Strona 147 z 372 PierwszyPierwszy ... 4797137145146147148149157197247 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.461 do 1.470 z 3717

Wątek: Foto łowy

| OlyJedi Awatar kris70
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Odp: Foto łowy

Dzięki wszystkim za dobre słowo zarówno pochwały jak i rady .Moose faktycznie z moich kilku dotychczasowych zasiadek zauważyłem jak ostrożne i płochliwe mogą być nasze skrzydlate piękności. Podczas ostatniej stado białych czapli po dłuższym czasie mojego pobytu w czatowni zaczynało podchodzić coraz bliżej ,sprawiały jednak wrażenie że są ciągle czymś zaniepokojone,podejrzliwie patrzyły w moją stronę i gdy delikatnie palcami rozsuwałem siatkę w celu rozejrzenia się odchodziły albo się zrywały .
    Nie wiem jakie jest wasze doświadczenie w tym temacie zwłaszcza z poszczególnymi gatunkami ? Zastanawiam się również czy polowania na kaczki i gęsi które zaczęły się jesienią mogły zwiększyć czujność ptaków i czy na przykład wiosną gdy niema odstrzałów i zaczyna się okres lęgowy są one mniej płochliwe ?(oczywiście nie mam tu na myśli żadnych zasiadek przy gniazdach).

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piasbog Zobacz posta
    Ponieważ z czasem u mnie średnio i będzie mi ciężko przesiedzieć cały dzień w czatowni od ciemnego ranka do zmroku, zaplanowałem z kolegą, że będziemy się "odprowadzać". Czytałem, że ptaki nie mają poczucia ilości i jeśli dwie osoby dojdą, a jedna wróci itd. to miejsce zasiadki pozostanie ok. Macie z tym jakieś doświadczenie ?
    Skoro z czasem u Ciebie kiepsko, to "odprowadzanie" jest jedynym wyjściem. Pytanie jeszcze, na jakie gatunki się nastawiasz?? Jeśli chodzi o myszaki, to nie ma sensu bawić się w tego typu rzeczy. Natomiast, w przypadku Białasów, a tym bardziej Jastrzębi, powinno się wchodzić o świcie i wychodzić o zmroku.

Ważne jest też zachowanie kruków. Jak wejdziesz do budy niezauważony, to masz większe prawdopodobieństwo na ich swobodne zachowanie. U mnie pierwszy przylatywał zwiadowca, jak tylko robiła się szarówka. Jak zwiadowca dał znak pozostałym, że jest bezpiecznie, zlatywała się czarna brać, co ewidentnie przyciągało drapole.

W moim odczuciu, jeśli chcesz poważniej pofocić z budy, to lepiej wchodzić i wychodzić po ciemku, żeby ptaki nie kojarzyły czatowni z człowiekiem.

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

lucas_g; dzięki za podpowiedzi. Tak jak radzisz to z pewnością najlepsze rozwiązanie. Napisz jeszcze czy wykładasz zanętę również tylko po zmroku? Mnie kruki w ubiegłym roku rozpracowały całkowicie. Do czatowni maszerowałem ok 1 km (sam tak wybrałem bo miejsce urokliwe i był to planowany spacer 2 x w tygodniu przy podkarmianiu). Jednak kruki zaobserwowały prawidłowość mojego marszu i jak siedziałem w budzie, pokrakiwały i cierpliwe czekały nawet cały dzień aż się wyniosę (gdzieś na wysokich drzewach w promieniu kilometra od budy).
    Co do planów, teraz jesienią oczywiście myszak, choć mam już kilka fotek tych ptaków, później może bielik, ale nie ma ich do wiosny wiele w moich stronach. Jak zaczynają się przyloty gęsi, pojawia się więcej białasów, więc będzie to loteria. Jastrząb - marzenie, ale tego ptaka spotkać i przechytrzyć to prawdziwa sztuka.
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piasbog Zobacz posta
    Napisz jeszcze czy wykładasz zanętę również tylko po zmroku? Mnie kruki w ubiegłym roku rozpracowały całkowicie. Do czatowni maszerowałem ok 1 km (sam tak wybrałem bo miejsce urokliwe i był to planowany spacer 2 x w tygodniu przy podkarmianiu). Jednak kruki zaobserwowały prawidłowość mojego marszu i jak siedziałem w budzie, pokrakiwały i cierpliwe czekały nawet cały dzień aż się wyniosę (gdzieś na wysokich drzewach w promieniu kilometra od budy).
    Przynętę wykładałem po zmroku, ale bardziej z powodu braku czasu w ciągu dnia (praca) niż z zamairu uniknięcia kontaktu z ptakami. Raz byłem ok. siódmej rano. Na drzewach wokół siedziały dwa myszaki, ale nie robiły sobie nic z mojej obecnośći.

