużo. Nie mam żadnych super ciuchów, po prostu kilka warstw i tyle. Natomiast zainwestowałem w obuwie, bo po ośmiu godzinach w czatowni, największy problem jest ze stopami. Buty na grubej podeszwie, ocieplane, do tego wkładka filcowa i wełniane skarpety, ale to i tak za mało. Jutro kupuję coś takiego:.
    ..a dlaczego nie śpiworek?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    ..a dlaczego nie śpiworek?
    Bo... potrzeby w temacie foto nie schodzą się z finansami tak, jak bym tego oczekiwał

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Hej Kasprzyk.
    1) http://allegro.pl/ocieplane-spodnie-...326539956.html - mój hit ( + kalesony i przy - 20 leżałem 2godz na lodzie bez bólu). Jest jeszcze kurtka do tego. Rękawice normalne, ciepłe przy czym takie, które nie przeszkadzają w obsłudze korpusu. Czapa normalna - i tak mam uszy odkryte, bo muszę wiedzieć co się dzieje poza budą. A kruk i myszołów prawdę Ci powie. Czy bieliki są czy nie, czy idzie inny człowiek, czy podchodzi drapieżnik na lądzie czy leci w powietrzu. Z głosów srok wiadomo np. czy nie czai się w pobliżu gołębiarz.
    2) Krzesełko rozkładane, wędkarskie. Od -10 przydaje się poduszka/karimata.
    3)Jedno okienko - każde dodatkowe to światło w środku budy, a w niej musi być ciemno. Ptaki reagują momentalnie na mignięcia i natychmiast się płoszą. Ew małe wizjery dla kontroli otoczenia. Główne okienko na obiektyw + - 10% powierzchni na luknięcie. Chyba, że w budzie masz noc cały czas, to możesz walnąć szersze.
    4) Porcje....Im większe tym lepiej. Jeżeli korpusy, to lepiej je powiązać, bo jak coś większego podleci, to je porwie i po ptokach. Ja wykładam zaduszone kurczaki z fermy - tak 200-300kg/3-4dni. Hehehehe, wiem, że to ilość olbrzymia ale mi znikają w ciągu 3 dni. Od dwóch lat przylatuje mi pod budy 150-200 kruków i zżerają na potęgę. Dodatkowo co kilka dni wchodzą wilki, czasem dziki. Na razie 3-4 bieliki.
    Najlepiej jak znajdę łosia to na tydzień mam spokój.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Bo... potrzeby w temacie foto nie schodzą się z finansami tak, jak bym tego oczekiwał
    Jest coś co się nazywa ,,noga słonia" czy jakoś tak. Bardzo fajny śpiwór tylko do pasa, do zasiadki. http://www.eksplo.com.pl/pl/spiwory-...details/124/9/

Jak oczywiście każda dobra rzecz - cena jest bardzo niedobra.
    Ostatnio edytowane przez moose ; 29.11.10 o 22:39 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    To nie jest kwestia foto, tylko zdrowia. Przyzwoity śpiwór kupisz za 200-300zł Zwłaszcza, ze nie musisz się kierowac kwestią rozmiaru i ciężaru tak bardzo jak trekkingowcy czy wspinacze.

To co moose zaproponował tez jest dobrym pomysłem - z demobilu mase sprzetu w fajnych cenach i świetnej jakości dorwac można.

Ale z doświadczenia górskiego... nic Ci jednak nie ogrzeje nóg tak jak śpiworek
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Jest coś co się nazywa ,,noga słonia" czy jakoś tak. Bardzo fajny śpiwór tylko do pasa, do zasiadki. http://www.eksplo.com.pl/pl/spiwory-...details/124/9/

Jak oczywiście każda dobra rzecz - cena jest bardzo niedobra.
    Puch, moim zdaniem, do takich zastosowań to niezbyt, zwłaszcza, ze matendencję do zawilgocenia, a wtedy szlag trafia trzymanie ciepła - nie ma co w niego inwestować gdy ciężar nie jest dla nas prorytetem.
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 29.11.10 o 22:42 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    lucas_g - normalnie zazdroszczę i tyle Ci napiszę. U mnie brak przede wszystkim czasu, a i czatowni nie miałem kiedy zbudować.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Jutro będę przy budzie podrzucić kilka worów padła to porobię foty i opiszę. Nie jest to buda stała i komfortowa ale nie jest najgorzej. Bez żalu można ją zdemontować, a średnio po miesiącu muszę się przenosić. Zwykle się okazuje, że z miejscowych agroturystyk uczynni gospodarze wysyłają fotografów do moich bud ( bez mojej wiedzy): bo tam panie te orły latają i zdjęcie można zrobić.
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ Zobacz posta
    lucas_g - normalnie zazdroszczę i tyle Ci napiszę. U mnie brak przede wszystkim czasu, a i czatowni nie miałem kiedy zbudować.
    Czatownia ,, na wynos " to dwie godz roboty. Patole na szkielet, od wewnątrz folia wiatroizolacyjna, na patole np. siatka i trawy albo gałęzie ( najlepiej świerkowe - gęste) zależy gdzie budę stawiasz - w jakim otoczeniu. W środek pakujesz normalną budę z materiału i fajrant.
    Ostatnio edytowane przez moose ; 29.11.10 o 22:47 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Locas_g - zdjęcia super. Z tą siatką ogrodzeniową to fajny pomysł. W tą sobotę również skończyłem czatownię i Twoje doświadczenia wykorzystam. Może za 3-4 tygodnie coś i mi się uda sfocić. Na zdjęciu wynik mojej weekendowej pracy - wymaga jeszcze dopieszczenia. Pozdro.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Czatownia.jpg
Wyświetleń:	102
Rozmiar:	350,2 KB
ID:	41289  
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Grizz > masz prawdę, ino mnie sie o typ rozchodziło. Pewnie są też bardziej dla ludzi wersje. Albo śpiwór dziecięcy, byle na nogi.

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    moose, wielkie dzięki za info. o spodniach. Miałem kupować narciarskie, ale te są super i skoro sprawdzone, to nic, tylko zamawiać.

piasbog, czata wkomponowana wyśmienicie. Czemu 3-4 tygodnie?? Siadaj w weekend