Ja trzymam się zasady, którą opisałem w poprzednim poście czyli wchodzę i wychodzę z budy po ciemku. Zapewnia to swobodne zachowanie kruków, które ściągają swoim zachowaniem różne drapole. W tym roku mam nową budę w innym miejscu, oddaloną bardziej od zabudowań, więc powinno być łatwiej niż w zeszłym sezonie.

Niedługo pierwsza zasiadka, więc dam znać jak mi poszło.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

I jak Łukasz, zasiadka była ?

Byłem dzisiaj o 6-tej, z postanowieniem, że wyjdę po zmroku - nie wytrzymałem... ale głownie z powodu nudy, bo za dużo się nie działo. Być może jest jeszcze za ciepło, (jakieś 3,5 stopni na plusie z rana, później jeszcze więcej,) Ubrany byłem w podkoszulkę, koszulkę, bluzę, kurtkę zimową, oczywiście kalesony, spodnie skarpety*2, kominiarka + zapakowany w myśliwski śpiwór i kurdeee, było tak w miarę, jak będzie 10 albo 15 stopni mniej - blado to widzę
    Eksperymentuje z tłem, mam kilka punktów do zdjęć, możecie napisać, czy te drzewo mocno przeszkadza, osobiście mi się podoba, bo jest inaczej, nie gładko, coś się dzieje, ale być może wrócę do jednolitego tła.
    Taka mała seryjka, upuścił pierwsze mięsko, przeskoczył na drugie.
    Pzdr
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_B119286myszak x1.JPG
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	172,5 KB
ID:	57053   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_B119290 myszak x2.JPG
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	149,7 KB
ID:	57054   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_B119298myszak x3.JPG
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	160,1 KB
ID:	57055   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_B119299 myszak x4.JPG
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	171,5 KB
ID:	57056  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_B119311 myszak x5.JPG
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	186,4 KB
ID:	57057  
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Te tło to konkretnie miałem na myśli fotkę z galerii - bo na tej serii na pewno jest nieciekawie, już kilka opinii wystawiliście, dzięki.
    Myszołów zwykły, odmiana jaśniejsza.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Jej, jaka seria, gratulacje
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

To rozmyte drzewo z galerii jest niepokojące. Widzę , że po darmochę zawsze warto przyjść - da się nawet strach pokonać.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar kris70
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Witam.
    Bardzo piękny myszak gratuluje,jeśli chodzi o tło według mnie jest o.k. a gdy gałęzie trochę się przyprószą śniegiem to powinno jeszcze złagodzić i rozjaśnić bokeh.
    Jedynie co ociupinkę mi przeszkadza w tym zdjęciu to ten kawałek kurczaka w pazurach "modela"
    Pozdrawiam.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Dzięki Panowie za odzew. kris70 - celowo zamieściłem z mięskiem, jakby nie było coś muszą w końcu jeść kiedyś byłem wielkim przeciwnikiem, że widać jadło, teraz bardziej jako urozmaicenie to pokazałem. Ale następne ujęcia będą już czyste, bynajmniej takie mam plany. Nie wiem jak tu dopaść jakieś duże zwierzę, na pewno przykuło by uwagę ptactwa na dłużej.

Pzdr